torsdag, januari 04, 2007

Jeffersons koran

Keith Ellison är USA:s förste muslimske kongressrepresentant. När hans skulle sväras in gjorde han det genom att lägga sin hand på koranen, istället för bibeln. Detta ansågs av den republikanske kongressledamoten Virgil Goode vara ett hot mot ”American values and beliefs”. Goode skriver bland annat i ett brev – med anledning av att en amerikansk medborgare blivit insvuren i USA:s kongress efter att ha valts till detta ämbete i sin valkrets:
We need to stop illegal immigration totally and reduce legal immigration and end the diversity visas policy pushed hard by President Clinton and allowing many persons from the Middle East to come to this country.
Det något lustiga i sammanhanget är att den koran som användes vid ceremonin är en engelsk översättning utgiven 1750. Exemplaret ägdes av – Thomas Jefferson, USA:s tredje president och en av upphovsmännen till den amerikanska självständighetsförklaringen. Jefferson var för övrigt från Virginia, som nu representeras av bland andra Virgil Goode.

Händelsen säger i all sin patetik ganska mycket om det som händer med dagens kapitalistiska länder i allmänhet och det foxifierade USA i synnerhet. Det är inte bara människor i den oljerika periferin som utsätts för terror och förtryck. De liberala värdena i borgerlighetens urkunder trasas sönder också på hemmaplan.


Hela storyn är snodd hos Audun Herning. Läs hans inlägg – där hittar man också länkar.

19 kommentarer:

Ronnie Persson sa...

Fast hela ditt resonemang bygger ju på att rasism, främlingfientlighet och utvecklingsrädsla är något som enbart existerat i kapitalistiska system vilket du kommer få svårt att leda i bevis, tvärtom så är du nog ganska medveten om -precis som de flesta andra- att det är ganska allmänmänskliga drag.
Är inte det så att sådana här yttringar är något som minskat med tiden i de förhatliga kapitalistiska länder du skriver om, har inte usa blivit allt mer intigrerat och sådana här åsikter blir allt mindre rumsrena.
Att personer som du och jag får ha en åsikt och kritisera ledande gestalter är något ganska nytt i mänsklighetens historia. Om Virgil Goode fick bestämma hade han i ett annat system utan äganderätt kunnat tysta dig genom att förbjuda google att driva blogger vilket är det forum du lyfter fram frågan just nu. Tänka sig att kapitalistiska bolag ger dig ett forum för att driva dina frågor helt gratis utan krav på censur, det om något talar emot din tes.

Gruv.arb sa...

Även de gamla Grekerna hade demokrati och om jag inte missminner mig så var det dom som uppfann demokratin. Kapitalismen kom långt senare.

Ali Esbati sa...

Ronnie:

Nej, ingenting i mitt resonemang bygger på det som du påstår. Därmed faller hela ditt.

Micke sa...

Tänka sig att kapitalistiska bolag ger dig ett forum för att driva dina frågor helt gratis utan krav på censur, det om något talar emot din tes.
-------------------------
Nåt som talar emot din är att Google är den kinesiska regeringen behjälplig med att sortera bort farliga grejor för kineser såsom andliga övningar medelst falungong och annat.

Det finns ingen given godhet i kapitalism.

mia sa...

Apropå något annat din artikel i flamman var utmätkt

M Einarsson sa...

Jefferson var för övrigt ateist, om jag inte misstar mig. Sådana är svåra att komma åt genom invandringsstopp; de måste utrotas på hemmaplan. Vilket man försöker i the land of the free, åtminstone bildligt.

Anonym sa...

Jefferson var deist vilket de flesta av landsfäderna var.

M Einarsson sa...

Jag har för mig att Dawkins i The God Delusion med några bra citat visar att Jefferson inte var deist, som man brukar anta, utan - med varje rimlig definition av ordet - var ateist. Men nu hittar jag inte boken, så jag får återkomma när jag rotat fram den.

Anonym sa...

Keith Ellison är väl dessutom född i USA, så att begränsa invandringen skulle inte hjälpt dem som vill skapa en statsreligion i USA. Själv kan jag se en lite mer USA-positiv vinkling på historien - jag får se om jag får ihop en bloggpost på min egen blogg under kvällen.

Anonym sa...

Tack för en grym blogg Ali. Men jag vill verkligen vädja till dig att ta bort rasistiska/nazistiska kommentarer av den typ som "Bobbo" skriver. Jag tycker att man som läsare måste ha rätt att slippa sådant när man kommer in på din blogg. De nyliberala knäppskallarna kan man skratta åt, men rassarna blir man kränkt och äcklad av på ett annat sätt.

Tack,
Navid

Bobbo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bobbo sa...

Navid, Navid, Navid....

Du läser mina poster som Ali läser taxeringskalendern.....

Är väl bara ascoolt med en muslim i USA:s kongress. Hoppas de får en svart president snart. Manlig eller kvinnlig, whatever!

Sen att jag håller på Condi då men....

Hon är väl en nazistisk sionist i dina ögon.

Hur nu det skulle gå till då, men såna tankevurpor klarar ju du uppenbarligen av Navid.


(Råkade stava Navids namn fel i förra posten och sånt går inte för sig.)

Bobbo sa...

Whoooa!

Jag förväntar mig att Ali genast kontrar denna uppenbart rasistiska historietolkning!

Anonym sa...

Märker att folk har erfarenhet av att spara sina inlägg... :-)
Dags att börja moderera Ali?
Efterhandscensurering blir ju så krångligt, right?
Ännu krångligare att bemöta argumenten....

The Scandimerican sa...

Is this all you members of the edge-of-sanity left have to talk about? Dear Almighty... You are so ideologically bankrupt.

Pierre - Borgholm sa...

Jag tror man kan vänta fler personer med poster högt upp i USA som har olika religiös flagg, av rent maktpolitiska själ. Inget händer bara av en slump eller pga av att det sunda förnuftet tillslut segrat i maktens korridorer tyvärr.

Det är heller ingen akt av eftertanke eller förnuft när Henry Kissinger idag sägs vilja förbjuda och skrota alla kärnvapen även de Amerikanska. USA har idag annan vapenteknologi som ger dem ett ännu större övertag den dagen kärnvapnen är borta globalt.Visst är en värld utan kärnvapen en dröm men när önskan och orden kommer från en man som när Iran-Irak konflikten startade -80
sa "hoppas dom dödar varandra till sista man" så tillåter jag mig vara skeptisk.

Anonym sa...

Hmm... helt fel resonerat.

Jag ser det faktum att det numera finns en muslim som en framgång.

Ali ser det faktum att vissa gnällde som en motgång.

Jag kommer aldrig förstå den världsbilden.

alandalus sa...

Jag skrev idag på min blogg om de 46 judiska kongressrepresentanterna i USA.

Tänk om det istället varit 46 muslimer - då hade Virgil Goode få en hjärtattack på nolltid.

alandalus sa...

43 menar jag (sorry för min groteska överdrift ;))