onsdag, oktober 25, 2006

Moderata samband

Efter decennier av enpartistyre, maktkorruption, ekonomisk vanskötsel, katastrofala socialistiska jämlikhetsexperiment, implosion av värdegrunden i skolan, ohämmat fusk i socialförsäkringssystemen, myndighetselefantiasis, hetsjakt på företagare, samt massarbetslöshet, har Sverige enligt den nye moderate handelsministern Sten Tolgfors (m) kommit att bli ”ett av världens starkaste varumärken”.

35 kommentarer:

nyckfull.net sa...

det stämmer ju. alla dom här eländena ger ju ett 'starkt' avtryck. hade vi varit ett helpositivt land, som alla verkar tro att vi är jämt, så hade ingen brytt sej.

Tuomo sa...

Och i SVTs morgonsoffa igår slank det ur Littorin att socialdemokraterna hade lämnat ett "barskrapat bord" efter sig.

Undra hur mycket pengar moderaterna har lagt ner på sina PR-människor? Allting hittills har ju bara handlat om ytliga mantran som upprepas in absurdum. "Vår politik går ut på att det ska löna sig att arbeta." är t ex det ältande svaret när frågor som "hur ska er politik skapa fler jobb?" ställs.
Ljug helst inte, men undvik att prata ingående om ämnet så att inga "grodor" eller feltänkta teorier riskerar att blotta sig!, är väl PR-inplantatet i det hela.

Anonym sa...

Jag förvånas alltid över att svenska folket hela tiden går på den anarkistiska nyhögerns ordbajseri.
Vad nyhögern vill är ju kristallklart:
Krossa facket,arbetsrätten, kollektivavtalen och lönebildningen och öppna upp välfärdssystemen (som våra äldre generationer av arbetare grundat) för kommersiella marknadskrafter där privata försäkringar och höjda avgifter definitivt slår sönder modellen om att välfärden skall vara skattefinansierad och lika för alla efter behov!
Det kommer att gå åt helvete för Sverige de närmaste fyra åren!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

Oldtimern sa...

Det är ju bra att moderaterna försöker fylla på denna bild, med världsrekord i snabbhet gällande sparkade ministrar.

Platsar detta i den där rekordboken nån?

Anonym sa...

Sveriges rykte i världen är ungefär detsamma som på 70-talet. Ryktet skapades främst under Palme-eran, p.g.a Sveriges då höga internationella profil. Sverige hade på den tiden rena guldåldern tack vare en intakt industri efter WWII, och en omgivning som jobbade på högtryck för att bygga upp efter WWII. (Synd att vi inte förvaltade detta försprång bättre.)

Verkligheten har rätt lite med ryktet i sig att göra. Sverige är för litet (mindre folk än London) för att utländska reportrar skall vara sådär jätteintresserade av att verkligen gräva, och de som kommer till Sverige är ofta redan från början vänsterinriktade och kommer för att kolla in paradiset. De jobbar sällan som anställda i Sverige, och får en rätt ytlig bild av Sverige baserad på vad ett redan narcisistiskt indoktrinerat folk säger. (Svenskens självgodhet antar ofta pinsamma höjder.) Sossarnas micklande med olika index (gärna index som visar hur bra sossar länder är) har också hjälpt ryktet.

Nu har dock media vaknat i utlandet, och börjat ifrågasätta den bild av Sverige som presenteras.

Anonym sa...

Jag väntar med spänning på om mitt tidigare inlägg i detta ämne skall passera nålsögat eller ej. Annars ramlar ju inläggen in rätt snabbt nu, så Ali sitter helt klart framför datorn.

Det skulle ge ett bättre intryck om du talade om varför du slår på moderering. Som det är nu får man bara intrycket att du är rädd för allför bra inlägg från fel sida. Kan fortfarande inte begripa varför du tog bort ett inlägg om kommunismens ev. styrka tidigare. Kanske gick det av bara farten?

Jonas N sa...

Det måste vara svårt att hålla isär saker och ting ....

Den politiska vildvuxna undervegitationen och alla dess följder är knappast något som ingår i Sverige-bilden utomlands. Och det är nog lika bra det!

