För att inte tala om paparazzibilderna på Svennis i Sunne.
Aftontramsets grundare skulle definitivt inte känna igen sig i dagens fördummade ursäkt till "kvällstidning" (med viss reservation för ett litet intellektuellt reservat bland kultursidorna).
Hur stolta är Schibstedtsmedias utvalda journalister i sitt yrkesutövande? Var det detta och klonade reportage från CNN/BBC och Murdochmedia de läste till på journalisthögskolan?
Man skulle ju möjligen kunna tänka sig att det kunde finnas en ansats till ganska hedervärd antikapitalistisk konsumentjournalistik i artikeln. Om man hade brytt sig om att ringa ansvariga på Scan och frågat varför de sprutar in vatten i skinkan för att öka försäljningsvikten. Men nu gjorde man ju inte det.
Kvinnan tjänar 20 lax i månaden, hon kan köpa 100-tals nya skinkor. Är detta verkligen en nyhet värd namnet?
Varför skriva om detta samtidigt som så många människor i världen svälter? Varför inte uppmärksamma dom istället för att skriva om den här jävla skinkan som krympt?
Det mest sannolika är ju dessutom att om hon hör av sig till Scan och berättar vad som hände kommer hon att få pengarna tillbaks och en ny skinka. Så bra fungerar kaptialismen, där all handel bygger på att man bibehåller kunders förtroende.
Det är precis tvärtom inom det skrå som Ali företräder:
Har dom en gång 'fått' pengarna får du tacka din lyckliga stjärna om det du får tillbaks har ett smack att göra med det du förväntade dig.
Det mest sannolika är ju dessutom att om hon hör av sig till Scan och berättar vad som hände kommer hon att få pengarna tillbaks och en ny skinka. Så bra fungerar kaptialismen, där all handel bygger på att man bibehåller kunders förtroende. ----------------------------
Nej det bygger på att man anställer folk som sprutar in lagom mycket vatten i skinkan så att det är omöjligt att avgöra om man blivit blåst eller inte.
Det är ingen nyhet att fläskfabriken ökat volymen på fläsket med vatten för att på så sätt blåsa folk..
Det är länge sedan jag läste om detta första gången.
Vissa "affärer" är schyssta Jonas.Andra "affärer" är blåsningar. Går det så går det.Ofta så gör det det.T.ex med skinka.
Prova t.ex att köpa salt.Dels i plastförpackning och samma sak i kartong.
Kolla sedan vad du får betala för respektive mängd. Fråga dig sedan om förpackningen gör att det är rimligt att du får dubbelt så mycket salt om det är inslaget i karong för hälften av priset av vad saltet i plast kostar.
Det är så det funkar.
Affärer.
Inget som gud har hittat på för att vara bussig.
Tvärtom ett spel som går ut på "går det så går det".
D.v.s..inget att bygga etiska grundläggande normer på.
Micke, man sprutar inte in vatten på Scan. Kött innehåller en massa vatten naturligt. Man tillsätter nitrit för att det skall behålla vattnet även efter slakt. Det är nåt annat. Du kan köpa dyrare kött som är bättre.
Och damen i Aftonbladet får kompensation om hon klagar. Jag lovar.
Och ditt sinne är fullt av konspirationsteorier. Synd för dig ...
Jo, och det syns tydligt att intelligensreserven huserar här.
Men, /j, är det någon som tvingar dig att konsumera bajs? Eller är du ett de otaliga 'offren' som behöver en dadda för att ta dig genom livet, mot ...? Ja vaddå?
Hur som helst, du kommer närmare varje dag. Vissa funktioner fortare än andra ...
"Jonas N said... Man tillsätter nitrit för att det skall behålla vattnet även efter slakt."
Men är det inte så att salt torkar ut kött, åtminstone om man torrsaltar. Sedan är det så att beroende vilket slakteri man köper sitt kött från får man olika mängd kvar efter tillagning. Har stekt fläsk i 30 år nu och måste säga att det har hänt något på de senaste åren. En del är bra, medans annat spottar och fräser i stekpannan så man inte vågar stå nära och när man tycker att det är färdigstekt är det knappt något kvar. Kanske är det lite svårt att ta med sig fläsket till afären för att få tillbaks pengarna, speciellt om man har hivat iväg kvittot. Att komma med orginalförpackningen brukar inte hjälpa. Att skicka fläsket till slakteriet kanske kan hjälpa men det har jag inte provat, men om en hel skinka försvinner vid tillagning så är det något som är galet.
