lördag, december 30, 2006

Periferityrann dödad av Centrumtryrann

Mitt i en större, pågående tragedi avslutas en oansenlig men bisarr fars med lite gammaldags barbari. Brottslingarna rensar upp bland sina tidigare hantlangare.

Rapporteringen i döden säger rätt mycket om händelsen:
* Al-Jazeera: Another witness said: "He seemed very calm. He did not tremble."
* DN: - Saddam Hussein var nedslagen men föreföll inte rädd när han närmade sig galgen, berättar Mowaffaq al-Rubaie
* CNN: Hussein executed with 'fear in his face'
För övrigt är nog Michael Winiarski, mer eller mindre medvetet något viktigt på spåret i sin krönika över den avrättade ex-diktatorn:
Saddams stora misstag var att vända sig mot USA, eller missförstå Washingtons signaler.
Det är den poäng - eller ska vi säga ”signal” - som amerikanerna i ”Camp Justice” skyndat sig att understryka.

40 kommentarer:

Anonym sa...

Beror på var man befinner sig. Levde man i Irak på 80-talet var Saddam i allra högsta grad en central tyrann. Sitter man och vänsterbloggar i Sverige år 2006 så är USA självklart centrumtyrann.

Ryan sa...

Anonymous, låt oss inte glömma vem som tillsatte tyrannen på makten 35 år sedan, efter den USA-ledda kuppen mot kommunisterna. Låt oss också inte glömma vem det var som försedde tyrannen och dennes arme med de vapen som slaktade iranier under angreppskriget mot Iran.

Synd bara att denne tyrann nu är död, med all information han hade.. Skumt att hökarna i Washington ville få död på honom så snabbt.

Anonym sa...

Håller med dig anonymous 11:59.

Inte för att vi delar varandras åsikter egentligen, men om man verkligen värderar mänskliga rättigheter, frihet och individens rättigheter, är det inga problem med att avsky både Saddam under 80-90 och 2000-tal och avsky det profitjagande USA. Inga problem alls.

Med tanke på den makt USA besitter och det ekonomiska kapital man innehar, så skulle landet kunna utöva mycket gott. Man väljer att gynna sin egen elit istället.

Saddam begick väldigt många brott och går till historien som brottsling. Det kan alla enas om, och att han får en framträdande plats i det galleriet beror ju naturligtvis på att USA samtycker.

Uffe

Anonym sa...

Jag är ingen förespråkare av dödsstraff, men det är synd att inte alla de offer för brott han aldrig hann dömas för nu kunnat få upprättelse. Kunde man inte ha väntat med att verkställa straffet förrän alla fall var klara...?

Anonym sa...

Ryan// Ja. "Jätteskumt". Verkligen.

Skålas och andas ut i vissa kretsar idag. Och där görs det inte för demokratin eller mänskliga rättigheter, det är ett som är säkert.

Anonym sa...

[Carl psychically probes the captured alien]
Carl: It's afraid. It's afraid!
[everyone cheers]

Från Starship Troopers. (En film vars anti-fascistiska budskap gick dumborgerliga resensenter förbi.)

Robin Hood sa...

"Rapporteringen i döden säger rätt mycket om händelsen"

- Jag tycker din metarapportering säger mer om dig än vad den säger om rapporteringen. Du "glömde" nämligen visa att även det CNN skrev var ett citat från en person närvarande på platsen för händelsen.

Mika sa...

Bödlarna med vars "rättvisa" Saddam mördats heter Bush Blair & Olmert, samtliga skyldiga till odefinierbara brott mot mänskligheten räknat i miljoner.

Underhuggaren Saddam obetydlig i sammanhanget, fick aldrig stå till svars för de brott som hade visat vilka de riktiga skurkarna är.

Inte förrän det anglo-sionistiska imperiet ligger i dödsryckningar i ökensanden kommer vi att få se dessa mänsklighetens dödgrävare få sin dom, låt oss hoppas att den dagen kommer snart...

