söndag, oktober 08, 2006

Politkovskaja

Fick ett sms av en vän igår, om att Anna Politkovskaja mördats. Skakande och tragiskt. Hennes envetna grävande i vidrigheterna i Tjetjenien har betytt ohyggligt mycket i en tid då det ryska styret fortsätter i auktoritär riktning och USA:s ”krig mot terrorismen” ger fria händer åt alla världens torterare, så länge dessa kan framstå som allierade i något avseende. På svenska har Ordfront gett ut två titlar av Politkovskaja: Tjetjenien - sanningen om kriget (2003) och Putins Ryssland (2005).

28 kommentarer:

m sa...

Mordet är verkligen tragiskt, och väldigt svårt att förstå. Jag är i moskva sedan lång tid tillbaka och följer utvecklingen här. Folk är pissed off, men inte förvånade.

Jag håller dock inte med om att landet går mot en mer auktoritär riktning, finns många faktorer som drar åt andra hållet i positiv riktning, t ex stark ekonomisk utveckling.

Anders sa...

Sedan när har en stark ekonomisk utveckling (för vem, kan man också fråga sig) varit en garant mot ett auktoritärt styre? Mig veterligen var borgeliga ekonomer alldeles till sig över hur bra t.ex. Pinochet skötte ekonomin.

Lasses lunchblog sa...

Jag håller oxå med, mordet på Anna Politkovskaja är mycket tragiskt och en spark i solar plexus på demokratin och den fria journalistiken. Men...Var var du innan 1980? När det ryska terrorväldet härjade som värst? På tal om världens torterare menar jag. Jaha, du var väl knappast född då...

Findus sa...

Lasse:
...och plötsligt blir det amerikanska kriget mot terrorismen något rätt positivt i jämförelse med det sovjetiska kriget mot terrorismen i och med att det inte riktigt har skördat lika många offer än, eller vad fan är det du menar?

Bobbo sa...

Grattis Ali. Ett halvt rätt är en bra början.

Anonym sa...

Mordet är mycket tragiskt i alla bemärkelser och relativt oväntat.

Att hon var välkänd och fick bemärkelkser och stora summor pengar av västmakterna var inte konstigt, Ryssland har sedan Oligarkstyret och massfattigdomen under Yeltsin rest sig ur spillrorna och står nu ekonomiskt välfärdsmässigt och inte minst militärt självständigt mot ett allt mer aggresivt USA och NATO som genom truppförflyttningar och "färgkodsrevolutioner" i randstaterna och ekonomiskt och militärt bistånd till marginaliserade terrorgrupper i Tjetjenien flyttat fram sina positioner, en strategi som kostat miljarder dollar för västmakterna och som håller på att misslyckas i ett totalt fiasko

Qui bono? Vem Gynnas?

Absolut inte Ryssland eller Vladimir Putin, ryska journalister har mer frihet och utrymme än sina motsvarigheter i väst (jmf patriot act och Murdochmedia))och man drar sig inte heller för lögner och personangrepp. Nej detta avskyvärda mord gynnar de krafter som återigen vill se ett försvagat Ryssland i händerna på den väststödda oligarkmaffian.

Anonym sa...

Det ligger knappast i Ryssland intresse att mörda sina mest notoriska kritiker.

Detta är CIA MI5 eller Mossads verk.

Bia sa...

"Ryska styret fortsätter i auktoritär riktning"?

Vad kallar du då USA och EUs utveckling?

Att ett land tar kontroll över sina egna tillgångar och stärker sina positioner mot ett expanderande fascistimperium är knappast auktoritärt.

Den som mördade Politovskaya vill inte ha ett självständigt och öppet Ryssland.

Anonym sa...

Det är givet att Ryssland inte har något att tjäna på det här.

I Tjetjenien, ryskt territorium och inte en ockupation tusen mil bort, har inga Journalister mördats jämför det med USAs ihjälskjutande av journalister i Irak Afghanistan Kosovo eller för all del en demostration i väst.

