tisdag, november 28, 2006

Libanon

Efter att ha lidit militärt och politiskt nederlag i Libanon tycktes händelseförloppet där glida Israel – och USA – delvis ur händerna. Förutom att Hizbollahs ställning stärktes enormt, hamnade en del av de eviga motsättningarna i det libanesiska samhället mer i skymundan och en nationell konsolideringsprocess började. Samtidigt spårade situationen i Irak ur allt mer. Saddam-farsen räckte inte för att Bushgänget skulle säkra seger i kongressvalet och James Baker började offentligt lyfta behovet av att söka stöd för en Irakstrategi hos ondskefulla makter, Iran och Syrien.

Då går någon om mördar en libanesisk minister, och vips är hela maskineriet igång. Israel och USA sätter dagordningen igen – åtminstone en stund. Och de mest korrupta medlöpartyper flyter upp till ytan igen. Det är ett skådespel vi bevittnat många gånger förr i Mellanöstern. Fast rapporteringen i västerländska medier är för tillfället mer häpnadsväckande förblindad än på länge. De som har absolut störst och mest uppenbart intresse av den situation mordet skapat – USA och Israel – är helt borta från misstankarna; tvärtom är det deras pressmeddelanden som blir till nyhetsinslag och analyser i västerländska papegojmedier.

För den som vill läsa lite mer, från andra perspektiv, vill jag rekommendera några bloggtexter, värda att lägga en liten stund på.

- Ancdotes from a banana republic: To whomever killed Pierre Ghemayel
- Another day in the empire: Pierre Ghemayel assasinated, Cui Bono?
- Another day in the empire: Hizbollah versus the CIA’s cedar revolution

Angry arab pepprar ur sig intressanta påpekanden och tips. Värt att kolla upp ofta. Här är en några dagar gammal text om familjen Ghemayel.

9 kommentarer:

Dekool sa...

Intressant är väl att det endast tycks vara Libanons shiamuslimska minioritet som INTE tror att Syrien ligger bakom. Exakt samma scenario som vid mordet på premiärministern.

Mika sa...

Vi har fyra ganska lika ouppklarade mord på relativt kort tid som blåsts upp internationellt och där västmakterna och deras papegojmedier direkt pekar ut en "skyldig" part.

Tillvägagångssättet är likartat och följer ett mönster där västmakterna som förlorat initiativet internationellt liksom i "globaliseringen" "kriget mot terrorismen" och sina fiaskon till ockupationer, tillfälligt vinner andrum.

Hariri, Politovskaya, Gehmayel och Litvinenko.

Gemensamt för dessa fall är att en skyldig direkt pekas ut av USA/€U/Israel, i Libanonmorden nämns överhuvudtaget aldrig Israel som tänkbar kandidat trots att man innehar världsrekord i utomrättsliga avrättningar och trots att man vunnit på processen (Apartheidstaten och USA fick genom Hariri ut Syrien ur Libanon innan man överföll landet och genom Ghemayel läggs grunden till ett för pariastaten Israel gynnsamt inbördeskrig och så förskjuts bildandet av en demokratisk regering)

Mordet på den av amerikanska NED och "freedom house" avlönade Politovskaya sker mitt under ett internationellt toppmöte för bästa publicitet där ett starkt ryssland med demokratisk kontroll över gemensamma naturtillgångar och en folkkär president har initiativet.

"As it happens, both Litvinenko and Politkovskaya were virtually unknown in Russia. You won’t find a copy of their ’sensational’ books anywhere here - nor in the Russian language, that anyone can read.

Their combined threat to the Kremlin didn’t add up to the square root of squilch.

All this will come as a shock to Daily Telegraph readers, but there isn’t really a lot of call for ‘fierce critics of Putin’ these days. Putin has a popularity rating of 79% at the last count.

Given Tony Blair’s 22% at the last council elections, one might well ask which country’s citizens are being forced to live under an unpopular regime."


Endast en idiot till rysk president skulle säga till FSB´s chef Nikolay Patrushev att "ta hand om" en i hemlandet totalt okänd men i väst uppblåst "regimkritiker" under sådana omständigheter.Detsamma gäller Litvinenko en sedan länge avdankad agent som tillsammans med ett antal rysk-israeliska rövaroligarker flytt undan åtal för mord och grova ekonomiska brott. Stort internationellt toppmöte stor publicitet och papegojmedierna skriker ut "Putin gjorde det!" utan minsta bevis. Litvinenkos i efterhand "funna" anklagelsebrev där han och Berezovsky anklagar Putin för morden tas som otvetydiga bevis av Murdochmedia fox BBC Cnn och SVT (givetvis utan att nämna att Litvinenko också anklagar Putin för att ligga bakom 9/11, Al Quadea och att han skulle vara pedofil)

I de ryska fallen sker alltså båda mord mitt under internationella toppmöten där Ryssland innehar det förhandlingsmässiga övertaget och där €U USA och NATO kört fast eller håller på att förlora kontrollen över viktiga transitländer för kaukasisk olja bland Rysslands randstater. Rysk-israeliska rövaroligarker med fristäder i London och Tel aviv som Berezovsky/Abramowitz klart bundna till båda fallen och som tidigare sagt att "alla medel är tillåtna" för att återta kontrollen över rysk ekonomi "även statskupper, finansierade "revolutioner" och regerätta avrättningar", hålls långt bora i medierna eller så upphöjs de som i vissa brittiska tabloider till "frihetshjältar" och "regimkritiker".

