onsdag, januari 03, 2007

Kompisar från förr

Med ett gemensamt intresse för vapen. Jordaniens kung Hussein, Saudiarabiens kung Fahad, Iraks nuvarande president kurdledaren Talabani, Donald Rumsfeldt. [Alla bilder via Angry Arab]


16 kommentarer:

Magnus sa...

Det finns nog något kort på Lennart Hyland och Saddam också??? (T o m typ kanske mitten av 80-talet hade väl inte Saddam gjort sig så känd som slaktare, även om han naturligtvis varit det.)

Jaså? Är ett sånt kort inte intressant för att de inte fyller ett syfte... I see!

Anonym sa...

Saddam hade humor men ingen som skulle passa tillsammans med fyllbulten Hyland.
(eller Letterman)

Att han träffat de amerikanska massmördarna han var springpojke åt råder det däremot ingen tvekan om dessutom skall Bildt ha skymtat i bakgrunden i samband med Lundin oil & Co..

Anonym sa...

Om jag minns rätt så började Saddam sitt krig mot Iran redan 1980 eller så, så nog var han välkänd som mördare redan på 80-talet. Det var ju till det kriget som han fick köpa alla de där massförstörelsevapnen av USA...

Anonym sa...

Jag har för mig att det var Frankrike som var den stora vepenleverantören till Irak och inte USA. Exempelvis Mirageplan och exocet-robotor vilka också användes mot amerikanska flottan sent 80-tal eller om det var tidigt 90-tal.

Micke sa...

Jag har för mig att det var Frankrike som var den stora vepenleverantören till Irak och inte USA.
-----------------------------------
Ja det finns inget vikigare än skygglappar om man i alla lägen ska kunna hålla Usa´s roll i världspolitiken mitt i vägen och aldrig i diket.

Anonym sa...

kom igen micke, det skadar väl inte ngn av oss med hårda siffror som komplement till allt tyckande. USA bistod Irak med politiskt stöd, viss expertis och en del vapen (främst helikoptrar tror jag) under 80.talet. Helt moraliskt korrupt givetvis. Inget snack.

Men när folk insinuerar (eller likt michael moore påstår) att vapenleveranser från USA bar upp Iraks krigsmakt är det helt enkelt fel.Titta på SIPRIlänken nedan. Sovjet var Iraks helt avgörande vapenleverantör. Därefter Frankrike, Kina, Polen, Tjeckoslovakien. Endast ETT år - 1989 - stod USA för över 1 procent av Iraks vapenimport.

www.sipri.org/contents/armstrad/TIV_imp_IRQ_75-05.pdf/download

magnus sa...

Javisst Jinge (eller om det möjligen är Bulteni Bo, men jag tror nog inte det), Saddams ondska låg endast i att han hade kontakter med USA.

Du har verkligen en holistisk klarsyn!

Micke sa...

USA bistod Irak med politiskt stöd, viss expertis
--------------------------

Ja positionsbetämmning av Iransk trupp lär dom ha hjälpt till med.
Experterna.

Praktiskt när man sen ska skjuta artilleri granater med nervgas....vilket han ju gjorde i rätt duktig omfattning.


Faktiskt i så stor omfattning att Iran började skicka gasskadade soldater till Europa (bla annnat till Uppsala) för att fästa uppmärksamhet på saken.
Skuld är ett relativt begrepp.

Micke sa...

Javisst Jinge (eller om det möjligen är Bulteni Bo, men jag tror nog inte det), Saddams ondska låg endast i att han hade kontakter med USA.
----------------------Realpolitiskt låg den mest i att han inte fattade vad Khadaffi fattade.

Mika sa...

Hörde på Studio ett idag en reporter som beklagade sig över att SVT inte visat mordet på Saddam i sin helhet, att det:

"kunde vara bra att visa att en fruktansvärd diktator verkligen är död"

Att morden begicks i krigstid när han var springpojke åt Tel Aviv/Washington och med deras hjälp fick vi aldrig veta.
Inte heller sades det i samma program att Bush och Blair den senare med "popularitetssiffror" understigandes 19% tom. enligt de mest försiktiga rapporter mördat 600000 Irakier utan anledning och 1 miljon Irakiska barn i sanktionerna som föregick ockupationen.

Givetvis inget heller om apartheidstaten Israels massakrer på icke-judar eller massmorden på Afghaner för att "befria kvinnorna från slöjor" eller tortyrgulagen.

I ljuset av faktiska omständigheter är det inte svårtatt inse vilka som är "fruktansvärda diktatorer"...

Christian BK Aasvestad sa...

Här är en bild på Saddam Hussein med en annan av hans kompisar med vapen:

http://www.time.com/time/photoessays/arafat/5.html

Varför visar du inte den?

Patrik sa...

Den uppmärksamme ser ju att det endast är ryska vapen som syns på bilderna.

Anonym sa...

Mika: "enligt de mest försiktiga rapporter mördat 600000 Irakier utan anledning och 1 miljon Irakiska barn i sanktionerna som föregick ockupationen." ...Inte utan aledning alls! Oljeprofiten och hegemonin är naturligtvis USAs anledning till alla de nya gravar som grävs. Officiellt är det dock fortfarande "demokrati- och mänskliga rättigheter"-paketet som gäller som orsak rill diverse folkmord och krigsbrott begångna av Washington. Fråga vilken liberal som helst - betald eller obetald sådan.

"It was worth the price" - madeleine Albright.

NAH sa...

Klart som fan att Hussein inte köpte toppmoderna amerikanska vapen. Det hade han inte råd med (de (nåja, till en början) frikostiga lånen till trots) och det fick han inte (det är ett privilegium få förunnat (Israel)).

Varför är det då så viktigt att uppmärksamma USA:s stöd till Irak, och inte Kinas eller Rumäniens? Jo, därför att ett av dessa länder för en mycket aggressiv politik i regionen som de senaste årtionden direkt medfört flera hundra tusen dödsoffer. En politik som fortsätter.

Sedan var inte Washingtons Hussein-kramande obetydligt. Det finansiella (åtskilliga miljarder dollar) och diplomatiska stödet var enormt. Ovanpå det såldes bland mycket annat direkt 70 helikoptrar som användes i samband med gasattackerna mot kurderna samt kemikalier för framställning av kemiska vapen (källa). Irak försågs också med satellitbilder på iranska styrkor och den amerikanska flottans närvaro i Persiska viken under kriget mot Iran var till Iraks fördel. Etcetera (som det hjärtlösa sveket av upproret efter Kuwaitkriget).

Eftersom missförstånd lätt kan uppstå så är det viktigt att poängtera att den klart största vapenleverantören Sovjetunionens försäljning av vapen till Hussein varken var "ideologiskt" eller geopolitiskt motiverad. Den var affärsmässig. Irak behövde billiga och pålitliga vapen, Sovjetunionen behövde pengar. Kollar man på SIPRI:s siffror över 2005 ser man att Ryssland och Ungern stod för långt över hälften av vapenförsäljningen till det av USA ockuperade Irak. Affärer.

Pierre Sternegård sa...

Det var väl ändå USAs regeringar och underättelsetjänst som fick nästan alla mellanösterkonflikter att hända... Även Irak Iran 1980. Här är en bra liten filmsnutt med Ramsey Clarke, (Former US Attorney General) som tog på sig bet oangenäma att försvara Saddam.

Pierre Sternegård sa...

Ojoj här är ovan nämnda snutt... http://www.youtube.com/watch?v=A_lRXQCbqSM&mode=related&search=