* Enligt lagen krävs minst 100 personer för att en fackförening ska kunna bildas - ett krav som ILO:s expertkommitté anser orimligt.Vi påminns igen om Johan Norbergs exalterade utrop: "When Georgians do things, they apparently take it seriously.” Och vi kan bara svara med ännu ett Norberg-på-besök-i-Georgien-citat: “Way to go”!
* Lagen om avstängning och förbud för frivilligorganisationers verksamhet anger villkor för när frivilligorganisationer (inklusive fackfören¬ingar) kan stängas av och gäller också fackliga organisationer. Det slutliga ansvaret för sådana beslut ligger hos domstolarna. Förbud kan exempelvis utfärdas på grund av ”framkallande av nationell oro eller samhällskonflikter.
* Sympatistrejker är förbjudna. […] Deltagare (och ibland även organisatörerna) i en strejk som olagligförklaras enligt landets lagar kan straffas med böter, fängelse i högst två år eller straffarbete i högst ett år
* Ett utkast till arbetsmarknadslag som skulle begränsa löntagarnas och de fackliga organisationernas rättigheter överlämnades till den parlamentariska kommittén för arbete och socialförsäkringar den 18 november. De fackliga organisationerna hade aldrig tillfrågats. Tre dagar tidigare hade presidenten, Mikheil Saaksahvili lovat arbetsgivarna att en ny, liberal arbetsmarknadslagstiftning skulle vara klar på två veckor – vilket tolkades som den tid parlamentet hade på sig för att anta utkastet. Ingripande av centralorganisationen GTUC ledde till att behandlingen av utkastet sköts upp till våren 2006.
* Domstolarnas brist på självständighet, tortyr och misshandel av fångar, avsaknaden av mötesfrihet och mediernas självcensur fortsätter att utgöra problem. Human Rights Watch nämner rapporter från betydande lokala frivilligorganisationer som får känna på regeringens påtryckningar. Landets ekonomiska tillväxt har varit imponerande och pensioner och löner betalas ut regelbundet. Å andra sidan lever över hälften av befolkningen under fattigdomsstrecket och arbetslösheten och den informella ekonomin är fortfarande stora problem.
* Regeringens antifackliga kampanj med offentliga påtryckningar, hotelser och inspektioner, som startade år 2004 för att fackliga tillgångar skulle kunna tas i beslag fortsatte med ännu större aggressivitet under år 2005
* Den 23 februari utfärdade distriktsdomstolen i Tbilisi en order om att alla GTUC-organs böcker skulle beslagtas. […] GTUC tvingades ge upp. Den 25 februari röstade styrelsen igenom en första överföring av tillgångar utan kompensation. […] Trycket från myndigheterna fortsatte, presidenten kallade offentligt fackligt aktiva för ”banditer” och ”gamla bedragare”. Lasha Chichinadze satt kvar i häktet. Den 21 juni röstade GTUC igenom överlämnandet av resten av sina tillgångar till staten. Bara några dagar efter det att överlämnandet var slutfört, upphörde alla inspektioner av GTUC:s verksamhet.
måndag, oktober 30, 2006
Ska Littorin med nästa gång?
Jag skrev häromdagen om Johan Norbergs självrapporterade besök i mönsterlandet Georgien. Norberg är på plats för att beundra privatiseringarna och föreläsa om "entreprenörskap, demokrati, globalisering och Sverige". Norberg är imponerad över att den georgiska regeringen, som kom till makten med hjälp av CIA, "avreglerat" arbetsmarknaden. En titt i Fria Fackföreningsinternationalens senaste rapport [tack till Mattias H för tipset] kastar ytterligare ljus över varför Johan Norberg är så glad, nu när hans glädje över marknadsreformerna i till exempel Irak tycks lite mindre opportun:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
15 kommentarer:
Man skall egentligen inte vara på det viset (och det är ju egentligen off topic), men det något lite svengelska "When Georgians do things, they apparently take it seriously" låter antingen som om kinky sex är normen där, eller att de har anammat japansk toalettkultur.
...Och om 20 år när BNP i Georgien tredubblats, medellivslängden ökat, sjukvården förbättrats, då kommer ni vänstermuppar fortfarande inte fatta ett skit.
Anonymous 10:38>> Aha, så om tillväxten ökar, då gör det ingenting att rättssäkerhet, fri press, mänskliga rättigheter och annat oväsentligt satts ur spel?
Om MEDEL-georgiern får det bättre gör det ingenting om antalet fattiga ökar och framförallt de fattiga utsätts för repression?
...Och om 20 år när BNP i Georgien tredubblats, medellivslängden ökat, sjukvården förbättrats, rättssäkerheten ökat, fria pressen ökat, mänskliga rättigheter ökat och även de fattigaste blivit rikare då kommer ni vänstermuppar fortfarande inte fatta ett skit.
