måndag, november 20, 2006

Nödvändig läsning: kapitalet laddar om

Dan Josefsson skriver idag en briljant artikel som varje politiskt intresserad borde läsa noggrant. Den sammanfattar vårt nittiotal, samtidigt som den blottlägger Timbros dagordningssättande verksamhet. Nyckelfrågan – att begränsa demokratin – är inte ny, men kräver förnyad påminnelse:
Precis som moderorganisationen Svenskt Näringsliv har Timbro nu blåst till ny offensiv. Man ska angripa vad man kallar "det socialistiska projektet". Målet är att "befria Sverige". Språkbruket är intressant. Inte ens Timbro kan rimligen påstå att Sverige är ett socialistiskt land. En bläddring i tankesmedjans material visar att det egentligen är själva demokratin man vill åt: "Kollektivistisk demokrati innebär att majoriteten styr obegränsat över samhället. Liberaler ser detta som majoritetsdiktatur."

Stridens mål är alltså, i klartext, att en liten minoritet mycket förmögna svenskar ska ta tillbaka makten från den stora majoritet av befolkningen som saknar förmögenhet men som tack vare demokratin ändå får sista ordet när lagar ska stiftas. Denna kamp har Sveriges rika fört sedan rösträtt för män infördes 1909.

Offensiven mot demokratins "majoritetsdiktatur" sker fortfarande via en mängd olika organisationer, institut och tankesmedjor vars koppling till näringslivets pengar långt ifrån alltid erkänns öppet. Eller som Timbro själv uttrycker det: "För att nå olika målgrupper använder vi olika avsändare och varumärken."
De har sitt folk också i regeringen nu. Räkna med att det kommer mera.

[En version av artikeln, med utförligare refernser, finns på Josefssons egen hemsida]

25 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det var en konspirationsteori som heter duga! Det är förstås - för honom och vissa andra - helt omöjligt att det Timbro kritiserar och kallar kollektivistisk demokrati är att grundlagen har ett rätt dåligt skydd mot pöbelvälde eftersom där "alla makt utgår från folket" istället för att vissa (liberala) värden framställs som oundgängliga. Bättre då att göra en tendentiös vänsterextrem och konspiratorisk tolkning "i klartext".

Om den inte vore så fullkomligt huvudlös så kanske någon hitom vänsterpartiets vänsterfalang skulle ta den på allvar. Det här säger en hel del om Aftonbladets politiska inriktning - och kvalitet.

Anonym sa...

an ominous ... det där var så osammanhängande att jag måste fråga om svenska verkligen är ditt modersmål eller om du var berusad när du skrev det.

För övrigt är det ingen hemlighet att de omskrivna personerna vill ha en extremlåglönesektor ... och våldsamt ökade inkomstklyftor a'la Thatcher & Reagan.

Anonym sa...

"För övrigt är det ingen hemlighet att de omskrivna personerna vill ha en extremlåglönesektor ... och våldsamt ökade inkomstklyftor a'la Thatcher & Reagan."

Isåfall är det ingen hemlighet att Ali vill ha arbetsläger och enpartisystem. Allt man påstår att andra vill är automatiskt sant.

Anonym sa...

Klockren artikel. Jag undrar egentligen bara vem Dan Josefesson egentligen är, vad han har för bakgrund. Har sett två av hans lysande dokumentärer, Novemberrevolutionen och dokumentären om vänsterpartiet i dokumentärserien om riksdagspartierna från i somras. Vad har han mer gjort?

Anonym sa...

Fast skillnaden är att det inte är guilt by association i det här fallet ... de uttrycker ganska regelbundet sådana ambitioner. Det är kanske inte lika roligt när när det konkretiseras av politiska moståndare. Det låter inte lika storartat och glamoröst som när man själv säger systemskifte.

Anonym sa...

Vi äv alltid på fyllan och dvickkev en sorts konjak du aldvig kommev att ha våd med, din kommunist....

hrm sa...

Alltså, ni skjuter ganska mycket heroin i vänstern va?

Wille sa...

Order "nyliberal" i olika former förekommer inte mindre än 17 ggr i artikeln.
Bland annat om Socialdemokratiska partiets ledning under 80-talet. För Olof Palme & co var ju väldigt nyliberala.
Tror kommentarer är rätt överflödiga...

Ali Esbati sa...

Det där med vad som är överflödigt kan man ju fundera över. Till exempel i det här fallet, tror jag att i princip alla räknar med att du och andra kindergardenliberaler inte kommer att förstå de politiska sambanden, men det kan ändå vara av värde att, som du gör i din kommentar, understryka detta faktum ytterligare. Det är en slags pedagogisk process. "Ingnuggning" kanske Jan Björklund skulle kallat det.

Anonym sa...

Du kastar verkligen sten i glashus när du beskyller andra för "ingnuggning", Ali.

Anonym sa...

Tror kommentarer är rätt överflödiga...

------------------------

Bortser man från att alla olika liberala inriktningar är missnöjda med definitioner så innehåller artikeln en hel del som dessutom placeras i ett tidsperspektiv.

Bara dom lösryckta citaten från Timbro säger mer än nog.

Att författaren dessutom utsetts till pristagare av Bonniers (ett pris som han vägrade ta emot) för att han smackade Aftonbladet på truten gör också att man får välja huruvida man tror att Bonniers delar ut pris till journalister av politiska orsaker eller som belöning för gott journalistiskt arbete.

Själv tror jag att det handlade om det första alternativet.

Artikeln sätter definitiv slutpunkt på Svenskt näringslivs yrande om att dom inte ägnar sig åt politik.

Den knäcker dessutom en ngång för alla borgarnas gnäll om fackens "illegitima" stöd till Sossarna.

Tack för det.

