fredag, november 24, 2006

Fuskfusket

Hetsad av en märklig debatt, initierad av högerns tanketanks och villigt vevad av bekväma mellanskiktskommentatorer i medierna, drev den socialdemokratiska regeringen igenom tillsättandet av 300 särskilda fuskjägare i socialförsäkringssystemet. De vänsterpartistiska riksdagsledamöterna Kalle Larsson och LiseLotte Olsson tar upp utfallet i en viktig artikel i Kristianstadsbladet:
Försäkringskassan har hittat 2000 nya fall där fusk förekommit. Socialförsäkringens utgifter motsvarar ungefär en sjättedel av bruttonationalprodukten, BNP – cirka 430 miljarder kronor. Regeringens åtgärder har sparat cirka 20 miljoner. Med tanke på att de 300 fuskjägare som anställts kostar samhället 150 miljoner varje år, är det en bit kvar innan dessa ens sparat ihop till sina egna lönekostnader.
Det ska noteras att vår nya regering, som gjorde hetsen mot sjukskrivna och arbetslösa till en paradfråga i valrörelsen, nu aviserat upptrappat krig mot socialförsäkringstagarna. I budgeten ska två miljarder kronor, 2000 miljoner, på ospecificerade sätt ”sparas” åt statskassan. Det är cynism och lurendrejeri i skön förening.

Den verkligt betydelsefulla effekten handlar inte om hur många miljoner som rullar in eller ut ur statskassan. Det som sker – och detta är förstås en helt medveten handling från regeringens sida – det är att den generella välfärdsmodellen urholkas. Också den trygghet som är en samhällelig rättighet misstänkliggörs och avlegitimiseras. Den redan heltrygga överklassen kan däremot vara lugnare än någonsin.

Det är dags att ta en offensiv, grundläggande, ideologisk strid om välfärden. Den striden måste handla om perspektiven i debatten. Larsson och Olsson erbjuder ett konkret förslag i den riktningen:
Låt de 300 fuskjägarna i stället jaga verkliga ekonomiska brottslingar och företag som anställer svartjobbare. Där skulle de i alla fall göra nytta.

10 kommentarer:

Anonym sa...

ali,
det här har Arbetaren skrivit om för några veckor sen lite bättre än dina partikamrater till och med:
http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20060728-3

Bästa hälsningar,
/Svante

Anonym sa...

"Också den trygghet som är en samhällelig rättighet misstänkliggörs och avlegitimiseras."

Och vem har bestämt att det är en samhällelig rättighet? Du? Då kan jag upplysa dig om att det inte fungerar så i en demokrati.

Lasse Strömberg sa...

Det stora funsket förkommer inte inom socialförsäkringarna. Det förkommer som skattefusk. Inte minst vad gäller avdraget för moms för företag. "Alla" företagare fuskar med momsen. Vill man göra något åt fusket borde man börja med skattefusket!

Anonym sa...

Alliansen har gjort ett historiskt tapp i oppiionsundersökningen efter valet enligt DN idag. Det intressanta är förklaringen partisekreterare Per Sclingman framför.

"- Den här gången var vi väl förberedda och började snabbt att genomföra den politik vi vunnit valet på. Det gör att diskussionen snabbt kommer in på sakfrågor och fokus hamnar på en rad tuffa åtgärder vi kommer att genomföra i ett första skede."

Jaha, så när politiken börjar handla om politiska sakfrågor så är det naturligt att moderaterna tappar stöd? När moderaterna måste diskutera sina förslag och de konsekvenser de får så slutar smekmånaden där moderaterna kan åka snålskjuts på välivilligt inställda journalisters frågor. Kankse kunde tagits upp innan valet istället för efter. De förrslag som fanns var ju trots allt ingen nyhet, bara att de gick journalister förbi... "se helheten, sänkt ersättning för sjuka är bra sverige, för helheten. Inga sakfrågor tack. Se perspektiven."
"- ja herr blivande statsminister, inga mer frågor kommer ställas, du säger ju att jobben ska komma o då måste det ju vara sant."

eller inte.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=591726&previousRenderType=1

Anonym sa...

"Låt de 300 fuskjägarna i stället jaga verkliga ekonomiska brottslingar och företag som anställer svartjobbare. Där skulle de i alla fall göra nytta."

Precis, som att Sverige behöver ytterligare 300 personer som hindrar folk från att arbeta. Med tanke på den höga arbetslösheten som redan råder verkar politikerna lyckas alldeles utmärkt med den uppgiften redan nu.

Mr. Lovelace

Anonym sa...

Ja jävlar, sov vidare i hängmattan och kräv din rätt. Försäkringssystemen och välfärdsstaten fixar allt åt sina medborgare. Inför det arbetsbefriade samhället.

Jääääääsp.

Anonym sa...

Att nyhögeralliansen skall sänka bidragen inom de generella välfärdssystemen till en basnivå som ligger på socialbidrags-svältnivå har framskymtats flera gånger när nyhögerallians-ministrarna uttalat sig den senaste tiden.
Samtidigt släpper nyhögeralliansen inom stat, landsting och kommuner marknadskrafterna fria inom våra offentliga välfärdsområden och vinstbegärliga företag kommer att dammsuga sig igenom de mest ekonomiskt attraktiva bitarna inom välfärdssektorerna.
De med tjocka plånböcker och privata försäkringar kan nu istället köpa upp sig till den trygga välfärd som förut var förunnat de behövande i samhället, lika för alla!
Dessa behövande kommer snart att istället få söka sig till soppköken och fattighärbärgerna istället!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

Sigve Indregard sa...

Denne saken er kommentert på min blogg.

Anonym sa...

"Den verkligt betydelsefulla effekten handlar inte om hur många miljoner som rullar in eller ut ur statskassan."

Vänsterns bottenlösa statskassa...
Men det är ju bara någon annans pengar.

Anonym sa...

london calling,

inte bara fascist utan också efterbliven ser jag. nu rullade ju pengarna ut ur statskassan på grund av åtgärden.

/j