Du har helt rätt att salt torkar ut kött, och det är en konserveringsmetod. Därför blir också torkad (eller rökt, el. saltad) skinka (lammfiol, ren etc) mycket dyrare än grundråvaran.
Du har rätt att det finns skillnader i köttkvalitet och priser också. Kött har faktiskt blivt billigare precis hela mitt vuxna liv (men med viss säsnongsvariation). Jag har tex sällan blivit besviken av Brasilianskt kött, eller Black Angus från Argentina Ller Uruguay. Men skall man vara alldeles säker på att få kvalitet så får man gå till vissa speciella ställen, och då kostar det också. Är inte toppkvalité det allra viktigaste kan man ofta få alldeles utmärkt vara för kanske 1/3 av det priset.
Är man missnöjd med varan skall man säga till och om man inte är döjd ändå skall man köpa nån annanstans (dvs så som all vanlig marknad fungerar).
Men om man tror att man skall få samma kvalitet hos en lågbudgethandlare för 59kr/kg som hos bäste slaktaren för 289kr/kg så lurar man sig själv bara (eller är dum).
Angående historien i Aftonbladet är jag ganska skeptisk till sanningshalten, men jag vet inte. Kvällstidningarna är urusla på att hålla sig till fakta i dylika offer-reportage. Hon kan givetvis ta upp detta med sin handlare, men om denne inte vill/kan eller minns henne skall hon ringa Scan direkt. Professionella företag reglerar sådant utan knussel (men man måste givetvis ta sig förbi växeltelefonisterna). Jag är säker på att det inte är ett problem, även utan kvitto. Förpackningen skulle hjälpa dock.
För precis som du säger, om AB-artikeln är sann är det nåt som är ordentligt fel. Och då är samtliga intresserade av att sköta detta snyggt. Vet du, stora företag är livrädda för att få dålig publicitet av detta slag. Två sådana fall till (om det nu var sant) och det skulle bli miljonförluster, jag lovar.
Stora multinationella företag kan gå i konkurs för saker som sådan bad-will som uppstår pga enstaka misstag, försumlighet eller tom medvetet fusk eller sabotage.
Den kapitalistiska ordningen är synerligen effektiv därvidlag. Nästan alla företag är helt beroende av att kunna göra samma sorts affärer även i morgon, som de som betalar för verksamheten idag.
Nu är det så att det inte finns så många leverantörer av fläsk där jag bor. Tidigare kunde man köpa direkt över disk och styckaren skar upp det man ville ha. Det var alltid bra kvalite på fläsket. Men nu kommer allt i slaskiga plastförpackningar och man har ingen chanc att kolla innan allt ligger i pannan så att säga. Jag vet inte heller vilken väg priset har tagit men bara att förvara färskmat i plast får det att vända i magen på en. Har själv som tycker om fläsk minskat mina inköp ganska rejält. Vad gäller marknaden och färska livsmedel så måste väl också du se att det bara är några storföretag som behärskar hela marknaden och därigenom finns det ingen egentlig valfrihet förutom att köpa eller icke köpa. Med badvill menar du måhända Enron någon annan storkoncern känner jag inte till som konkat, kanske Skandia men det var för att ledningen tömde företaget och lurade livförsäkringsspararna på sina sparpengar men skalet som var kvar köptes väl av Sydafrikanerna om inte jag minns helt fel. När jag tänker efter föll väl en storbank i England på grund av spekulation.
Beklagar att utbudet där du handlar är torftigt, GruvArb. Har du frågat, sagt till om att du gärna vill ha bättre kvalitet och är beredd att betala för det? Det är trots allt du som kund som har makten av att göra dina val.
Jag tycker att konkurensen inom färska livsmedel fungerar ganska bra i Sverige. Och det kommer fler och fler aktörer. Och klart är också att detta fungerar ju bättre ju större befolkningscentra man bor i. Och livsmedelspriser har också priserna gått nedåt under decennier. (Du skall dock komma ihåg att inom EU betalar vi alldeles för mycket för livsmedel pga subvetnioner och tullar)
I Enron och Baring Bank begicks det brottsligheter. Och det var den sk 'kvartalskapitalismens' förtjänst att dessa uppdagades: Där måste man nämligen regelbundet redovisa det faktiska resultatet, och finns inte dom påstådda pengarna på nedersta raden börjar det hända saker .... Bra så!
