tisdag, januari 16, 2007

Breaking the Silence

Jag ber dig ödmjukast att ta en stund och titta på den här intervjun. Avichai Sharon och Noam Chayut, två israeliska soldater som tjänstgjort under den andra intifadan, berättar om sina egna upplevelser. De är medlemmar i organisationen Breaking the Silence, som arbetar med att få ut sanningen om ockupationens vardag till den israeliska och internationella opinionen. De berättar inga extrema saker. De finns gott om enstaka exempel på extraordinär grymhet och blodsutgjutelse. Men styrkan i det de här soldaterna berättar är att de skildrar den vardagliga, systematiska förstörelsen av palestinskt samhällsliv. Det är dessa väldiga, omfattande övergrepp som vår bombhöger inte bara försvarar, utan framhäver som demokratiskt föredömligt. Det är avskyvärt.

8 kommentarer:

Jakop Dalunde sa...

Tack för tipset.

Anonym sa...

Kanske mest är jag, men det känns som om "bombhögern" är nytt fantasifoster av vänstern. Jag är höger, (liberal!) och vad jag har upplevt så finns det på sin höjd ett ohämmat stöd för Israel i små borgerliga grupper som Heimdal, några bunker-moderater, och en och annan KD:are.

Jag tycker att bara skrika bombhöger är att måla fan på väggen.

Anonym sa...

I Alis värld finns bara svart och vitt. Finns inget rum för nyanser.

Anonym sa...

Den verklighet som dessa soldater förmedlar om den israeliska arméns våldsgärningar är helt fasansfull, om än inte helt överraskande.

Även DN har tidigare skrivit om detta på
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1059&a=468409&previousRenderType=3

/zianne

Joakim sa...

Tips till alla sansade debattörer och människor som är intresserade av sakdebatt:

This is not the place to be. Ali Esbati har gjort klart att han tänker censurera bort alla inlägg i Mellanösternfrågan som inte överensstämmer med hans (dvs dem som fördömer terrorism, islamism och antisemitism). Sådana kommentarer klassar han som "hets" mot hans glorifiering av terror, fanatism och krigisk oresonlighet.

Ali har inte haft rätt i sak i något av sina inlägg om Mellanöstern, och han står inte ut med att kläs av inför sina läsare.

Därmed kommer endast rasistiska och nynazistiska inlägg skrivna av insändare som den Putin-älskande fascisten "Mika" och hans gelikar att godkännas med ett avsiktligt knapptryck av Ali. Japp, sådana inlägg gillar Ali.

Likaså är alla kommentarer som fördömer Irans politik förbjudna. Den är ju enligt Ali ett positivt inslag i mellanöstern.

Till alla er intresserade och engagerade debattörer: gå någon annanstans. Det är inte här som den verkliga debatten förs.

Anonym sa...

Joakim, du kan vara lugn. Det finns inga "sansade debattörer" kvar här. De har dragit vidare sedan länge, och kommer bara förbi som tidsfördriv eller för att få sig ett skratt. Alternativt för att få det bekräftat hur depraverad vänsterpartiets begåvningsreserv är för dagen. Och varje gång kan det konstateras att (v) med anhang inte kommer att utgöra någon signifikativ intellektuell eller politisk utmaning mot det civiliserade samhället. Och definitivt inte den skara imbeciler som drönar här.

Var lugn. Vi har aldrig trott att det är i detta avlopp som den verkliga debatten förs.

Mvh
Sebastian

Foad sa...

Haha. Skön humor av Ali att publicera inläggen ovan av sebbe och jocke. Hur kul som helst. Det känns onekligen lite alice i underlandet - fast ännu roligare.

Go Ali !

Anonym sa...

Foad verkar tycka att det är roligt när ingen tar honom på allvar, eller ser honom som allmänt utflippad.

Måste vara någon slags masochism och självhat.