MickeF sa...

Föga förvånande, men ni kan väl sansa er lite iaf. Allt är kanske inte USA och väst:s fel!

Anonym sa...

kolla in det senaste för mer info.

Ingen har sagt att "allt" är USAs "fel" men det står fortfarande bortom allt tvivel att ingen i Ryssland tjänar på detta.

Hur mycket motsvarande uppmärksamhet får västmakterna när de mördar oberoende journalister i sina ockuperade kolonier?

Lasses lunchblog sa...

Findus undrar "vad fan jag menar"? Tja, jag menar inte att det amerikanska kriget mot terrorismen på något sätt kan legitimeras. Men Ali och hans polare glömmer lite väl lätt vad kommunismen ställt till med. Vad var Ali och hans kamrater när sovjet invaderade Afganistan -80? det var väl bara Harald Holst som insåg hur lurad han var och dukade upp bord på torget och krävde Sovjet ut ur Afganistan. Och han hade ju t.o.m. blivit skolad i Moskva i börja på 70-talet. Lägg av. Nyansera er och ta av skygglapparna. Jag stöder inte på något sätt USA-invationen i Irak. Men se vad ni själva har supportat innan ni gapar.

m sa...

Anders:

Den ekonomiska utvecklingen har spridning i alla samhällsklasser i Ryssland. Även i mindre städer som Samara kan man se detta. Fd gråa industristäder har numera ett helt annat utseende än för bara 5-10 år sedan.

Anledningen till att jag förde upp detta är att ekonomisk stabilitet i människors vardag skänker dem styrkan att yttra sig i andra frågor (som politik). Du kommer engagera dig mer i vad politiker gör ifall du märker att deras handlingar direkt påverkar din vardag (skatter, social sektor, sjukvård, skola), än om du är helt utanför samhället, då det inte spelar någon roll.

Typiskt för vänsterpartiet är att dem förut hyllade Sovjet, nu gör man inte det, utan säger bara att Sovjet aldrig var socialism egentligen. Vänstern i Sverige är helt ointresserad av att lära sig av den sovjetiska erfarenheten (som är på gott och ont, som all historisk utveckling).

Typiskt att därför Esbati har en lika enögd syn i denna fråga om t ex gamla maoist-och sossekärringar på Aftonbladet.

Micke sa...

Vänstern i Sverige är helt ointresserad av att lära sig av den sovjetiska erfarenheten (som är på gott och ont, som all historisk utveckling).
Typiskt att därför Esbati har en lika enögd syn i denna fråga om t ex gamla maoist-och sossekärringar på Aftonbladet------------------------

Högern i Sverige är helt ointresserad av att Sovjet ch Sverige är två skilda länder med två skilda politiska historier och tillämpningar av socialism.
Typiskt därför att "Herr Nyliberal på äventyr öst" har samma uppfattning som käringar på Timbro.

Bobbo sa...

Enda skillnaden mellan svenska (v) och Sovjetiska är att sotdöden inträffar snabbare med det sovjetiska systemet.

Men visst Micke, klart att just svenska varianten av socialism är den som kommer att lyckas där alla andra varianter misslyckats.

Anonym sa...

Såklart att Ryssland inte tjänar på mordet. Det gör däremot den gamla KGB-ledaren Putin som inte lyckats ta död på henne tidigare trots tidigare försök. Att se gamla bolsjeviker här på forumet försöka ge USA skulden för detta är smått skrattretande. Realitycheck please...

Micke sa...

Men visst Micke, klart att just svenska varianten av socialism är den som kommer att lyckas där alla andra varianter misslyckats.
----------------------------


Det är märligt.Sverige är bland dom högst rankade i världen när det gäller konkurrens kraft och högerns verklighetsförnekelse är så stark att detta är betydelse löst.
Sverige är lika förbannat den sista tokkommunstiska utposten innan Nordkorea för er.
Sånt är otroligt och gör mig verkligen orolig för vad hur i har tänkt er framtiden.

m sa...