Ali Esbati sa...

Till anon 1:52,

Jag skrev ju att ingnuggning var bra. Har du gått i flumskola eller?

Anonym sa...

12 miljarder till högerpropaganda!

Detta ekonomiska faktum talar för sig självt.

Undrar vilka nya "objektiva" institut de kulorna kommer att ge under de närmsta åren...

Anonym sa...

Bra sagt Ali!

Hoppas att vi får se dig sopa rent med liberalmupparna i nästa debattprogram framöver...

Anonym sa...

Ali, så du tycker alltså det ett bra betyg att du ständigt gnuggar in hur du inte klarar av att förstå de politiska sambanden? Det är svårt för mig att fatta, så skolan jag gick på var nog flummig i dina ögon.

Anonym sa...

Ordet demokrati har fått en slags religiös innebörd, och som vanligt är vänstern snabbt framme och försöker gnugga in den egna definitionen.

Det är inget vackert med det som händer när två vargar och ett lamm ska rösta om vad man ska äta till lunch.

Mr. Lovelace

Anonym sa...

Åh herregud vilken haltande analogi som du bjuder på Mr. Lovelace.

Helt lysande artikel, tack för tipset!

Anonym sa...

Clausewitz:
Kan du förklara varför den haltar, eller står du över sådant som argument och logik?

Mr. Lovelace

Anonym sa...

Ordet demokrati har fått en slags religiös innebörd, och som vanligt är vänstern snabbt framme och försöker gnugga in den egna definitionen.
-------------------------------

Ja vi har fattat att begreppet har en helt ny innebörd för dagens "riktiga" liberaler.

Anonym sa...

Timbroianer, lev som ni lär!
Var inte rädda det är roligt att stå på egna ben och se fram emot nästa utmaning i livet typ kommer jag kunna välja ankbröst ikväll eller nödgas jag äta fläsfilé?
Valfrihet är spännande och givande.
Så sluta snylta på Svenskt Näringsliv och andra som ena bidragstagare se till att bli mer produktiva och vinstdrivande för som Dan Josefsson påpekar så går det väl inte att fortleva om man subventioneras.
PS. Men frukta inte pigorna kan nog fortsätta städa även ifall de subventioneras DS.

Anonym sa...

Suck, kej då.

Den demokrati som Dan, jag, Ali och många andra debattörer här i kommentatorsfältet försvarar är den som inbegriper stora delar av samhället och som låter vanliga människor oavsett ställning, börd och ansamlat kapital påverka sitt liv.

Frånvaro av demokrati över ekonomin (i det här fallet privatiserade pensionsfonder, sänkta skatter för rika, underfiansierad välfärd) gör att vanliga människor får mindre kontroll över sina liv och mer makt koncentreras hos en ekonomisk elit som ostört kan fatta beslut som rör människors arbeten, vardag och överlevnad. Demokratin kan således ses som ett folkets försvar gentemot kapitalet.

Analogin haltar, dyre Lovelace, för att i praktiken är det väldigt sällan vargarna som röstar om att äta lammet som det är frågan om (även om det är det ibland, som i kriget mot terrorismen där Fp:s Johan Pehrson är rörande överens med Thomas Bodström om inskränkningar i individens rättigheter, dock inte vänstern som rakryggat stod upp för individuella rättigheter gentemot staten) utan två lamm som försöker komma överens om hur dom ska försvara sig mot vargen. Ibland lyckas vargen övertala det ena lammet om att saker som är dåligt för lammet egentligen skulle vara bra, det hände t ex senast i september i år.

Anonym sa...

Svårt för en kommunist att förstå, jag vet, men "demokrati" betyder inte att man har rätt att bestämma över enskillda människors liv. Grundläggande mänskliga friheter behövs för att livet inte skall bli ett helvete på jorden. Fråga de som har levt under kommunism.

Anonym sa...

Clausewitz:
"Frånvaro av demokrati över ekonomin"

Medborgarna skall med andra ord ge fan i att tro att dom äger sig själva eller det de producerar, staten vet minsann alltid bättre än de enskilda stackars människorna hur de borde leva sina liv.

"gör att vanliga människor får mindre kontroll över sina liv och mer makt koncentreras hos en ekonomisk elit som ostört kan fatta beslut som rör människors arbeten, vardag och överlevnad."

Du menar som folkvalda politiker?

"även om det är det ibland, som i kriget mot terrorismen där Fp:s Johan Pehrson är rörande överens med Thomas Bodström om inskränkningar i individens rättigheter, dock inte vänstern som rakryggat stod upp för individuella rättigheter gentemot staten"

Du inser att alla libertarianer benhårt hållet med dem som du kallar vänstern här, va?

Anonym sa...

London Calling said...
Svårt för en kommunist att förstå, jag vet, men "demokrati" betyder inte att man har rätt att bestämma över enskillda människors liv. Grundläggande mänskliga friheter behövs för att livet inte skall bli ett helvete på jorden. Fråga de som har levt under kommunism.
-------------------------------

Demokrati betyder vad man kommit fram till att det ska betyda.
Normalt använder man den definition som en majoritet är överens om.

Det finns ingen majoritet för er definition.
Ni får fortsätta betala skatt.

Anonym sa...

Micke,

Du har inte helt rätt. Vi har något som kallas "mänskliga rättigheter" och som är viktigare än vad någon minister (s.k "folkvald") säger.

Demokrati betyder "folkstyre" och just idag, i många länder, har man s.k. "representativ demokrati".

Vi har också grundlagar som inte kringås genom "folkstyre".

Vad gäller skatter så röstar folk med fötterna och på annat sätt när dessa blir för groteska. Så du får fortsätta gnälla över att folk är så "snåla" med skatteinbetalningsviljan.