fredag, januari 05, 2007

Det gäller mer än Wild n' Fresh

Advokat Toivo Öhman har jämfört anställningsvillkoren på Wild n' Fresh med det fackliga hängavtalet:
Vidare erfar han att Wild n' Fresh inte betalat sjuklön i ett fall, och att det är ett lagbrott. I sin sammanfattning konstaterar han att ”anställningsvillkoren för personalen på Wild n' Fresh är på samtliga undersökta punkter sämre än för personal på kollektivavtalsbundna arbetsplatser”. (GP)
Ägaren till salladsbaren funderar enligt GP nu på att sälja. Det är naturligtvis glädjande. Om man inte kan förmå att ur sin vinst betala lagstadgad sjuklön för de anställda eller avtalsenlig lägstalön, är det helt enkelt inte lämpligt att man driver det företaget där och då. Det är just därför bra kollektivavtal inte bara är ett kraftfullt och viktigt skydd för den enskilde anställde, utan också ett instrument för att gemensamt lyfta villkoren för hela sektorer av arbetsmarknaden.

Den erbarmliga rapporteringen från denna konflikt visar att Hotell- och restaurangfacket inte bara slåss för de restauranganställdas villkor, utan också för den fackliga styrkan som sådan, i en tid då samhällseliternas (in)ställning påminner om förkrigstiden och den mediala dagordningen är ett eko av dessas intressen.

42 kommentarer:

Anonym sa...

Det största problemet inom restaurangbranschen är inte huruvida kollektivavtal finns eller ej, utan det utbredda svartarbete som förekommer. Det är ett stort problem för branschen men även ett stort problem för samhället.

Facket tar ofta fram argumentet "verka på lika villkor" men silar mygg och sväljer kameler. Svartjobb ger en betydligt större vinst för företagaren än några kronors differens i timersättning.

För att vara trovärdig med sina argument borde facket gå till angrepp mot de företag som betalar sina anställda helt eller delvis med svarta pengar. Skulle de står där i sina bylsiga jackor utanför skattesmitare så skulle jag applådera. Vad jag vet så har detta inte skett, och jag förstår inte varför. Kan det vara så att man inte verkar i den enskildes eller samhällets bästa utan bara är intresserad av sin egen maktposition?

Anonym sa...

Kan du inte lägga av; dina argument faller platt till marken när du vidhåller din tröttsamma argument med ord som "samhällseliternas"...det är inte första gången; ord som "besuttna", "herrefolk" o.s.v. markerar bara ytterligare din brist på respekt.
erik F. har ju rätt, det stora problemet är svart arbetskraft. Lustigt fenomen, jag har en kompis som är medlem i Vänsterpartiet, han jobbar svart som taxichaffis. Men det räknas väl inte...

Klass mot klass sa...

Vilken maktposition?

Rapporteringen från papegojmedia ger en fingervisning om vilka makter som dominerar samhällsdebatten.

Men med de enorma summor pengar man förfogar och de skaror av anslutna arbetare man kan uppbåda till konflikt med nyliberalismens rövaroligarker och bankirunionenär man förvisso en makt att räkna med, om man bara tog sig ur den självpåtagna tvångströjan och använde den.

Anonym sa...

Den enda tröttsamma här är den eviga uppraparen av gamla nyliberala slagdängor från 1800-talet "Lasse´s..."

Wannabees som han och den övriga Göteborska ryggdunkarmaffian ni skymtar i tramsprogram från TV&Radio sitter vid lunchtid och hukar inne på "wildnfresh" i svindyra pälsrockar...

Fiiint herrskap så det förslår

Anonym sa...

Du "erik f"!
När det gäller ekobrott med svart arbetskraft är det (eko)polisen som skall in, inte facket!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

Anonym sa...

1. jag tar hellre lågbetalt/svart/vilket-som-helst arbete än sitter arbetslös eller förnedrar mig inför "socialtjänstsmariten"
2. det är inte MITT fel att jag inte får ett normalt arbete, trots att jag är kvalificerad för det
3. fackets uppgift är förvisso att bevaka mina intressen, men inte genom att använda maffiametoder
4. när allt kommer omkring så vet jag försvara mina intressen bättre än facket
5. ..."suck": är bara allmänt så d-a trött både på den nyliberala smörjan och på vänsterns strutsbeteende - väx upp nån gång, båda!

/och namnet var Galà

Mia sa...

Om inte facket använde sig av sina lagstadgade möjligheter, ofta benämnda "maffiametoder" av den nyliberala rövaroligarkin, så skulle facket vara lika verksamt mot densamma som en demonstration med blommor glass och ballonger.