Nyliberala diktaturer a la Kina är uppenbarligen dom "nya" borgarbrackornas nya deal.
Svenskt Näringsliv har ju föreslagit ungefär samma grejer i Sverige, att staten ska in och reglera mer på arbetsmarknaden till de fria fackföreningarnas nackdel. Såg till och med att Liberala Partiet (ett extremt nyliberalt parti med lite pubertal framtoning) antydde att frihet kanske inte är så bra när det gäller just fackföreninger - "Arbetsgivare har inte råd att låta arbetare strejka en längre tid" osv. Detta visar att nyliberaler är de största hycklarna.
Det tragikomiska i sammanhanget att det är ju samma fri- och rättigheter som kränktes i den gamla Sovjetrepubliken som nu kränks i det nyliberala Georgien.
Och argumentet är detsamma: Välståndet kommer att öka och politiken är bra för alla på lång sikt.
är signaturen 'benji' efterbliven? någon som vet? jag vill gärna veta det innan jag börjar debattera mot honom/henne. man vill ju inte gärna börja driva med nån som inte kan hjälpa det.
/j
...Och om 20 år när BNP i Georgien tredubblats, medellivslängden ökat, sjukvården förbättrats, då kommer ni vänstermuppar fortfarande inte fatta ett skit.
När blev "liberalerna" utilitarister?
1) Renrasiga liberaler är per definition inte utilitarister
2) Det finns andra än "vänstermuppar" och renrasiga liberaler i samhället. Anon 11.11 kanske är en av de 99 procenten? Vem vet.
Ska vi tolka Alis post som att ekonomin för de flesta i Georgien blir snabbt bättre, i övrigt ingen större förändring på sistone.
Dystra nyheter. Är det nyhetsvärdigt för att:
1) förtrycket i Georgien var och är så extremt?
2) Georgien visar (igen) att marknadsekonomi är det bästa sättet att låta folk att lyfta sig ur fattigdom?
Ska vi gissa?
Det har nämnts förut och det verkar som att det tål att nämnas igen:
Kina (och Georgien) är långt från liberala länder, men den utveckling som har skett på senare tid är till stor del positiv (miljoner människor lyfts ju ur fattigdom, och det otroligt snabbt!). Många av lagarna Ali nämner verkar vara galna, men vänsterpersoner verkar glömma att det är ickeliberalt att tex förbjuda föreningar. Slå upp ordet liberal i ordboken eller läs lite om vad liberaler står för. Liberaler var bland annat drivande för kvinnlig rösträtt i Sverige etc, och det är generellt mot lagar och förbud förutom i de fall där det handlar om brott som har faktiska offer. Sluta med den medvetna förväxlingen mellan "inte-just-samma-statskramare-och-auktoritära-intressegrupper-som-oss" och liberaler.
Mr Lovelace
Otroligt spännande att Ali knappt nämner öststatsdiktaturer som fortsätter in på det gamla upptrampade diktaturspåret.
Men när de börjar ta små små stapplande steg mot frihandel, välstånd och något mer demokrati så är Ali på dem som en hök. Att allt inte händer över en natt är såklart frihandelns fel och inte 50 år av konstant tillbakagång i socialismens namn.
Att folket i dessa länder helt chockerande inte fortsätter i gamla fotspår som flaggskeppet Vitryssland? Det leder iofs till fattigdom, korruption och diktatur men man slipper åtminstone göra Ali upprörd över att hans världsbild rubbas.
"är signaturen 'benji' efterbliven? någon som vet? jag vill gärna veta det innan jag börjar debattera mot honom/henne. man vill ju inte gärna börja driva med nån som inte kan hjälpa det."
J: I många av dina inlägg så utpekar du dina meningsmotståndare som idioter. Här nöjer du dig med att kalla honom för efterbliven. Har du någonsin stannat upp och funderat på om problemet ligger hos dig själv? Men det är kanske lättare att definiera alla andra som tokiga, dumma eller efterblivna? Innan du svarar med ditt obligatoriska "Idiot" så fundera över detta några sekunder. Det kan vara ett första steg på väg mot ett bättre liv för dig och oss andra som gillar att använda argument i debatterna. Lycka till!
De flesta nyliberaler tycker vad jag vet inte att staten ska gå in och förbjuda karteller inklusive sådana på arbetsmarknaden. Däremot vill de att ingångna avtal ska följas. Eftersom strejkrätten just innebär att staten säger att det är okej att bryta mot det avtal man skrivit under och att arbetsgivaren inte får bestraffa det på något vis är det inte konstigt eller hycklande om nyliberaler är emot strejkrätten.
Skicka en kommentar