Fast Enrons revisionsfirma (Arthur Andersen, grundad av norrmannen med samma namn 1913) gick i stöpet 2002 pga Enron-skandalen. Men det var inte den jag tänkte på. Dessutom menade jag 'kan gå i konken' (inte nödv 'har gått'). ABB nåt år sedan var nära iom att Percy hade köpt Combustion Engineering (dock inte pga privatkunder). Men hela Österikes vinprouktion drabbades hårt pga av att några skojare hade blandat i Glykol för att hjälpa 'sötman' lite på traven. Det finns många liknande exempel, och om du tänker efter inser du nog både att det det fungerar så och att detta är bra i det stora.
Men innom färskvarorna är det ju bara några få aktörer. Inte kan du mena att det är en hyfsad konkurans. Då kan man ju säga att elmarknaden fungerar hyfsat likaväl. Dock har priset på livsmedel sjunkit stadigt sedan vi gick med i EU, men som du säger finns det en bit kvar att gå innan vi har ungefär samma prisbild som övriga EU. Vad gäller Enron så var det inte kvartalskapitalismen som kom jättebluffen på spåret utan det var en kvinlig Jornalist som började forska i deras bokföring och inte kunde förstå hur Enron tjänade pengar. Klart som korvspad att revisonsfirman gick i stöpet, vem vill vara kund hos någon som varit behjälplig i detta jättesvindleri. Det är väl så också att chansen att bli upptäckt är så liten för firmor som fuskar som i ditt ex. Vin från Österike att det troligen är värt priset att fuska. Det finns massor av liknande fall, ibland slutar det med en förskräckelse som olivoljan som såldes i Spanien där massor av människor dog eller i Japan där en byggherre blev åtalad för fuskbygge och husen han byggt blev omedelbart utrymda för dom kunde rasa hux flux. Allt detta för den inbyggda egoismen och girigheten som finns inbyggd i marknadsekonomin. Tack och lov att det finns myndigheter som skall försöka hålla efter dessa brotslingar.
Det var lite väl mycket av 'den vanliga harrangen'.
Men just angående spansk olivolja tror jag att det förhöll sig väldigt annorlunda än den versionen som vi matades med av media. Det tog ganska lång tid innan man fick klarhet och det tystades ner också. Men jag minns ej detaljerna.
Ang. färska livsmedel är fortf den allra största boven EUs jordbrukspolitik. Att utbud (och konurens) är sämre i Norrlands inland än i stora befolkningsscentra i EU och närmare producenterna är självklart. Sån't är inget argument för någonting. Men visst skulle konkurrens och småföretagande (oavsett bransch) kunna underlättas av Sverige genom enklare och bättre lagstiftning.
Angående Enron så var det mer komplicerat än som du beskrev. Men min poäng kvarstår: Man måste kunna granska räkenskaperna för att kunna bedömma företagen!
Sen, din slutkläm blir rätt tokig tycker jag.
Brottslighet (och även girighet) är helt separata saker jfrt polerna kapitalism/socialism. Skulle du granska historieböckerna skulle du finna att antalet brottsoffer för sådant som är förbjudet/olagligt i fria ekonomier och demokratier är vida större i ofria ekonomier och samhällen. Ofta är samma saker inte ens brottsliga där. Misshushållning med skattenbetalarnas medel, trixande (och ljugande) om budgetsiffror osv är knappt brottsligt ens i sunda ekonomier. Och även personligt ansvarsutkrävandet är näst intill omöjligt tom i sunda demokratier.
Jag tror mycket av oförståelsen kommer ur idén, tron att ett icke-kapitalistiskt samhälle skulle 'odla fram' helt andra människor med andra egenskaper. Det är förstås fel. Och brottslighet och girighet mm gör minst skada i samhällen där så mycket som möjligt sköts öppet, genom frivilliga samarbeten osv.
Och all historia visar detta ...
(även om det finns dom som helst vill blunda för detta och drömmer om att allt som är jobbigt, och tom fult, inte skulle finnas bara allt skulle skötas via gigantiska byråkratier)
17 kommentarer:
För att inte tala om paparazzibilderna på Svennis i Sunne.
Aftontramsets grundare skulle definitivt inte känna igen sig i dagens fördummade ursäkt till "kvällstidning" (med viss reservation för ett litet intellektuellt reservat bland kultursidorna).
Hur stolta är Schibstedtsmedias utvalda journalister i sitt yrkesutövande? Var det detta och klonade reportage från CNN/BBC och Murdochmedia de läste till på journalisthögskolan?