Vi skulle inte ha något fack eller några rättigheter mot arbetsköparna överhuvudtaget.

ETT STORT TACK TILL ER SOM STÅR OCH HUTTRAR BESTÄMT UTANFÖR HERRSKAPETS SALUHALL!!!

Anonym sa...

Det där massutskicket från LUF undertecknat "Gala" ovan har jag sett på tre andra bloggar redan idag....

Anonym sa...

Väl skrivet Ali. Herreskapet kan ju fortsätta att huka inne på wild n fresh, som brottslingar med en såg-fylld limpa halvvägs utanför tweed-jackan, med det påklistrade låtsas-leende som så bra beskriver deras krämarliv.

/Jim

Anonym sa...

Hmmm... har jag blivit medlem i LUF helt plötsligt?:) Well, man får tacka för att inte blivit placerad hos Göran Hägglund.:ds Till allas vetskap: jag är visst inte lika purpurröd som jag var i min avlägsna ungdom, men tillräckligt rosa för att tycka illa om Nozick&Co. Och kalla en utfattig, arbetslös ensamstående morsa för påpälsat herreskap är minst sagt befängt... Men ska facket ägna sig åt att försvara mina intressen ska de bannemig göra det genom att fixa fram ett jobb åt mig - inte genom att få min arbetsgivare på fall, med den påföljd att jag blir arbetslös! Har de anställda på restaurangen protesterat mot sina arbetsvillkor? - Nej. Så vad/vem ger facket rätt att ödelägga flera personers (yrkes)liv???
/Galà
P.S. jag är för övrigt för gammal och trött för att orka med några bloggar förutom kompisars, här är jag en högst tillfällig gäst...

Anonym sa...

Konstigt att inget var bättre än kollektivavtalet när ändå lönen var knappt 10% än vad kollektivavtalet har som minsta nivå

Egendom är stöld sa...

Erik F och Lasse

Ska facket jaga skattesmitare? Leka poliser? Är ni seriösa? Vilket j-vla liv det skulle bli på borgarna om de gjorde det. Då skulle maffiaanklagelserna plötsligt vara berättigade. Snacka om stat i staten.

Daniel sa...

Från artikeln:
"I går kom också den oberoende rapport som restaurangfacket beställt"
Oberoende, var det ja

"Ägaren Sofia Appelgren är konvalescent efter en mindre benoperation och har inte läst fackets oberoende rapport, men avfärdar den som oseriös.
- Toivo Öhman har inte begärt att få in våra avtal och han kan väl inte bara sitta och anta en massa saker. Vad är det han har granskat? Fackets uppgifter? Det är konstigt att man inte kontaktar båda parter om man nu ska göra en oberoende utredning, säger hon och kontrar med att den utredning som hennes advokat på Mannheimer Swartling gjort visar att personalen på Wild n' Fresh tjänar bättre än kollektivavtalet.
- Vi betalar 95 kronor i timmen plus semesterersättning på 12,8 procent, säger Sofia Appelgren.
Och att Wild n' Fresh inte betalat någon sjukersättning beror på att ingen i personalen varit sjuk, säger hon. Utom hon. Och det har hon fått betala själv."

Det här motsäger ju allt den "oberoende" advokaten kommit fram till. Sofia hävdar ju till exempel att hon betalar 95:- plus semesterersättning, inte 95 :- inkl semesterersättning. Inte helt uppenbart att Öhmans rapport är att lite på.

Anonym sa...

På vilket sätt är det inte maffiametoder att:
- sätta ett företag i blokad för att det ska skriva på ett avtal ingen på företaget bett om, och
- förvägra andra företag den service man avtalat att man skall ge dem (ex.vis genom att inte tömma soprum för hela saluhallen)?

Fackens makt i Sverige är pervers.

/En av de där nyliberalerna ni tycker så illa om

Amanda sa...

Jag är själv fackligt aktiv och jag kämpar ständigt med att få mina kolleger att gå med i facket. Därför gör det mig så ledsen att se hur facket agerat här.
Hade det handlat om min bransch så hade jag först sökt få kontakt med de anställda, informerat dem om facket och om gällande kollektivavtal. Jag hade nog kunnat värva nya medlemmar och med deras mandat hade jag sen kunnat gå vidare och kräva ett kollektivavtal.
Förmodligen hade det aldrig blivit någon konflikt om facket agerat på det viset.

Anonym sa...

