onsdag, december 27, 2006

De gamla moderaterna pratade bredare östgötska

[Via Krohnman]

10 kommentarer:

Johnny sa...

Fan vad läskigt. D å skrattade man (med rätta) åt honom. Nu bestämmer han över ens plånbok.

Anonym sa...

Uschaaaa´n en sån fjant.

Riktiga östgötar arbetar och står stadigt i slättmyllan och fjantar inte runt i Uppsala....

Anonym sa...

Vilken pajas Borg var - redan då. Skrämmande bilder på honom m a p att hans proto-fascistiska inställning som nu med tvång och hyckleri kommer att (försökas) införas. Borgarna avsky och avundsjuka för oss vanliga människor, kulturellt, socialt och genetiskt, har alltid varit tydligast hos moderaterna, men nu gäller det i lika stor utsträckning hos Fp och C (läs malm/Leijonborg och stureplanscentern). Usch!!

Kerstin sa...

Välkommen tillbaka Ali - jag har saknat dina inlägg.

Vad gäller Borg så var han lika naiv som dagens s.k. libertarianer. De begriper inte vad de talar om. Jag gissar att Borg har ändrat åsikt en del sedan dess, men säker kan man ju inte vara.

Sedan undrar jag vilket årtal han syftar på med "när sossarna kom till makten"? Om det var vid första socialdemokratiska regeringen, som var en kort period med Branting 1920, så kan det väl ha stämt att Sverige hade en "god levnadsstandard" mätt i BNP, eftersom resten av Europa fortfarande led svårt efter WW1. Eller talar han om det årtal då Hansson blev statsminister för en rent socialdemokratisk regering 1945, då också Europa led efter ett krig, eller om det årtal då Erlander blev ensam efter koalitionen med bondeförbundet, alltså från 1957? Det är inte lätt att veta och invändningarna, som förvisso finns, blir ju lite olika beroende vilket år han avsåg.

Men å andra sidan brukar ju de unga högergrabbarna hävda att sossarna har suttit vid makten i 70 år (vilket bara avslöjar deras dåliga historiekunskaper), så då borde han väl tala om 20-talet.

Jag vet inte hur Sveriges BNP såg ut på den tiden, men ett vet jag, massor av männisskor for mycket illa, var rejält fattiga och svalt, medan andra levde väldigt gott (och hade massor med lågt betalt tjänstefolk). Det var väl ungefär vid den tiden som Gunnar Myrdal (under trettiotalet tror jag) brukade fråga sina juridikstudenter hur stora lägenheter de trodde att folk i allmänhet hade, och de flesta svarade 5 rum och kök, vilket var en mycket stor våning på den tiden, som barar de rika hade tillgång till, då många i städerna bodde i vad som kallades ett spisrum (med dass tvärsöver gården), alltså ett rum med spis, där de kunde tränga ihop sig hela familjer med många barn. Svårt att veta bara om de där juridikglinen helt enkelt inte räknade vanligt folk som människor, och därför inte talade om dem, eller om de faktiskt inte visste hur många människor hade det. Förmodligen en kombination av bådadera.

Borg avslöjar nog här bara att han inte kan någonting om historien och att han också levt och vuxit upp i den skyddade verkstad som överklassen har inrett åt sig.

Anonym sa...

Visst är det förutom den evige pajasen Gergils, Cecilia Stegö som man skymtar i publiken också? Fantastiskt.

Tobias Struck sa...

Anonym: "Vilken pajas Borg var - redan då. Skrämmande bilder på honom m a p att hans proto-fascistiska inställning som nu med tvång och hyckleri kommer att (försökas) införas. Borgarna avsky och avundsjuka för oss vanliga människor, kulturellt, socialt och genetiskt, har alltid varit tydligast hos moderaterna..."

Vad för tvång? Att höja en avgift och sänka en skatt är knappast mer tvång än att sänka en avgift och höja en skatt, vilket är typiskt socialism. Eller är det valfritt att betala skatt i din utopi?

Avundsjuka för gener? Jahadu. Du kör på Alva och Gunnars rasbiologiska linje. Så ofascistiskt.

Anonym sa...

Dät lååtär såå vaackert. Såå vill jaa ocksåå praata.

Nikola sa...

Haha, det där klippet var ju inte smått redigerat, kanske vår "fria television" (svt) som skötte klippandet och klistrandet back in the day så att det skulle passa etablissemanget.
Trots detta så är Borg vettig, synd att mjukat upp och "sossifierats" under sin mognadperiod. :)

Micke sa...

Haha, det där klippet var ju inte smått redigerat, kanske vår "fria television" (svt) som skötte klippandet och klistrandet back in the day så att det skulle passa etablissemanget.
--------------------------
Tv 4 är inte Svt såvitt jag vet och var det inte då heller.
Måste vara jobbigt att leta storebror i allt.

AL sa...

Och vad är det för fel på östgötska?!! Jag pratar faktiskt så! Jäkla dialektfascist... =)