Man skulle ju möjligen kunna tänka sig att det kunde finnas en ansats till ganska hedervärd antikapitalistisk konsumentjournalistik i artikeln. Om man hade brytt sig om att ringa ansvariga på Scan och frågat varför de sprutar in vatten i skinkan för att öka försäljningsvikten. Men nu gjorde man ju inte det.
Skinkan försvann!!
Kvinnan tjänar 20 lax i månaden, hon kan köpa 100-tals nya skinkor. Är detta verkligen en nyhet värd namnet?
Varför skriva om detta samtidigt som så många människor i världen svälter? Varför inte uppmärksamma dom istället för att skriva om den här jävla skinkan som krympt?
Det mest sannolika är ju dessutom att om hon hör av sig till Scan och berättar vad som hände kommer hon att få pengarna tillbaks och en ny skinka. Så bra fungerar kaptialismen, där all handel bygger på att man bibehåller kunders förtroende.
Det är precis tvärtom inom det skrå som Ali företräder:
Har dom en gång 'fått' pengarna får du tacka din lyckliga stjärna om det du får tillbaks har ett smack att göra med det du förväntade dig.
Det mest sannolika är ju dessutom att om hon hör av sig till Scan och berättar vad som hände kommer hon att få pengarna tillbaks och en ny skinka. Så bra fungerar kaptialismen, där all handel bygger på att man bibehåller kunders förtroende.
----------------------------
Nej det bygger på att man anställer folk som sprutar in lagom mycket vatten i skinkan så att det är omöjligt att avgöra om man blivit blåst eller inte.
Det du pratar om är nåt annat.
Micke, vad jag säger är att om hon hör av sig till Scan med samma story som AB skrev kommer hon att bli ersatt.
Det du pratar om är en konspirationsteori ... och det är inte din enda.
Ingen konspirations teori.
Det är ingen nyhet att fläskfabriken ökat volymen på fläsket med vatten för att på så sätt blåsa folk..
Det är länge sedan jag läste om detta första gången.
Vissa "affärer" är schyssta Jonas.Andra "affärer" är blåsningar.
Går det så går det.Ofta så gör det det.T.ex med skinka.
Prova t.ex att köpa salt.Dels i plastförpackning och samma sak i kartong.
Kolla sedan vad du får betala för respektive mängd.
Fråga dig sedan om förpackningen gör att det är rimligt att du får dubbelt så mycket salt om det är inslaget i karong för hälften av priset av vad saltet i plast kostar.
Det är så det funkar.
Affärer.
Inget som gud har hittat på för att vara bussig.
Tvärtom ett spel som går ut på "går det så går det".
D.v.s..inget att bygga etiska grundläggande normer på.
Micke, man sprutar inte in vatten på Scan. Kött innehåller en massa vatten naturligt. Man tillsätter nitrit för att det skall behålla vattnet även efter slakt. Det är nåt annat. Du kan köpa dyrare kött som är bättre.
Och damen i Aftonbladet får kompensation om hon klagar. Jag lovar.
Och ditt sinne är fullt av konspirationsteorier. Synd för dig ...
Detta är nog det absurdaste jag postat nånsin :-) men vad gör man inte för att bevisa kapitalismens dualism för en troende...
Inlagd sill är godare.
http://www.gt.se/index.jsp?d=735&a=486659
http://gt.se/index.jsp?a=488218
jonas n,
din hjärna är full av bajs. synd för oss som måste se det sprutas ut här.
/j
Jo, och det syns tydligt att intelligensreserven huserar här.
Men, /j, är det någon som tvingar dig att konsumera bajs? Eller är du ett de otaliga 'offren' som behöver en dadda för att ta dig genom livet, mot ...? Ja vaddå?
Hur som helst, du kommer närmare varje dag. Vissa funktioner fortare än andra ...
"Jonas N said...
Man tillsätter nitrit för att det skall behålla vattnet även efter slakt."
Men är det inte så att salt torkar ut kött, åtminstone om man torrsaltar.
Sedan är det så att beroende vilket slakteri man köper sitt kött från får man olika mängd kvar efter tillagning. Har stekt fläsk i 30 år nu och måste säga att det har hänt något på de senaste åren.
En del är bra, medans annat spottar och fräser i stekpannan så man inte vågar stå nära och när man tycker att det är färdigstekt är det knappt något kvar.