Svenska produkter och svensk företagsamhet (men även den delen av den politiska sfären som ser bra ut på ytan) visar man hellre upp. Och det finns många saker härifrån som har ett befogat gott anseende även utanför våra gränser.

Den förra regeringen försökte visst 'exportera' svensk välfärds- och jämställdhetspolitik mm till andra länder, och pratade även om miljöteknik. Men sån't var mest skrytsam varmluft, inget som gav riktiga intäkter, och de tänkta 'köparna' var allt som oftast andra politiker som också behövda visa upp 'vackra gester och skådespel' snarare än underlätta riktig näringsverksamhet.

Jag tror vi kan vara överens om att det är lika bra att vi inte har turister som kommer hit för att njuta våra scenska 'skolklassrum', 'AMS-kurser' och 'arbetsförmedling', 'flyktingförläggningar', 'bidragsdjungel', eller för den delen skenheligheten som blottläggs i skillnaden mellan '1:a majtalen' och hur den politiska klassen lever sina liv med helt andra förutsättningar (och även lagar) än de som försörjer dem.

Då är det bättre att de köper Volvo (tja, lastbilarna alltså numera ;-) handlar på IKEA och av Ericsson, och beundrar natur, skärgård och ljusa sommarnätter eller gnistrande vit vinter och varför inte också hälsosamma fräscha framåt människor (medans vi mörkar om sjukskrivningstalen)

Anonym sa...

Jonas,

Det blir nog inte så hemskt mycket turister i Sverige längre. Man kan ju inte ens hitta en tvättomat i Stockholm! Allting är dyrt, särskillt viktiga saker som ölen. Fast nu är det inte så dyrt längre (utom ölen), men ryktet sitter i. Bed-and-breakfast är väl dessutom ett okänt begrepp, och hotell har ju inte många råd med. Värst av allt är väl kassaskåpskontrollen vid gränsen som får en att känna sig verkligt "välkommen". (Hur kan relativt utsatta UK ha så mycket trevligare passkontroll?)

Många turister tröttnar antagligen redan på visaansökningstadiet.

Anonym sa...

Nyheter från Sveriges radio - Ekot:

Sänkt a-kassa gav inte fler tyska jobb

"I Tyskland sänktes ersättningen i a-kassan drastiskt.
Ett av målen med reformen var att få arbetslösa att acceptera jobb med låga löner.
/.../
Det var för snart två år sedan som ersättningsnivån sänktes.
Reformen, som heter Hartz fyra,
drevs igenom av den tidigare kanslern Gerhard Schröder.
Den fick också en stor betydelse i hans eget fall.

Protesterna var omfattande och Schröder tvingades utlysa nyval efter
starkt motstånd inom både facken och hans eget parti.

Fortfarande demonstrerar tyskar mot reglerna, i helgen över 80 000 i Berlin.
/.../
– Hartz fyra har inte gett några nya jobb, utan bara mer fattigdom."

Jonas N sa...

London,

Jag tror att vi kommer att få se lite lättande på bla 'bed & breakfast' lagar. Man har iaf annonserat att det skall bli lättare för privatpersoner att hyra ut rum (utan att man samtidigt blir skattebrottsling)

Jag tror dock att vi kommer att förbli ett hyfsat bra turistland. Allt eftersom de baltiska länderna blir rikare kommer fler därifrån att besöka oss. Samma sak med Danmarak och Norge, kanske även Finland. Det finns även fler och fler i Asien som får det bättre ställt (medans vi harvar vidare med 'rättvisa & mångfaldiga' allt från minsterposter, styrelser till myndighetsbroschyrer.

Men, poängen är just som du säger. Mycket kan göras bättre, och förhoppningsvis görs också lite av detta ...

Staffan W sa...

Jag noterade också både handels- och arbetsmarknadsministerns grodor i går och log i njugg. Handelsministern verkade faktiskt ha lite problem när han skulle frklara hur detta fantastiskt goda varumärke byggts upp, han kunde ju inte berömma sosse-regeringen.
Så det fick bli allt annat än regeringspolitik som hade skapat Sveriges goda namn utomlands.