Då först kan vi säga: "Detta är ett steg på vägen till demokrati",

Anonym sa...

Det kan också vara ett media-spektakel, Saddam Husseins fru vidhåller fortfarande att mannen som nu påstås vara avrättad inte är hennes make utan en av hans många dubletter.

Men visst hade vi hellre sett rättvisan segra över Sharon pinochet Suharto Bush Blair och Olmert

Christian BK Aasvestad sa...

Ja, Mika, det är "sionisterna" (läs: judarna) som ligger bakom det här också...


whatever.

Mika sa...

Det är skillnad på oskyldiga judar som inte vill låta sig representeras av den fascistiska grenen av judendomen och sionisterna själva, Christian. Du och andra folkmordsapologeter och apartheidkramare tycks ha svårt att vilja skilja på sådant, det är ohederligt.

Är alla tyskar per automatik nazister också i din svart-vita värld?

Det var nazisterna som dömdes och det kommer att vara deras kollegor sionisterna som kommer att dömas för deras brott mot mänskligheten.

Inte i mitt namn!

Amanda sa...

Finns det bara svart eller vitt, fel eller rätt, god eller ond i er värld?
Judarna, som borde veta bättre med tanke på historien, behandlar palestinierna rent kriminellt. Dessutom är deras agerande kontraproduktivt. Framför allt bosättningspolitiken och den systematiska förstörelsen av palestiniernas egendomar, liv och möjligheter att försörja sig.
Men de omgivande arabstaterna är värre. Den personliga friheten för medborgarna är mer beskuren i dessa länder. Allt handlar om att tillhöra rätt klan, släkt, religion eller kön, framförallt kön! Som kvinna skulle jag mycket hellre bo i Israel än i något av de omgivande muslimska länderna. Det finns ingen "rätt" sida i mellanösternkonflikten. Det finns många stridande viljor, politiska, religiösa och ekonomiska intressen.
Det finns inte EN lösning. Tror nån på allvar att problemen skulle upphöra om Israel upplöstes, USA och övriga Västmakter drog sig undan?

Anonym sa...

"Som kvinna skulle jag mycket hellre bo i Israel än i något av de omgivande muslimska länderna. Det finns ingen "rätt" sida i"

jag tror inte att du skulle finna större friheter bland ortodoxa judar än bland troende muslimer på västbanken.
för övrigt fantastiskt med alla galningar som blir helt utom sig av lycka/aggressioner när det sker någon ny förnedringsaktion i mellanöstern.

Anonym sa...

hela den västerländska livsstil som har påtvingats den icke-västerländska världen håller nu på att förstöra hela jordklotet med växthuseffekter, resursbrister och allt vad det är. så kom inte och påstå att "our way of life" är mer civiliserad är arroganta idioter. miljarder människor kommer att dö - fattiga, kvinnor och barn - därför att vi ska köra våra jävla bilar och tvinga fattiga länder att lyda "den fria marknadens lagar".
världen kommer att brinna, och det kan man tacka "our way of life" för!

Anonym sa...

Det är lätt för någon som har vuxit upp i en sekulär verklighet formad av Hollywood Coca Cola McDonalds CNN & Co att fördöma kulturer med andra värderingar än rent egoistiska och materiella.

Hur hade tex. amerikanska "Human rights watch" där vare sig somalier Iranier eller venezuelaner återfinns i styrelsen, sett ut om det varit baserat i en annan kultur än den anglo-amerikanska?

JB Josefsson sa...

Saddam var en kul o rolig kille.

Tragiskt att han sörjs så djupt och innerligt av vänstern.

Anonym sa...

Inte konstigt att det inte anses finnas några intellektuella bland högern. De kan ju inte läsa.

"Sörjs så innerligt av vänstern..." Saddam sörjs inte. Vänstern ser bara igenom hyckleriet.

Uffe

JB Josefsson sa...