Micke:

Intressant att du identifierar först "Sovjet = socialism" sen identifierar "Sverige = socialism2".

Jag motsäger mig bägge dessa ståndpunkter. Socialism är ett stadie i samhällsutvecklingen där arbetarna självständigt (icke-medierat) och omedelbart (icke-alienerat) medvetet kontrollerar produktionsmedlen i samhället.

Sovjet var en diktatur som förtryckte den stora majoriteten av befolkningen. Sverige är en smålyckad kapitalism med inslag av koopetarivism.

Men nu glömmer vi detta det är inte viktigt i sammanhanget. Vad som är viktigt är att Ali precis som Aftonbladet (i synnerhet) och annan media, samt politiska etablissemmang, direkt ALLTID VET exakt vem som är skurken när det kommer till problem i Ryssland.

Det är på något sätt ALLTID Putin. Tar sig terrorister in på en skola och börjar avrätta 8-åriga flickor - det måste vara Putin!

Det finns aldrig någon analys av slaget "aktion-reaktion", eller än mindre en politisk analys, som tar konkret utgångspunkt i klassammansättningen och motsättningen mellan de olika klasserna. The Economist är tom bättre än svensk vänstermedia. De lyckas i alla fall förstå att konflikterna också handlar om arbetstillfällen, politiska motstridigheter, kapital, och ideologi.

Lustigt att du kallar mig nyliberal på äventyr i öst, jag är den enda som uttryckt en ståndpunkt som kan öht liknas med en radikal klasståndpunkt. Även om jag väljer att inte låta den framträda som i detta mitt senaste inlägg.

Findus sa...

Lasse skrev:
"Vad var Ali och hans kamrater när sovjet invaderade Afganistan -80?"

Ali var vid tillfället 4 år gammal och i och med att han är en genetiskt ondskefull kommunist sprang han säkert omkring och hyllade inmarschen på något torg i Teheran. Själv var jag inte ens född.

Vad det gäller vänsterpartiet så antar jag att du känner till att VPK direkt tog avstånd från invasionen och krävde att Sovjet skulle dra tillbaka sina trupper. Jag känner själv vänsterpartister som demonstrerat mot ockupationen ifråga.

När det gäller vad vi kan kalla vänstern i allmänhet var det lite mer splittrat men för den uppmärksamme är det uppenbart att svenska afghanistankommitén inte precis värvade sin medlemsbas bland moderater...

Vi kan i korthet fastslå att "vi" inte "supportat" någon invasion av Afghanistan. Vad vi dock kan fastslå är att liberaler inte skyr några medel för att föra bort uppmärksamheten från skändligheter begångna av "frihetens väktare". Medan vänstern har lärt sig åtskilligt av kalla krigets dimridåer och självbedrägeri skenar liberalerna vidare med sina skygglappar eftersom de endast läser vinnarnas historia.

polhem sa...

Detta ar lika komiskt varje gang.

Istallet for att fora denna totalt meningslosa debatt dar ni anklagar varandra for att stodja diverse olika folkmord och andra forbrytelser kanske ni ska kolla pa fakta istallet.

USA hade med detta att gora.
Nastan helt sakert var det militarer eller politiker i Ryssland som var inblandade i krogsforbrytelserna i Tjetjenien som hon skulle avsloja.

Och for ovrigt ar ockupationen av Tjetjenien vare sig liberal eller Kommunistiskt.
Putin ar en inget mer an en kriminell dare och man kan knappast vanta sig mer av en rysk gangster..

Micke sa...

Intressant att du identifierar först "Sovjet = socialism" sen identifierar "Sverige = socialism2".
-------------------------------
Det högern som i allmänhet inte klarar att distinktionen mellan Sverige och Sovjet (som ju inte ens finns längre)

Detta påpekar jag ganska tydligt.