Och Littorins bisarra påstående om att sossarna lämnat ett barskrapat bord efter sig borde ju vara tillräckligt för att kvalificera honom för nästa ministeravgång, för att inte tala om det faktum att han blev mosad av Lena Ezelius i debatten. Hur en topppolitiker kan påstå att ett land som rankas i den absoluta världstoppen på viktiga ekonomiska indexlistor är "ett barskrapat bord", övergår mitt förstånd. Är de nya moderaterna så säkra på sitt propagandamaskineri att de tror att de kommer undan med vad som helst? Man kunde ju hoppas att regeringens hårda start skulle ha dunkat in lite ödmjukhet i spciellt de moderata ministrarna.

Micke sa...

Hur en topppolitiker kan påstå att ett land som rankas i den absoluta världstoppen på viktiga ekonomiska indexlistor är "ett barskrapat bord", övergår mitt förstånd. .
------------------------

Det gäller at duka för nästa gång dom ska förklara varför dom inte lyckades.

Ryggen fri..på en gång.

Går det så går det.

123 sa...

Men vafan vad har Sverige som varumärke med det politiska styret att göra. Jag som trodde vårat varumärke utmärkte sig med den svenska synden
http://en.wikipedia.org/wiki/Summer_with_Monika

Anonym sa...

Tack, Ali, för att du gav mig ett gott skratt med verklighetsbeskrivningen. Kan behövas när vi har borgerlig regering (humor alltså)!

Vänligen

John Vahlström, norrbottnisk socialist

Anonym sa...

det gick snabbt!

an ominous sa...

Det är väl med Sverige som med påfågeln - det som gör hannarna med stor stjärt attraktiva är att de trots denna belastning, som gör att de knappt kan flyga, lyckas undvika att bli rovdjursföda.

Det som i andras ögon gör Sverige till ett gott varumärke är att vi lyckas klara oss hyfsat trots den belastning som världens högsta skatter och en eroderat välfärd innebär. Det svenska civila samhället måste alltså vara starkt som f-n för att överleva trots det socialistiska vanstyret, och så har alltså Tolgfors alldeles rätt i det han säger.

För övrigt har gråsossen Bengt Nilsson glömt en viktig sak som "nyhögern" "kristallklart" vill införa, nämligen att överklassen ska få äta proletära spädbarn till frukost.
Eller m a o, fortsätt gärna med att predika enbart för kören med era överdrifter om vad "nyhögern vill"; några andra än de redan frälsta kommer inte att lyssna och det var just på det sättet sossarna förlorade valet.

Anonym sa...

fan man blir äcklad av högerns förakt för det svenska samhället och för de flesta vanliga svenskar.

/j

Micke sa...

Det som i andras ögon gör Sverige till ett gott varumärke är att vi lyckas klara oss hyfsat trots den belastning som världens högsta skatter och en eroderat välfärd innebär.
----------------------

Annars är det så att det internationella ekonomiska forum som både i år och förra året (vars resultat även Sven Otto Littorin hänvisat till) hävdar att det sannolikt har en STOR betydelse för dom skandinaviska ländernas konkurrenskraft (bland dom högsta enligt detta forum)ATT vi har en BRA social säkerhet OCH att denna inte automatiskt skulle öka om vi rev sömder den.

Tugga på den.

Anonym sa...

Micke,
Snarare är det väl så att det är svenskens relativt låga löneanspråk, fixade i god samförståndsanda mellan facket och arbetsgivarna (med staten som påtryckare), som har gjort att Sverige (d.v.s företagen) fortfarande kan konkurrera lite i alla fall. Åtminstone med de industrier vars produktion är utlokaliserad...

Anonym sa...

Är ni alla helt blåsta?
Sveriges varumärke är helt ok, troligen inte bättre än Frankrike, Tyskland, UK, Irland, Norge, Spanien, Italien, osv, men helt ok.

Handelsministerns jobb är att sälja Sverige - alltså måste han säga att varumärket är starkt. Vad är alternativet? Vad hände med mediekritiken vänstern?

För övrigt grundar sig givetvis bilden av Sverige mest på att vi var rikast i världen (nästan) på 60-talet, och att vi är långa och blonda (jämfört med i princip alla andra länder), samt troligen snyggare än de flesta (enligt västerländska skönhetsideal).
Överdriv inte hur mångfacetterad bild folk i utlandet har av Sverige - vars befolkning är som en europeisk storstad, ungefär


Eller är det kanske den låga gini-koefficienten på inkomstspridning som folk tänker på...