Att läsa är att åtminstone försöka förstå efter eget gottfinnande och eventuell förmåga.

Hyckleriet är att "jantevänstern" aldrig vågar ta ställning.

ted sa...

JB Josefsson är väl intellektuell? Haha.

Anonym sa...

Nej han är sverige demokrat

Amanda sa...

Annonym 9.15 skrev "jag tror inte att du skulle finna större friheter bland ortodoxa judar än bland troende muslimer på västbanken."
Det tror inte jag heller, men i Israel kan jag välja att leva som vilken västerländsk kvinna som helst.
Och annonym 9.24 är ju för härlig. Ta och titta dig runt om i världen. Folk får det faktiskt bättre. I synnerhet om inte religion och klantänkande får dominera. Och bättre lär det bli ju mer "our way of life" sprids.

Anonym sa...

"Jag är ingen förespråkare av dödsstraff, men det är synd att inte alla de offer för brott han aldrig hann dömas för nu kunnat få upprättelse. Kunde man inte ha väntat med att verkställa straffet förrän alla fall var klara...?"

Som människa kan jag förstå ett sådant resonemang. Det finns många som vill ha upprättelse i något slags moralisk mening i en rättegång. Finns ju de som driver rena principfall som i slutändan inte spelar någon roll för vilket straff brottslingen ifråga får därför att han gjort sig skyldig till så många grövre brott vid sidan av detta.

Som jurist så ser jag dock problematiken i detta. Skulle man utreda alla saker Hussein utsatt det irakiska folket för skulle denna process kunnat pågå i evigheter. Detta är processekonomiskt vansinne samt, vilket nog egentligen väger tyngre i detta fall, försvårar ett definitivt avslut för många människor.

I detta fall så döms ju också brottslingen till döden och att döda någon mer än en gång går inte. Andra offer för saddamregimen kan finna upprättelse på annat sätt. Deras öde kan belysas av historiker och hållas i minne på mångahanda vis. Vad avser själva straffet så anser jag emellertid att det är hopplöst förlegat med dödsstraff.

Doctore sa...

Rapporteringen i döden säger rätt mycket om händelsen skriver du, ja, men vad? Tycks som om du vill mena något men kan inte förklaringen helt enkelt vara att det är väldigt svårt att tyda en människa ansiktsuttryck i allmänhet, och i synnerhet när de ställs inför något som torde vara obeskrivbart?

Anonym sa...

En kommunistisk massmördare avrättad och de mest skruvade i hatvänstern sörjer.

Trevligt.

Oldtimern sa...

Ifall man var emot dödstraff förut så är man väl emot detta medelstidsfenomen ännu starkare än förr.

Vi människor borde ha lärt någonting av historien. Riktigt motbjudande och media måste bara rapportera för att bevisets skull. Hade nog trott på detta utan bilder. Snart måste väl nyhetskanalerna börja rapportera om skäggiga damen också för att bevisa sanningen i det hela.

Hade gärna sluppit se detta. För förespråkarna av dödstraff rekommenderar jag att vänta några dagar så kommer nog hela filmen ut worldwide. Då tycker ni ska njuta av tillställningen. Hoppas den filmen är bra. Är man för dödstraff ska man också kunna se hur verkligheten är.

Anonym sa...

Gott Nytt År, Ali!
önskar
Röda raketer

olydig sa...

Tragiskt att han sörjs så djupt och innerligt av vänstern.

En kommunistisk massmördare avrättad och de mest skruvade i hatvänstern sörjer.

Får man fråga högerdårarna om de kan specificera exakt VEM inom vänstern som sörjer Saddam? Men det kanske är för mycket för våra glada liberaler, som nu kan andas ut över att USA's smutsiga affärer med Saddam inte längre kan dras fram i ljuset.

