måndag, november 27, 2006

Ecuador också

Vänsterseger i presidentvalet i Ecuador. Fransisco Contreras skrev för några veckor sedan en intressant bloggpost om Rafael Correas program. Det innehåller viktiga punkter som motstånd mot frihandelsavtal med USA (på USA:s villkor, givetvis); nej till USA-militärbaser; ökad kontroll över landets naturtillgångar och en process som ska leda fram till en ny, demokratisk konstitution.

I takt med att de demokratiska krafterna får genomslag i latinamerikanska val, ökar naturligtvis hotet – i förlängningen militärt – mot varje enskilt land, från korrupta kompradorkrafter understödda av USA. Därför är varje vänsterseger i Latinamerika också ett stöd till andra länder i regionen.

6 kommentarer:

Clausewitz sa...

Och, låt oss inte glömma, möjligheten att sätta upp skyhöga tullmurar gentemot omvärlden men köra öppen intern marknad mellan de sydamerikanska länderna för att öka möjligheten till en panlatinamerkansk självförsörjning.

Lägg därtill en ökad möjlighet att ställa in betalningar till IMF, Värlsbanken och andra aktörer samt sätta upp gemensamma försvar i händelser av ett imperialistiskt anfall. Det kan bli show down i Sydamerika.

Anonym sa...

Äntligen!!!

Militärt samarbete mellan de nya demokratierna är en förutsättning för att freda sig inför marknadsdiktaturen i norr och EU.

Vad jag förstår hade Ecuador infört Dollar, hoppas de gör som Saddam tänkte göra och vad Iran Ryssland och Kina också tänker göra på sikt, börja handla i annan valuta. Då blir parasitmakten USA en bananrepublik...

Anonym sa...

Är ni 5 år eller ? :-)

Clausewitz sa...

Nej, du är!

Anonym sa...

Bra, nu dröjer det inte länge innan vi får ytterligare socialistiska skräckexempel att peka på.

Anonym sa...

Anon 3:36,

Man får väl anta att det där var någon form av ironi?