Nadia sa...

Sverige ligger högt uppe när det gäller bästa landet att leva i världen. Sverige ligger även högt upp i listan över bra konkurans möjligheter för företagande i världen. Dessa fina betyg bortser många på alliansens sida vilket förvånar mig mycket. Visst om målet är att få upp Sverige på plats 1 så förstår jag argumenten men tyvärr har jag inte blivit övertygad att så kommer fallet att bli. Om 4 år låt oss se var Sverige ligger i dessa mått igen och utvärdera sanningen bakom alliansens politik.

Anonym sa...

Sverige är ett bra land.

Det ligger i politikernas villkor att kritisera motståndarna, detta har gjort högern till en bunt gnällisar, eftersom de så få år haft det politiska ansvaret. Men låt oss skilja på det politiska spelet, och verkligheten bakom det.

Konkurrensindex har noll korrelation med framtida tillväxt, tyvärr. Vad tror du mest på - trettio år av mild eftersläpning, eller ett index som säger att det 'i framtiden' säkert kommer gå bra. Kom också ihåg att det finns en uppsjö av dessa index. Endast de där ett land kommer i topp eller i botten redovisas i landet ifråga (det är bara då det är intressant). Sverige kommer naturligtvis aldrig i botten av hela världen, alltså...
De flesta av de här indexen är REKLAM för konsultfirmorna och de 'fristående' organisationer som framställer dem. Nationalcentristiska mediekonsumenter världen över sväljer betet med hull och hår.

Anonym sa...

Micke said...
Det gäller at duka för nästa gång dom ska förklara varför dom inte lyckades.


Dom lyckas alldeles utmärkt varje gång de får regera, omfördelningen från de många till de få är varje gång osedvanligt framgångsrik. Det är trots allt högerpolitik och de gör bara sitt jobb. Vad de många borde bekymra sig över är hur efterföljande sk vänsterregeringar varje gång cementerar det skedda.

polhem sa...

Efterssom ni alla bara sitter dar som en bunt nollor i ett panelprgram och tycker till med era ideologiska skygglappar gick jag runt och fragade folk har pa mitt foretag. (Australien men med en del engelska och Amerikanska anstalda oxa)

Varfor ar sverige ett bra varumarke? fragade jag.
(Deras svar bor tas pa allvar for detta ar en av de storsta reklambyraerna i varlden)

-Svenskar ser javligt bra ut.
-Den svenska "synden"
-Hog kvalitet pa vara produkter.
-Hoga skatter men utmarkt sociala skyddsnat.
-Hog utbildningsniva.
-Vi ar "hippa" och ABBA kommer harifran.

(ABBA och Absolut ar vara i sarklass mest namnkunniga varumarken)

Faktum att de har betalar mycket mindre skatt men att de har klart battre och billigare sjukvard har helt undgatt dem. Sverige ar sett som en utopi av manga i omvarlden, en perfekt blanding av socialism och kapitalism.

Efter att ha bott i hela varlden kan jag inte annat an halla med. Det ar sant att det ar aldeles for svart att driva foretag i Sverige och vara skatter ar for hoga men vi har det javligt bra jamfort med de allra flesta.

Anna sa...

Polhem: det är intressant det där med ABBA, talar man med britter eller australiensare lägger de stor vikt vid det, medan exempelvis amerikaner eller kanadensare verkar fokusera mer på Björn Borg eller Stenmark, dvs idrottsliga framgångar. (Starkt generaliserat och med engelspråkiga grupper som utgångspunkt obs).

I övrigt verkar sådana här debatter alltid hamna i utgångspunkten "Sverige - suger vi eller regerar vi?" Nyanser brukar efterfrågas av någon försiktig debattör men sällan appliceras av de andra. Jag misstänker emellertid att de flesta svenskar varken är megalomaner eller masochister.

Jag anser för egen del att Sverige är ett bra land att leva, studera och arbeta i och att medborgarna här har stor chans till samhällelig påverkan om vi bara får tummen ur, individuellt såväl som kollektivt. Det finns däremot givetvis områden där vi definitivt kan bli bättre, mina exempel skulle vara integrationen, miljön, utrikespolitiken och fördelningspolitiken. Andra kanske skulle prioritera annat.

