tisdag, december 05, 2006

Lästips: vården

Svensk sjukvård är i världsklass – mycket goda resultat uppnås till jämförelsevis låga kostnader. Problemen är naturligtvis många ändå, inte minst på grund av för liten resursfördelning till följd av några decennier av kvävande normpolitik. Men i jämförelser står sig svensk sjukvård oerhört väl.

Nu ska vården tokprivatiseras, till och med universitetssjukhusen ska kunna bli vinstdrivande företag, meddelar Göran Hägglund, samtidigt som vi får läsa om hur skattemiljoner redan idag går till vinster och aktieutdelningar hos privata vårdgivare. Det effektiva offentliga systemet urholkas och det blir en öppning för ett tudelat system: god med dyr vård för dem med privata tilläggsförsäkringar; för den stora massan en eroderande vårdapparat. Klassisk och usel högerpolitik.

Om detta skriver Erik Berg ett mycket läsvärt inlägg. Läs det!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ali - du har noll koll. Vi som bott utomlands i flera EU-länder vet att att Din axiom inte stämmer. Det är en fantasibild vi ala har om att svensk sjukvård, tandvård, etc är "jÄttebra". Ge dig ut på en empirisk självstudie. Svårt dock från din bloggstol.

Anonym sa...

Svensk sjukvård har bästa medicinska resultaten i EU
Svensk sjukvård får bäst betyg av alla för sina medicinska resultat i en internationell jämförelse som just presenterats i Bryssel. Sverige har lägst spädbarnsdödlighet, bäst överlevnad i cancer och lägst dödlighet vid hjärtinfarkt inom EU.

– Detta är ytterligare en rapport som visar att svensk sjukvård håller världsklass vid internationella jämförelser av medicinska resultat, säger Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting.

I rapporten, som tagits fram av Health Consumer Powerhouse, jämförs sjukvården i de 25-länderna samt Schweiz. En rankinglista har tagits fram genom att betygssätta ländernas sjukvård inom fem olika områden: medicinska resultat, tillgång till vård, patienträttigheter, väntetider och läkemedel.

Sverige får högsta betyg för alla de mått som använts för att jämföra medicinska resultat. Inget annat land slår det. När det gäller tillgång till vård delar Sverige första plats med tre länder. För väntetider till planerad vård ligger Sverige sämre till. Högst på den totala rankinglistan hamnar Frankrike.

– Vi har under senare år genom introduktionen av den nationella vårdgarantin kraftigt förbättrat tillgängligheten i den svenska sjukvården. Men denna undersökning använder uppgifter från år 2003 och 2004 för väntetider till planerad specialiserad vård. Vi räknar med att hamna bättre till i nästa års internationella jämförelse, om man då använder aktuella uppgifter, säger Håkan Sörman.

För en vecka sedan presenterade Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen den första sammanhållna jämförelsen av sjukvården i de olika landstingen/regionerna. Det var ett första steg mot en nationell modell för att öppet redovisa och jämföra vårdens kvalitet och effektivitet. Nya jämförelser ska i framtiden presenteras kontinuerligt.

– Det är bra och viktigt med jämförelser av såväl sjukvård som annan offentlig verksamhet. Medborgare och patienter har rätt att veta vad sjukvården åstadkommer för skattepengarna.

– Jämförelser är också en stark drivkraft för sjukvårdspersonalen att utveckla verksamheten, avslutar Håkan Sörman.

Anonym sa...

"Svensk sjukvård i toppklass i ny internationell jämförelse"

Anonym sa...

Bra, då har privatiseringarna börjat få effekt!

Anonym sa...

Tyvärr mäter de uppenbarligen inte de viktiga parametrarna "tillgänglighet" och "bemötande". Jag vill inte ha någon Anna Sjödin-typ till bouncer som ifrågasätter om jag VERKLIGEN måste ha vård.

Man måste vara frisk för att orka med dörrvaktssystemet. Svensk sjukvård har svåra attitydproblem.

Anonym sa...

lysande artikel du tipsade om. tack för det

/j

Johnny sa...

Min vårdcentral har telefontid mellan 08.30 och 9.15 på vardagar medans min bank har telefontid mellan 08.00 - 20.00. Det är helt enkelt otroligt dålig service som svensk sjukvård erbjuder, ingen privat verksamhet skulle överleva med så dålig kundservice.

Sedan har vi vårdköer, ekonomiskt kaos och överarbetad personal, om det är världsklass på svensk sjukvård så talar det bara om hur enormt dåliga de andra är.

Att ta bort den ideologiska stopplagen och öppna upp för privat sjukvård är den nya regeringens hitills bästa förslag. För mig som kund spelar det ingen roll vem som driver verksamheten bara de gör det bra och till låga kostnader.

Sedan är ju sjukvården en forsknings och kunskapsintensiv bransch som kan bli en riktigt stor exportindustri om verksamheten öppnas öpp för privata entreprenörer och kapital som kan generera massor av arbeten och exportinkomster. Det är dags för svensk sjukvård att tjäna pengar i stället för att bara kosta pengar.

Liberal marknadsekonomi har visat sig vara helt överläsen planekonomi när det gäller att skapa välstånd.

olydig sa...

Typiskt Esbati att dra upp siffror från den kommunistiska organisationen OECD!

Anonym sa...

Ta en titt på World health report från 2000. Precis som i inlägget nämnda undersökning ligger Frankrike i topp där man ser till hur mycket vård(ett antal olika indikatorer). Sverige ligger på runt 20:e plats. De som ligger i topp har ett blandat sjukvårdssystem med både privata och offentliga aktörer. Incitament att hålla kostnaderna nere tror jag är pudelns kärna och det saknas här i Sverige.

Erik sa...

"För väntetider till planerad vård ligger Sverige sämre till."

Ja, Sverige ligger minst sagt dåligt till när det gäller väntetider. Rent katastrofalt dåligt till, vilket tas upp i rapporten du talar om. På sidan 24 kan man läsa följande:

"What is also strongly indicated is that the Swedish healthcare system would be a real top contender, were it not for an accessibility situation, which by Belgian, French and German standards can only be described as abysmal"

Bottenbetyg med andra ord.

Anonym sa...

Enda orsaken till sveriges höga placering i sjukvården beror på den statliga driften av det. Nu, med smygfascisternas korrumperade vanstyre så kan vi förväntas oss en radikal urholkning av det positiva med svensk sjukvård. I framtiden kan vi förvänta oss en massa tandlösa munnar och en glänsande stureplanshöger och deras ryskkaviar-ätande Mussolinis till föräldrar.