Anonym sa...

olydig, stör dem nu för fan inte mitt i psykosen. det är 'their way of living'

/j

Anonym sa...

olydig, j:

Ni skriver dag ut o dag in massa inlindade åsikter som försvarar saddam, islamister, självmordsbombare men hävdar i efterhand att det inte rör sig om något stöd och egentligen menar ni inte riktigt det ni skriver. Stå upp för era riktiga åsikter någon gång.

olydig sa...

Anonym 1:57

Då jag påstås författa ett överflöd av inlägg där vi skulle ha försvarat bl.a. Saddam och självmordsbombare, så antar jag att det inte kan vara så särskilt svårt för dig att komma med ett konkret exempel på när jag skulle ha gjort det. För du sitter väl inte bara och hittar på?

Anonym sa...

Spelar roll om jag rotar fram massa skräp du skrivit eftersom SAKEN ÄR DEN ATT DU STÅR INTE FÖR VAD DU SKRIVIT.

Du inser heller inte att du genom att konsekvent och nästintill hundraprocentigt blunda för ena halvan av verkligheten så tar du ställning (för en jävligt mörk och mordisk sida).

Anonym sa...

Och så kvarstår frågan om någon skrivit nåt över huvudet taget?

Det är en mycket intressant diskussionsstil att anklaga en oerhört diffus gruppering som "vänstern" för något utan att ge några belägg för sitt påstående.

Även Carl Bildt är en kommunistislamistterrorist då han faktiskt beklagade avrättningen.

Anonym sa...

Don Quijote-anon ovan

vänstern är diffus (som sig bör)

uttrycket "de mest skruvade i hatvänstern" begränsar urvalet något

olydig, j handlar troligen om två individer. Möjligen en. Möjligen en diffus person.

Anonym sa...

ok, du debatterar alltså mot ditt eget hjärnspöke.

/j

Anonym sa...

ok, du debatterar alltså mot ditt eget hjärnspöke.
-------------
Hade jag sådana vore det säkerligen mer intressant att debattera med dem än med dig.

Men ärligt j, så var det väl du som trodde att alla anonyma var en och samma person?

Idiot! :-)

olydig sa...

Spelar roll om jag rotar fram massa skräp du skrivit eftersom SAKEN ÄR DEN ATT DU STÅR INTE FÖR VAD DU SKRIVIT.

Jodå, jag står för vad jag skriver. Jag tycker dock att det är så lustigt att du inte kan komma med exempel ur min påstådda fäbless för Saddamkrameri och vurmande för självmordsbombare.

Du har en mycket intressant debattstil, må jag säga. Väldigt "liberal"...

Jonas N sa...

Olydig

Lite off-topic, men både du och jag vet att du inte står för vad du har skrivit utan raderar dina egna inlägg, och samtidigt de som klär av dem, när det blir för tydligt vari din agenda eg. består!

Fast dom allra flesta vet redan att ...

'att vara vänster, innebär att man behöver ljuga emellanåt, men om så är fallet, alltid för pariets bästa'

Det är jobbigt för dig. Inte för oss!

Anonym sa...

alltså, det är inte ett raljant skämt att flera av högertyperna här som 'jonas n' och 'robin hood' är mycket djupt personlighetsstörda utan ett konstaterande. det är tråkigt för alla och jag tycker ibland ganska synd om dem men de kan inte hålla på och skita ner här för det. jag tror inte man ska fördjupa deras och därför våra problem genom att låtsas att de är normala och börja diskustera med dem.

/j

olydig sa...

Jonas N har som vanligt en hel del att tillföra diskussionen, ser jag? "Lite off-topic". Det är ditt signum, mitt kära troll.

Kom igen nu! Kan ingen visa när jag hyllar Saddam och självmordsbombare! Det finns ju uppenbarligen en uppsjö av exempel!

Oldtimern sa...

Vem är det som står för nåt olydig eller de anonyma?

För övrigt verkar Olydig försöka bevisa högern främsta vapen.

När du inte har något som helst bevis underlag. Ingen fakta.

SMUTSKASTA funkar alltid!!