Sedan tycker jag inte att det är särskilt intressant det där med vart vi hamnar på olika listor (1.a i det här, 28:a i det där), visst, det kan vara en indikator på det ena eller det andra, men ett halvår senare dyker det upp en ny undersökning med andra variabler och så är vi bäst/sämst igen.

Det viktiga måste ju ändå vara att vi för debatt om förändring inom de områden där vi gör dåligt ifrån oss, dvs att där finns vilja till förbättring och att vi hittar lösningar som passar folk på den här lilla landamären, inte att vi ständigt leder i någon slags global popularitetstävling. Förväntas det ens av oss?

För övrigt anser jag att begreppet "varumärke" om en nation är lite...småfånigt?

Rickard Ström sa...

Sverige som varumärke? Min erfarenhet från utlandsresor är att Sverige inte existerar som ett sådant i folks medvetande, än mindre som ett land. En normal konversation låter ungefär såhär:

- ”Where are you from?”
- ”Sweden”
- “Ahh, Switzerland. Nice country.”
- “No. Sweden.”
- “Sweden?”
- “Yes, you know. Northern Europe – Finland, Norway, Sweden, Denmark.”
- “Ok. Yes. Sweden. Nice country.” (av ren artighet, alltså)

Att Sverige som begrepp, eller för den delen svensk vänsterpolitik, skulle vara ett varumärke är enligt mig bara vara svenskens önskedröm och hybris. Vi tror oss vara bäst i världen och således beundrade av andra länders medborgare, men i själva verket så är den absoluta majoriteten av dem fullständigt omedvetna om vår existens.

Anonym sa...

Anna,
Suger eller regerar? En sak är i alla fall säker, och det är att vi inte regerar! Hur mycket vi suger beror väl på vad man jämför med. Vi suger alltmer jämfört med andra västländer.

Anonym sa...

polhem,

Australiensarnas uppfattning baseras ju helt på andrahandsuppgifter, reklam, etc. ABBA har gjort enormt mycket för Sveriges rykte just i Australien. Större där än någon annanstans. Tycker din lista bekräftar att det är en bild och inte verkligheten.

Anonym sa...

Här sitter ni och kräver rätten att få betalt för andra människors slit. Försörj er själva för fan!

Kerstin sa...

an ominous;
Vill bara påpeka att påfåglar är förvånansvärt bra flygare, betydligt bättre än våra vanliga tamhöns, och att hanarna är, trots sina under parningssäsongen långa stjärtfjädrar, inte sämre flygare än honorna, inte ens då de bär sin prydnad. De flyger utan problem upp på takåsar och högt upp i träd, där de förresten sitter och sover på nätterna.

Det finns många myter om mycket här i världen.
Skriver en som haft påfåglar under flera år.

Anonym sa...

"-Svenskar ser javligt bra ut."

Jag skulle vilja ifrågasätta den klichén...

Anonym sa...

Tack sossar och vänsterpartiet för:

ljusa sommarkvällar
abba
skärgården
carl larsson
astrid lindgren
IKEA
Volvo
Skiftnyckeln
Björn Borg
Ingemar/Ingrid Bergman

Utan sossestyre hade inget av detta och tusen saker till varit verklighet.
Speciellt inte de ljusa sommarkvällarna.

polhem sa...

"Australiensarnas uppfattning baseras ju helt på andrahandsuppgifter, reklam, etc. ABBA har gjort enormt mycket för Sveriges rykte just i Australien. Större där än någon annanstans. Tycker din lista bekräftar att det är en bild och inte verkligheten."

Ett varumarke ar val anda inte verkligheten?
Jag trodde vi diskuterade Sverige som varumarke.

Och det ar sant som nagon ovan namnde.
Folk i Australien och England ar helt galna i ABBA.

Anonym sa...

"Jag trodde vi diskuterade Sverige som varumarke."

Det gör vi kanske, men Ali gör det inte eftersom han försöker sätta likhetstecken mellan bild (varumärke) och verklighet.

polhem sa...

"Det gör vi kanske, men Ali gör det inte eftersom han försöker sätta likhetstecken mellan bild (varumärke) och verklighet."

-Du borde veta battre an Ali.