Fackets styrka bygger på att man agerar kollektivt. Självklart hade det varit bra om man hade haft medlemmar på arbetsplatsen men det hör till saken i den här branschen att man har många tillfälliga anställda och att det också är svårt att bli facklig om man är på en liten arbetsplats med sämre villkor. Då är det fackets förbannade skyldighet att agera för att det INTE ska behöva vara de anställda som tar den största smällen och försöka få till ett kollektivavtal.

Sedan är det ju så att facket har haft kontinuerlig kontakt med arbetsgivaren här och försökt få till ett avtal innan det kommit till konflikt. Det är något som ständigt förtigs i medierna.

Men alltså: ett kollektivavtal blir hela fackets ansvar och i det ansvaret ligger naturligtvis att få dem som inte har tecknat än att ansluta sig.

--Äppelpajen

Johan Ingerö sa...

Ali

Du har möjligen ingen länk till advokatens jämförelse? Det du skriver i inledningsfrasen har ju inget att göra med det följande citatet.

Ali Esbati sa...

Citatet från GP. Hade glömt lägga in länken.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=317399

Anonym sa...

Damen, som enligt vissa källor har ett förflutet som journalist, vet uppenbarligen hur man ska hantera media. Samtidigt stödköper närliggande näringsidkare och borgare för fulla muggar.

Borgerliga tyckare & bloggare tjuter om maffiametoder. Sluta för h-e gasta varg, det är inte maffiametoder, långt ifrån. Det är lagliga och allmänt vedertagna metoder, gillar ni dem inte får ni väl lagstifta bort dem, ni har ju makten, right? Förbjud strejk då, förbjud blockader, kom igen jag utmanar er att göra så.

Jag tycker det är smått patetiskt, faktiskt. Mycket gnäll och brösttoner i punchsalongerna skulle man kunna säga.

Anonym sa...

De enda som får tvinga fram avtal är facket hade någon annan gjort samma sak, med det maktförhållande som gäller mellan ägarinnan och Hoteel-och restaurangfacket, hade det just klassats som maffiametoder.
Reglerna för fackens agerande är ju helt obsoleta, de är anpassade efter ett helt annat samhälle än det vi lever i idag. Vänster-människor brukar skrika om förändring, men i själva verket är de stock-konservativa och mot varje form av förändring

Ali Esbati sa...

Nej, det finns naturligtvis mycket man kan göra för att stärka fackets ställning. Och det är förändringar som är angelägna. Den stockkonservativa högern är naturligtvis mot de förändringarna.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GT02A245&rm=2005/06&bet=A245Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av arbetstagarbegreppet i enlighet med vad i motionen anförs.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hänvisningen till central arbetstagarorganisation återinförs i lagen om anställningsskydd.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upphäva beslutet att arbetsgivare i företag med färre än tio anställda ensidigt kan undanta två personer från turordningslista vid uppsägning.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återanställningsrätten skall vara tolv månader enligt lagen om anställningsskydd.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppsägningstiden för föräldralediga arbetstagare börjar löpa först då arbetstagaren återupptagit sitt arbete helt eller delvis.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en arbetstagare skall kunna begära skriftligt besked om varför en visstidsanställning ej förlängts.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regler för föräldralediga och arbetsmarknadspolitiska program.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen (1982:80) om anställningsskydd så att central facklig organisation skall godkänna avsteg från turordningslista vid uppsägning som berör gravida och föräldralediga.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till lagändring av turordningslistan vid uppsägning som berör arbetstagare äldre än 57 ½ år.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till lagändring om deltidsanställdas företrädesrätt till utökad arbetstid enligt vad i motionen anförs.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till lagändring enligt vad i motionen anförs om saklig grund vid uppsägning på grund av personliga skäl.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen så att tillsvidareanställning på heltid skall vara norm i arbetslivet enligt vad i motionen anförs.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om LAS 32 §.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tydligare personsamband för vikariat.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om företrädesrätt gentemot inhyrd personal.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om högre arbetsgivaravgift för visstidsanställda från år 2007.1

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökat socialt och ekonomiskt arbetsgivaransvar vid företagsnedläggningar.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera löntagarägande vid företagsnedläggningar.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av 17 § lagen (1974:13) om vissa anställningsfrämjande åtgärder enligt vad i motionen anförs om höjda varselavgifter.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i medbestämmandelagen om förstärkt och utvidgad facklig vetorätt.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medbestämmandelagen och lagen (1992:1528) om offentlig upphandling bör ses över angående kundvalsmodeller m.m.2

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om att upphandlande enhet skall kunna efterfråga kollektivavtal.2

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att begreppet affärsmässighet utmönstras ur lagen om offentlig upphandling samt att en möjlighet att kräva kollektivavtal införs.2

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör ratificera ILO:s konvention nr 94.2

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medicinska kontroller enbart kan användas med stöd av kollektivavtal.

