torsdag, november 09, 2006

Partiförbud på gång

Den tjeckiska senaten avser att tillsätta en specialkommission för att undersöka legaliteten hos det tjeckiska kommunistpartiet, ett av landets största partier, med representation i såväl det nationella parlamentet som EU-parlamentet. Tidigare har partiets ungdomsförbundet förklarats upplöst för att det i sitt principprogram argumenterar för gemensamt ägande av produktionsmedlen. (Mer hos Hanna Löfqvist)

13 kommentarer:

Wille sa...

Det kan tyckas självklart att det är idioti med partiförbud..

Men, frågan kan ställas: vad tycker vänstersympatisörer själva om frågan om det skulle gälla andra typer av partier? Bör nazistiska partier få existera? Eller nyliberala partier? Eller andra typer av partier som socialister ogillar kraftigt?

Ali Esbati sa...

Eh, ja.

Mats Einarsson sa...

Till Wille:
Vänsterpartiet har alltid motsatt sig förslag om parti- och organisationsförbud. Vi menar att det är handlingar (t.ex. hets mot folkgrupp, utpressning, misshandel) som ska kriminaliseras, inte organisationer vars medlemmar kan förväntas göra sig skyldiga till de kriminella handlingarna. Generella partiförbud är svåra att avgränsa och lätta att missbruka. Hur andra vänsterpartier och -grupper ställer sig har jag dålig koll på, men jag har aldrig uppfattat stödet för partiförbud (riktat mot nazister t.ex.) som särskilt starkt inom vänstern.

Anna sa...

Det är en häpnadsväckande politisk utveckling i ett land som kallar sig demokratiskt och EU-anpassat. Är det ens konstitutionellt? Vad ska det här gå till historien som -Praghösten?

Egendom är stöld sa...

Är det inte en ödets grymma ironi att just det tjeckiska kommunistpartiet nu åter blir jagade med blåslampa av antidemokrater? Sist det hände var när Sovjet invaderade 1968.

Praghösten är ordet, som Anna så fyndigt uttryckte det.

Malte sa...

I Tyska Demokratiska Republiken hade man liberaldemokrater, nationaldemokrater (inte såna som vi har i Sverige idag dock) bondeförbundare och kristdemokrater i parlamentet. Så visst kan man tillåta andra partier även i socialistiska samhällen.

Exemplet säger kanske något om att just flerpartisystem inte är en särdeles god indikator på om ett land är "demokratiskt", ej heller om det är reellt demokratiskt (fast det sista visste vi ju redan).

expat sa...

Jaha, varför har i sådana fall inte vänstern protesterat mot förbudet mot Vlaams Blok eller det turkiska Välfärdspartiet? Eller är jag bara dåligt informerad? (Detta sagt, partiförbud mot tjeckiska kommunistpartiet är givetvis fel.)

Anonym sa...

Blotta organisationen är definitivt ett steg för långt. Det enda rimliga är att förbjuda tankar. Då skulle vi aldrig riskera att folk organiserade sig, och ett organisationsförbud blir helt onödigt.

Anonym sa...

Det här med att förbjuda partier är ju självklart fel. Skulle vara intressant om någon kunde lista var dylikt är skick och bruk? Tyskland har jag för mig förbjuder väl nationalsocialistiska partier. Där är det också om jag förstått det rätt så att Hitlers alster är förbjudet. Kom att tänka på det när någon i medierna gick ut och ville få bort Sions vises protokoll från Radio Islams hemsida i dagarna. Jag tycker att dylika dokument måste kunna studeras av den stora allmänheten och inte bara historiker även om de i sig kan klassificeras som hets mot folkgrupp.

Erik S sa...

Expat:

Svar: Du är dåligt informerad! Vlams Blok i Belgien är inte förbjudet. Och partiet heter numera Vlams Blanc, för övrigt.

Vore bättre om du väntade med att yttra dig tills du informerat dig om sakernas tillstånd istället för att så pinsamt tydligt visa hur dåligt påläst du är och vilken idiot du är.

London Calling sa...

Var man för gemensamt ägande, eller ville man förbjuda privat ägande? Kommunister brukar ju inte nöja sig med att vara för olika lösningar, utan vill ju oftast förbjuda saker som endast kan ses som grundläggande mänskliga rättigheter. Sjukt va?

findus sa...

expat: Eftersom vi med hänsyn till att mängden tid i universum är begränsad av värmedöden. Vi måste helt enkelt prioritera våra kamper. Vi inom vänstern inser till skillnad från liberalerna att människan är en historisk varelse. Det finns ingen trancendal rättvisa utan bara våra egna historiska intressen och handling.

Vlams bloc är fascister varför jag som socialist inte tänker lyfta ett finger för dem. Å andra sidan tror jag inte att det är en god strategi att förbjuda dem.

Du får gärna hitta någon i sverige som med lite god vilja kan kallas vänster som stödjer de turkska kemalisternas inskränkningar av demokratin.

Jan Schmidt sa...

London calling;

"Var man för gemensamt ägande, eller ville man förbjuda privat ägande?"

...och det skulle spela VILKEN roll, tyckte du?