Kanske är det lite svårt att ta med sig fläsket till afären för att få tillbaks pengarna, speciellt om man har hivat iväg kvittot. Att komma med orginalförpackningen brukar inte hjälpa. Att skicka fläsket till slakteriet kanske kan hjälpa men det har jag inte provat, men om en hel skinka försvinner vid tillagning så är det något som är galet.
jkGruvarb
Du har helt rätt att salt torkar ut kött, och det är en konserveringsmetod. Därför blir också torkad (eller rökt, el. saltad) skinka (lammfiol, ren etc) mycket dyrare än grundråvaran.
Du har rätt att det finns skillnader i köttkvalitet och priser också. Kött har faktiskt blivt billigare precis hela mitt vuxna liv (men med viss säsnongsvariation). Jag har tex sällan blivit besviken av Brasilianskt kött, eller Black Angus från Argentina Ller Uruguay. Men skall man vara alldeles säker på att få kvalitet så får man gå till vissa speciella ställen, och då kostar det också. Är inte toppkvalité det allra viktigaste kan man ofta få alldeles utmärkt vara för kanske 1/3 av det priset.
Är man missnöjd med varan skall man säga till och om man inte är döjd ändå skall man köpa nån annanstans (dvs så som all vanlig marknad fungerar).
Men om man tror att man skall få samma kvalitet hos en lågbudgethandlare för 59kr/kg som hos bäste slaktaren för 289kr/kg så lurar man sig själv bara (eller är dum).
Angående historien i Aftonbladet är jag ganska skeptisk till sanningshalten, men jag vet inte. Kvällstidningarna är urusla på att hålla sig till fakta i dylika offer-reportage. Hon kan givetvis ta upp detta med sin handlare, men om denne inte vill/kan eller minns henne skall hon ringa Scan direkt. Professionella företag reglerar sådant utan knussel (men man måste givetvis ta sig förbi växeltelefonisterna). Jag är säker på att det inte är ett problem, även utan kvitto. Förpackningen skulle hjälpa dock.
För precis som du säger, om AB-artikeln är sann är det nåt som är ordentligt fel. Och då är samtliga intresserade av att sköta detta snyggt. Vet du, stora företag är livrädda för att få dålig publicitet av detta slag. Två sådana fall till (om det nu var sant) och det skulle bli miljonförluster, jag lovar.
Stora multinationella företag kan gå i konkurs för saker som sådan bad-will som uppstår pga enstaka misstag, försumlighet eller tom medvetet fusk eller sabotage.
Den kapitalistiska ordningen är synerligen effektiv därvidlag. Nästan alla företag är helt beroende av att kunna göra samma sorts affärer även i morgon, som de som betalar för verksamheten idag.
Nu är det så att det inte finns så många leverantörer av fläsk där jag bor. Tidigare kunde man köpa direkt över disk och styckaren skar upp det man ville ha. Det var alltid bra kvalite på fläsket. Men nu kommer allt i slaskiga plastförpackningar och man har ingen chanc att kolla innan allt ligger i pannan så att säga. Jag vet inte heller vilken väg priset har tagit men bara att förvara färskmat i plast får det att vända i magen på en. Har själv som tycker om fläsk minskat mina inköp ganska rejält.
Vad gäller marknaden och färska livsmedel så måste väl också du se att det bara är några storföretag som behärskar hela marknaden och därigenom finns det ingen egentlig valfrihet förutom att köpa eller icke köpa.
Med badvill menar du måhända Enron någon annan storkoncern känner jag inte till som konkat, kanske Skandia men det var för att ledningen tömde företaget och lurade livförsäkringsspararna på sina sparpengar men skalet som var kvar köptes väl av Sydafrikanerna om inte jag minns helt fel.
När jag tänker efter föll väl en storbank i England på grund av spekulation.
Beklagar att utbudet där du handlar är torftigt, GruvArb. Har du frågat, sagt till om att du gärna vill ha bättre kvalitet och är beredd att betala för det? Det är trots allt du som kund som har makten av att göra dina val.
Jag tycker att konkurensen inom färska livsmedel fungerar ganska bra i Sverige. Och det kommer fler och fler aktörer. Och klart är också att detta fungerar ju bättre ju större befolkningscentra man bor i. Och livsmedelspriser har också priserna gått nedåt under decennier. (Du skall dock komma ihåg att inom EU betalar vi alldeles för mycket för livsmedel pga subvetnioner och tullar)
I Enron och Baring Bank begicks det brottsligheter. Och det var den sk 'kvartalskapitalismens' förtjänst att dessa uppdagades: Där måste man nämligen regelbundet redovisa det faktiska resultatet, och finns inte dom påstådda pengarna på nedersta raden börjar det hända saker .... Bra så!