Alla dessa fyra fall ger de ruinerade västmakterna och deras lilla terrorenklav en tillfällig respit i ett stormaktsspel de håller på att förlora, vi kan nog vänta oss fler ouppklarade och mindre genomtänkta mord framöver...

Anonym sa...

"ett starkt ryssland med demokratisk kontroll över gemensamma naturtillgångar och en folkkär president"

Ojdå, det var ju också en definition av demokrati... Att kalla Putins Ryssland, där all viktig media är regimstyrd, där politisk opposion är obefintlig, där lagen tillåter likvidering av den som "baktalar presidenten", där ett terrorkrig mot civila förs i Tjetjenien (med västs goda minne) för något annat är fascistoid är verklighetsfrånvarande.

Däremot förefaller mordet på Gehmayel betydligt mer misstänkt. Även om jag ser det som osannorlikt att Israel skulle våga sig på ett mord på en demokratiskt vald minister vet man ju av erfarenhet att den israeliska apartheidregimen inte skyr utomrättsliga avrättningar.

Anonym sa...

En fråga i utrikesdebbatten:

Vilket skydd och stöd förtjänar det nordkoreanska folket?

Mika sa...

"all viktig media regimstyrd"

Ojdå, där har vi en som exakt kan återupprapa vad papegojmedia förmedlar, Grattis!

Definitionerna av vad som är "demokrati" skiljer sig definitivt mellan västmakternas marknadsdiktaturer och öst. Faktum är att det fria ordet i Ryssland är gratis och till skillnad från vad du "har hört" i CNN eller SVT, kan du där säga vad du vill vilket folk också gör (Putin har fortfarande ett 79-80% stöd av befolkningen till skillnad från ex. massmördaren Bliar med sina 21%).

I väst däremot får du hålla käft om du inte har pengar, där är det fria ordet dyrt, mycket dyrt och ägs av marknadsmaffian .Därför kan du fortsätta tro att Israel är en demokrati och att Ryssland är helvetet på jorden.

Till skillnad från Irak Afghanistan och Kosovo som ligger tusentals mil från ockupationsmakten USA är Tjetjenien en delrepublik i Ryssland. Det var här och längre söderut som USA började finansiera lokala banditgäng för att splittra upp Sovjet och som man fortsätter med nu. Beslan och andra terrordåd i regionen är en direkt konsekvens av USAs spridning av "demokrati" ("västs goda minne").

Hade inte västmakterna beväpnat dessa marginaliserade grupper med minimalt lokalt stöd hade kriget som nu är avslutat aldrig uppstått.

Men det får du ju naturligtvis aldrig veta i marknadsdiktaturens lydmedier.

Sov gott....

Anonym sa...

Någon större en åsna en Mika har jag nog aldrig skådat. Tro inte på all propaganda du läser. Putin är ett svin, tror du mig inte; åk då till Tjejenien for crying out loud! Där om någonstans kan man snacka om etnisk rensning. Du är inte marxist, du är fascist!

Josef S sa...

Mika,

Du snackar om högern, fascister och papegojmedier och presenterar sen dina egna åsikter som är nånstans 360 grader till vänster. Fattar du inte vad det gör dig till?

tramp tramp tramp.........

Anonym sa...

"Ojdå, där har vi en som exakt kan återupprapa vad papegojmedia förmedlar, Grattis!"

Du gör mig fundersam på ditt val av källor. Att de mest betydelsefulla media i Ryssland är statskontrollerade är knappast någon hemlighet. Putin anser dock inte att det är något negativt, vilket ligger helt i linje med hans bild av demokrati.

Om du tror att Putins Ryssland representerar vänsterpolitik har du irrat bort dig rejält. Putins anfallskrig på den tjetjenska civilbefolkningen är på alla sätt oförsvarbart. Hävdar du något annat kan jag omöjligen ta dig seriöst.

Erik S sa...

Ja, Mika verkar ju inte vara någon större politisk begåvning om hon tror att Ryssland är en demokrati...Inte för att Västeuropa/USA/Storbrittanien är några demokratiska föredömen, men Mika är ju osannolikt naiv i sitt pinsamma försvar av Ryssland och Putin.

Även om Putin skulle ha stöd av 80 % eller fler av ryssarna följer det inte att det är en demokri, iallafall så länge regimen är såpass auktoritär som den är och inskränker yttrande-, tryckfrihet m. m. Oavsett om Tjetjenien är en delrepublik eller inte så är Putins brutala krig där fullständigt oacceptabelt och kan inte ursäktas med att de tjetjenska separatisterna inte är några trevliga gossar heller. Men att bomba sönder Grozny på det sätt ryssarna har gjort är inte ett dugg mer acceptabelt än USA:s sönderbombning av Baghdad. Oavsett om man bombar inom sin egen territorialgräns eller inte så är dödandet av oskyldiga civila avskyvärt. Det gäller såväl amerikanska bomber över Irak som ryska över Tjetjenien.

Så håll käften Mika så vi slipper höra mer pinsamheter från dig i fortsättningen!