Lustigt att du kallar mig nyliberal på äventyr i öst, jag är den enda som uttryckt en ståndpunkt som kan öht liknas med en radikal klasståndpunkt. Även om jag väljer att inte låta den framträda som i detta mitt senaste inlägg.
-------------------Menar du att nyliberalernas politik inte har nåt klassperspektiv?
.........................
I deras fantasi saknar den det.I praktiken är klasserna en förutsättning och konsekvens av och för deras värld.Det är på något sätt ALLTID Putin. Tar sig terrorister in på en skola och börjar avrätta 8-åriga flickor - det måste vara Putin!
-----------------------------
Jag har ingen aning om vem som utförde detta mord men jag håller det tämligen osannolikt att det skulle vara Putin.
Man kan ha vilka åsikter man vill om honom men en idiot är han inte.

Findus sa...

Att Putin personligen skulle vara indragen i detta är nog rätt osannolikt. Han är som sagt inte korkad även om han nog gärna skulle velat haft henne ur vägen då han och hans folk hittills inte försatt några möjligheter att tysta kritiker. Däremot så håller jag det för troligt att det är en av hans mindre begåvade och mindre mediatränade underhuggare som ligger bakom. Å andra sidan räknar de kanske med att kunna sopa detta under mattan och skylla på terrorister, "familjen" Putin har ju nästan totalt mediamonopol.

Är det någon som tror att det kommer att göras en ordentlig polisutredning?

Findus sa...

"USA hade med detta att göra"

??? Vad menar du då???

Om det är någonting som jag irriterar mig på så är det föreställningen om att ingenting ont kan ske i världen utan att USA ligger bakom. Framför allt eftersom det är en väldigt kolonial inställning som förnekar att diverse skitstövlar runtom i världen kan ställa till med saker utan att onkel sam hjälper till.

Micke sa...

Är det någon som tror att det kommer att göras en ordentlig polisutredning?
-----------------
Ja jag tror det.

m sa...

micke

Ja precis, nyliberaler har inget klassperspektiv, de erkänner nämligen inte att där t ex finns någon skillnad mellan kapitalist-arbetare, man-kvinna, osv osv. Ingen konflikt finns i deras sinnevärld.

Men du kanske menar något annat med orden?

Men jag har ännu inte fått något svar på varför detta nödvändigtvis måste vara Putin som ligger bakom, och t ex inte någon som vill skada Putin.

Har ni någonsin tänkt tanken?

Micke sa...

Ingen konflikt finns i deras sinnevärld.
------------------------

Nu eller i ett framtida utopia?


Men jag har ännu inte fått något svar på varför detta nödvändigtvis måste vara Putin som ligger bakom, och t ex inte någon som vill skada Putin.
------------------------

Det kan vara ungefär vem som helst UTOM Putin.

m sa...

Micke:

Jag tror du faktiskt inte har förstått den teoretiska skillnaden mellan höger och vänster över huvud taget. Du säger alltså att liberaler erkänner att där finns en motsättning mellan klasserna i samhället?

Du måste genast visa mig en text där en sådan motsättning målas fram av en liberal. Visa mig en liberal text, som säger till exempel att där finns en klassmotsättning mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Annars får jag anta att du bara svamlar.

Vad gäller Putin säger du ingenting förutom dumheter. Du har överhuvudtaget inte analyserat situationen.

hälsningar
M

Micke sa...

Jag tror du faktiskt inte har förstått den teoretiska skillnaden mellan höger och vänster över huvud taget. Du säger alltså att liberaler erkänner att där finns en motsättning mellan klasserna i samhället?
-------------------------
Så här skriver du.

"Ja precis, nyliberaler har inget klassperspektiv"

På det svarar jag att dom liberaler du pratar om har ägg i mössan.
Eftersom du nu fört ner det hela till nivån där du påstår att jag svamlar eftersom du inte förstår vad jag säger så hälsar jag dig lycka till på dina äventyr.

Att du inte ens fattar att jag är överens med dig när det gäller Putins inblandning i mordet på Politskaja gör att vi nog inte ska säga så mycket mer till varann.