Jenny sa...

Intressant med alla anonyma "arbetare" om inte vill ha varken rättigheter eller facklig representation.

Så fort denna fråga diskuteras dyker dessa självdestruktiva individer upp i kollektiv skepnad.

Har LUF taskigt med fantasi eller mallar för sina massutskick?

Anonym sa...

Ali, orsaken till att riskdag o regering inte tar emot det förslaget är att ingen vill ha det...eller inte fler än de 5% som röstar på vänsterpartiet, mensom vanligt är väl det en bisak då den intellektuella elitvänstern vet bättre än alla andra och då är demokrati inte så himla viktigt.

Jakob sa...

Jag har aldrig varit med i nagot fackforbund, men har inget emot facket eller det de verkar for - folk ar ju saklart fria att associera och organisera sig hur de vill. Kollektivavtal loser ju ocksa en javla massa problem for alla parter pa stora arbetsplatser. Att satta individuella avtal for 17.000 anstallda skulle ta aratal.

Men samtidigt ar motsatsen lika sann - om jag har ett foretag med tre anstallda och av olika anledningar inte vill ansluta mig till en intressegrupp (facket, svenskt naringsliv, church of satan etc) sa skall jag ju inte tvingas till det. Och de anstallda har ju gatt med pa de villkor som Sofia Appelgren har satt, sa det ar inte fraga om att nagon utfor ett jobb mot sin vilja. Darfor har jag svart att se hur det skulle vara fackets ansvar (och moraliskt schysst) att tvinga (genom olika blockader) dem som inte vill att skriva under ett avtal. De kan ju istallet lagga sin energi for att forbattar villkoren for sina medlemmar - som tycker att det ar vart att jobba hos foretag dar det finns kollektivavtal.

JW sa...

"Mia said...
Om inte facket använde sig av sina lagstadgade möjligheter, ofta benämnda "maffiametoder" av den nyliberala rövaroligarkin, så skulle facket vara lika verksamt mot densamma som en demonstration med blommor glass och ballonger."

Ovanstående postat av Mia omskrivet i mer konkreta ord:

"Om inte facket hade möjlighet att initiera våld skulle facket vara lika verksamt som en demonstration med blommor glass och ballonger"

Och det är sant. Dock drar en vettig människa slutsatsen av det att fackets makt är illegitim, men inte Mia...

Anonym sa...

Jag är iofs bara 17 men jag skulle hellre ta ett jobb med lite pissigare villkor utan att vara med i facket än inget jobb alls.

Patrick von Kosing sa...

Jag är bara 18 men vad är det för fel med att jobba utan villkor?

Jag och min arbetsgivare (Pappa) kommer jättebra överrens!

Mia sa...

Alla vettiga människor vet att fackets informationskampanj är en fredlig manifestation mot arbetsköparnas ständiga attacker mot arbetarrörelsen, dock inte "JW" & Co som känner sina intressen hotade av anständiga arbetsvillkor.

Ryggdunkarmaffian som hukar med påklistrade falskflin inne på Briggen i sina pälskappor och Armanikostymer förstår inte alls varför de är så ensamma om sin uppfattning, TV&press gav ju intryck av att "alla var emot"...

Jonas Barkå sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

"Ägaren till salladsbaren funderar enligt GP nu på att sälja. Det är naturligtvis glädjande."

Jooo, glädjande. Speciellt för de anställda. De blir nog skitglada över att mista jobbet.

Oldtimern sa...

eller så får som ett bättre jobb i samma lokal med riktiga löner och även ett bonus i form av ev sjuklön....genom ett företag med kollektivavtal.

Anonym sa...

Lägre löner och samma sjuklön menar du väl? För det är så det ser ut.

Nylib sa...

Otroligt. Ungdomsarbetslösheten är på 25% men vänstern anser foftfarande att "det helt enkelt inte lämpligt att man driver det företaget där och då".

Varför inte införa en minimilön på 50000:- i månaden när ni ändå håller på? Då skulle vi iaf. få en snabb kollaps av ekonomin och förhoppningsvis en vaccination mot värdelösa socialistiska regleringar i framtiden.

Gruv.arb sa...

Nja, ni tänker om jag har förstått rätt öka tiden för en visstdare att bli fastantälld till 2 år. Är det för att det skall bli lättare att bli anställd eller bli avskedad.
Varför går inte företagen med på en löneökning men 50000:- i månaden är en fråga som du skall ställa dig själv, när du ändå håller på.

