tisdag, november 14, 2006

Ja’ Mecka en, ja’ Mecka två

Den saudiska regeringen ingår nu storslagna kontrakt för att bygga ut faciliteterna runt den heliga staden Mecka. Bland annat ska det bli Timeshare à la spanska solkusten, i det planerade jättelika ZamZam-tornet. Här erbjuds femstjärnigt boende, med shoppingcenter och annat som hör postmodern helighet till. Alla är inte glada. Irfan Ahmed al-Alawi, ordförande i Islamic Heritage Foundation som skyddar de kulturhistoriska värdena i Mecka:
Marble flooring and five-star accommodation will not enhance your pilgrimage or make you a better Muslim.
Saudiska regeringen – som onekligen vet ett och annat om sambandet mellan religion och marmorgolv – håller inte med.

ZamZam-tornet byggs för övrigt av det varumärkesstarka byggkonglomeratet Binladin Group, startad av Usamas far, och nära investeringspolare till de tidigare och nuvarande frihetsälskande regimerna i Saudiarabien och USA.

Johan Norberg underrättas härmed, för att få med exemplet i nästa artikel om sambandet mellan marknadsekonomi, demokrati och exploderande [no pun intended] global lycka.

[Artikeln i Guardian]

9 kommentarer:

Nadia sa...

Man ska inte bli förvånad. För denna diktatur familj och sina vänner hos Bush familjen går pengar före allt. Kan man tjäna pengar på Gud och hans profet så gör dem de. De tjänar ju redan pengar på att ta död och tortera folk.

Ryan sa...

Du lyckas alltid hitta rätt satiriska ton i dina artiklar! Vilket gör dom älskvärda att läsa!

"Saudiska regeringen – som onekligen vet ett och annat om sambandet mellan religion och marmorgolv – håller inte med." - Underbart formulerat!

Marit sa...

Fadern bygger hus - den förlorade sonen spränger dem i luften. Bin Ladens har en cool affärsidé, det har jag alltid tyckt.

Stina sa...

Bin laden och Al quaeda är lika verkliga för Olmert Sharon och Bush som Molgan är för Alfons.

De finns inte och har aldrig funnits annat än som fantasifoster att hänga upp sin globaliserade marknadsimperialism och hegemoni på.

Mossad MI5 och CIA finns däremot så det räcker...

Dan sa...

Det är väl alldeles fantastiskt att man på detta sätt underminerar och försvagar den religiösa mysticismen kring en så central del av en religion. Minns vad putt Jesus lär ha blitt av köpmännen, haha. Vilken mes. Det är inte annat trams och sagor och bör därför inte behandlas på något annat sätt än tex Astrid Lindgrens värld. Ett utmärkt sätt att kombinera framgångsrikt och välfärdsskapande företagande med sekularisering. Sen att den Saudiska diktaturen och monarikin är sig välförtjänt av ett redigt terrorattentat av sin avfälling är en annan sak.

Anonym sa...

Ali är upprörd över att religionens renlärighet uppluckras med hjälp av lite hederlig kapitalism. Jag har förstått att han gillar det som är old school oavsett om det gäller religion eller socialism. Iofs så är skillnaden marginell mellan de båda företeelserna. Båda är luftslott och slåss om att överträffa varandra i eländighet, fattigdom och renlärighet.

Totti sa...

Anonymous:

På 55(!) ord lyckas du inte en enda gång bemöta Alis synpunkter. Bara en lång floskelharang som väl inte ens kan imponera på de specialinbjudna fjortisbrudarna på muf-festerna. Eller?

Martin sa...

Totti: Det är väl inte så dumt att någon kan skriva innehållslöst pladder som nästan matchar Esbatis egna ordbajseri?

Anonym sa...

"Johan Norberg underrättas härmed, för att få med exemplet i nästa artikel om sambandet mellan marknadsekonomi, demokrati och exploderande [no pun intended] global lycka."

Marknadsekonomi? Till och med Ali borde förstå att det inte är marknadsekonomi bara för att ett företag är inblandat. Det är den saudiska staten som flexar sina muskler, vilket är motsatsen till en fri marknad.

Du borde snarare ta med det som ett exempel på hur lyckliga människor blir av att staten dominerar ekonomin.