Fast Enrons revisionsfirma (Arthur Andersen, grundad av norrmannen med samma namn 1913) gick i stöpet 2002 pga Enron-skandalen. Men det var inte den jag tänkte på. Dessutom menade jag 'kan gå i konken' (inte nödv 'har gått'). ABB nåt år sedan var nära iom att Percy hade köpt Combustion Engineering (dock inte pga privatkunder). Men hela Österikes vinprouktion drabbades hårt pga av att några skojare hade blandat i Glykol för att hjälpa 'sötman' lite på traven. Det finns många liknande exempel, och om du tänker efter inser du nog både att det det fungerar så och att detta är bra i det stora.
Men innom färskvarorna är det ju bara några få aktörer. Inte kan du mena att det är en hyfsad konkurans. Då kan man ju säga att elmarknaden fungerar hyfsat likaväl. Dock har priset på livsmedel sjunkit stadigt sedan vi gick med i EU, men som du säger finns det en bit kvar att gå innan vi har ungefär samma prisbild som övriga EU.
Vad gäller Enron så var det inte kvartalskapitalismen som kom jättebluffen på spåret utan det var en kvinlig Jornalist som började forska i deras bokföring och inte kunde förstå hur Enron tjänade pengar. Klart som korvspad att revisonsfirman gick i stöpet, vem vill vara kund hos någon som varit behjälplig i detta jättesvindleri.
Det är väl så också att chansen att bli upptäckt är så liten för firmor som fuskar som i ditt ex. Vin från Österike att det troligen är värt priset att fuska. Det finns massor av liknande fall, ibland slutar det med en förskräckelse som olivoljan som såldes i Spanien där massor av människor dog eller i Japan där en byggherre blev åtalad för fuskbygge och husen han byggt blev omedelbart utrymda för dom kunde rasa hux flux.
Allt detta för den inbyggda egoismen och girigheten som finns inbyggd i marknadsekonomin. Tack och lov att det finns myndigheter som skall försöka hålla efter dessa brotslingar.
Gruv.Arb.
Det var lite väl mycket av 'den vanliga harrangen'.
Men just angående spansk olivolja tror jag att det förhöll sig väldigt annorlunda än den versionen som vi matades med av media. Det tog ganska lång tid innan man fick klarhet och det tystades ner också. Men jag minns ej detaljerna.
Ang. färska livsmedel är fortf den allra största boven EUs jordbrukspolitik. Att utbud (och konurens) är sämre i Norrlands inland än i stora befolkningsscentra i EU och närmare producenterna är självklart. Sån't är inget argument för någonting. Men visst skulle konkurrens och småföretagande (oavsett bransch) kunna underlättas av Sverige genom enklare och bättre lagstiftning.
Angående Enron så var det mer komplicerat än som du beskrev. Men min poäng kvarstår: Man måste kunna granska räkenskaperna för att kunna bedömma företagen!
Sen, din slutkläm blir rätt tokig tycker jag.
Brottslighet (och även girighet) är helt separata saker jfrt polerna kapitalism/socialism. Skulle du granska historieböckerna skulle du finna att antalet brottsoffer för sådant som är förbjudet/olagligt i fria ekonomier och demokratier är vida större i ofria ekonomier och samhällen. Ofta är samma saker inte ens brottsliga där. Misshushållning med skattenbetalarnas medel, trixande (och ljugande) om budgetsiffror osv är knappt brottsligt ens i sunda ekonomier. Och även personligt ansvarsutkrävandet är näst intill omöjligt tom i sunda demokratier.
Jag tror mycket av oförståelsen kommer ur idén, tron att ett icke-kapitalistiskt samhälle skulle 'odla fram' helt andra människor med andra egenskaper. Det är förstås fel. Och brottslighet och girighet mm gör minst skada i samhällen där så mycket som möjligt sköts öppet, genom frivilliga samarbeten osv.
Och all historia visar detta ...
(även om det finns dom som helst vill blunda för detta och drömmer om att allt som är jobbigt, och tom fult, inte skulle finnas bara allt skulle skötas via gigantiska byråkratier)
Skicka en kommentar