Nylib sa...

Ja, gå hela vägen ut. Förbjud företag att sparka folk helt så får vi se hur många ungdomar som blir anställda....

Jag trodde myntet skulle falla ner med mitt exempel men tydligen inte. Inget företag kommer att anställa en person om det innebär en förlust. Var ska arbetsgivaren få pengar till lön i från isf? Kan arbeteraren bara producera varor för säg 20000:-/månad så kommer denne aldrig få jobb om man inför en minimnilön på 50 papp. Visst? Minimilöner slår ut de med låg produktionsförmånga(som tex. ungdomar) från arbetsmarknaden.

Om ni nu vill hjälpa dem med låga löner så får ni ge dem ett kontantbidrag istället. Eller ännu hellre: sänk skatten! Det är ingen mening att först ta 60% i skatt(moms, arbetsgivaravgifter + kommunalskatt) för att sen ge tillbaka pengar i bidrag.

Anonym sa...

"Är det för att det skall bli lättare att bli anställd eller bli avskedad."

Till och med vänstern borde förstå att anställningarna ökar när det blir lättare att säga upp. Det finns en anledning till att marknaden för bemanningsföretag, konsulter och frilansare exploderat de senaste åren, samt att man helldre låter sina existerande anställda jobba massor med övertid. Fast anställning är idag en oerhörd risk för ett företag, särskilt om det är litet. Minskade den risken skulle fler anställas.

Oldtimern sa...

"Lägre löner och samma sjuklön menar du väl? För det är så det ser ut."

Tjaaa i ett företag med kollektivavtal ingår ett rejält försäkringspaket vilka de anställda saknar. Samma gäller avtalspensioner på 3,5 av årslönen.

Vilken lön de anställda får är upp till arbetsgivaren bara man håller sig till minimilönerna i kollektivavtalet.

I detta fall så kanske hon kan betala mer i timlön (om det nu är så) för hon slipper betala för andra grundläggande faktorer som seriösa företagare gör.

coldchef sa...

bra rapporterat ali! Behövs verkligen spridas en annan bild av den som manglas ut i media. Spana även in min blogg för att få direkta rapporter från saluhallen :)

MM sa...

Jag hoppas att facket fortsätter med sån här idioti. Man har valt en synnerligen dum strid att ta.

Även om man skulle få henne att skriva under så har facket tappat massa i good will. Fackets sympatier minskar för varje dag.

Om nu bara Mona Sahlin kunde bli partiledare för sossarna så blir det promenadseger för alliansen 2010.

Anonym sa...

Jag hoppas att höger-kartellen fortsätter med sån här idioti. Man har valt en synnerligen dum strid att ta.

Även om man stöder henne genom att hetsäta sallad så har stureplanscentern med bihang tappat massa i good will. Alliansens sympatier minskar för varje dag.

Om nu bara Fredrik Reinfeldt och alliansen kan undvika omval före 2010 så kommer det att bli en promenadseger för (S) och Mona Sahlin eller vilken annan ny partiledare som helst.

Daniel sa...

Och, tänka sig, den "oberoende" utredningen beställd av HRF hade fel, oj så det kan bli

Ali Esbati sa...

Jo, det är säkert så att den "oberoende" utredningen som "Centrum för rättvisa" - ledd av förre Muf-ordföranden Gunnar Strömmer och specialiserad på antifacklig verksamhet - har gjort är jätteopartisk.

Försök också förstå att kollektivavtal 1) stadgar MINIMIlöner, 2) har en heltäckande funktion - alltså reglerar massa villkor som annars riskerar att förbli oreglerade.

Det är lite komiskt att läsa den här rapporten:

2.3 OB-ersättning
2.3.1 Wild ’n Fresh
OB-ersättning har hittills inte aktualiserats för någon av de anställda hos Wild ’n Fresh... (!)

2.4 Extra ledighetsdagar och helglön
2.4.1 Wild ’n Fresh
Extra ledighetsdagar och helglön har hittills inte aktualiserats för någon av de anställda hos
Wild ’n Fresh... (!)

2.6 Kostförmåner
2.6.1 Wild ’n Fresh
Kostförmån har hittills inte aktualiserats för någon av de anställda hos Wild ’n Fresh... (!)

Osv.
Seriöst!

De räknar med att köra en rövare och inte få sin rapport granskad, utan bara få ut rubrikerna, och det kommer förstås att fungera utmärkt i dagens mediesituation.