tisdag, januari 02, 2007

Folkpartiet i Malmö öppnar liberal warp-portal till Framtiden

Folkpartiet i Malmö har efter sin jul-retreat kommit vidare i förnyelseprocessen och presenterar idag ett förslag om att införa förbud mot alla andra språk än svenska på skollektionerna.

Enligt vad vi erfar har inspirationen hämtats från lyckade liberala experiment i när och fjärran. Liknande metoder har till exempel med framgång testats såväl i kurdiska områden i Turkiet, som i norra Sverige under många decennier, med den grupp som många felaktigt kallar samer, men som enligt folkpartiet bör benämnas jojk-lappar.

-- Ja, de är roliga, säger en av folkpartisterna. Några av mina bästa vänner bär färgglad hatt.

Att stoppa bruket av så kallade ongobongomål i klassrumssammanhang är enligt folkpartiet visserligen viktigt, men minst lika viktigt är att skapa debatt och god stämning. ”Många glömmer bort att vi har en speciell situation i Malmö”, understryker Allan Widman (fp) med anledning av det stora antalet ongobongiter i Malmö. Uttalandet bäddar enligt uppgift för en jättesaklig diskussion om allting.

-- Ja, man ska i och för sig inte förhäva sig, men vi är stolta och glada över att så tydligt kunna slå vakt om de liberala värdena. Vi har ju tidigare lyft sådant som buggning och hets mot socialbidragstagare, men det är många, också bland oss liberaler, som glömmer bort hur viktigt det är för den som vill stärka liberala och toleranta stämningar i samhället, att kunna skapa en känsla av kaos och undantagstillstånd, säger en annan folkpartist.

Förslaget skapade initialt en del förvirring. Vissa element undrade om det inte kan bli konstigt att småpratande på svenska inte skulle föranleda samma disciplinåtgärd. De hade fått uppfattningen att småpratandet i sig skulle vara ett problem. Men folkpartiet förklarar nu tydligt skillnaden.

-- Det ena – det som sker på svenska – är vad vi här i Sverige kallar snickesnack. Det andra är så kallat jidder – en folkfrämmande verksamhet som tyvärr blivit allt vanligare i Sverige och vars eventuella kopplingar till jihad och annan terrorverksamhet vi inte på något sätt vill spekulera i, men som vi kommer att utreda i samarbete med säkerhetspolisen.

Frågan har beretts länge och noggrant i Folkpartiets Malmöavdelning. Ursprungsplanen var att utlysa Rosengårdsområdet till naturreservat, i syfte att stärka demokratin och minska segregationen. Men förslaget stötte på patrull hos jordbruksverket. Det är därför som folkpartiet nu skärper den liberala profilen.

-- Vi lever i en ny tid med globalisering och grejer. Vi måste tänka nytt och fräscht. Vi behöver hitta en samhällsmodell som fungerar. Förut fanns det industrialism och sen kom välfärdsstaten. Men nu måste vi hitta på något nytt. Vi ville kalla det ”Land för hoppfulla”, men det var tydligen upptaget, så nu använder vi gärna begreppet Det tredje riket.

Folkpartiet kommer nu att gå vidare och adressera andra samhällsproblem som många människor upplever i Skåne. Ett sådant är att många ungdomar just där uppträder med osvenska skallformer. Folkpartiet vill nu ha ett brett samtal och tydliga riktlinjer.

-- Det är jättebra med olika skallformer. Det berikar Sverige och är kul att titta på under söndagspromenaderna. Men det är samtidigt viktigt att det inte går för långt. Vi har som liberalt parti inga som helst synpunkter på hur folks skallar ser ut på fritiden. Men i skolan är det viktigt att det är läraren som bestämmer och då är det hans eller hennes skallform som gäller.

Syftet med skallmätningen är enligt folkpartiet att stärka skolans värdegrund. Vår folkpartist bekräftar att båda förslagen mött stor och taktfast entusiasm ute i stugorna:

--Yes, box! säger han, och ler lite busigt.

18 kommentarer:

Daniel sa...

Ja, (fp) går verkligen med raska steg bort från liberalismen in i nån slags kollektivistisk mardröm :(

Tobias Smedberg sa...

För var dag som går påminner folkpartiets retorik allt mer om vissa partier i centraleuropa under sen 20-tal tidigt 30-tal.

Det passerade relativt obemärkt men i somras skrev en annan folkpartist, Eva Svedén, följande i Kristianstadsbladet den 15 juni: ”Söker man sig till Sverige och får möjligheten att bosätta sig och leva här, ser jag det som en självklarhet att man accepterar vår kultur och våra traditioner. Vill man ha det som hemma, får man återvända dit!”.

Skrämmande

Oskar Lindvall sa...

Du det där var fan det bästa jag läst sedan jag lät bli att läsa bibeln eller nåt

B. sa...

Håller helt med föregående talare, grymt välskrivet!

R sa...

Stor humor. Lite Strix-känsla över inlägget.

Själva sakfrågan, då? Ja... vansinnigt, vad ska man säga? Vore kul om eleverna i malmö organiserade skolprotester genom att t.ex. vägra prata engelska, franska, spanska och tyska på språklektionerna.

Anonym sa...

Jag har länge följt din blogg och beundrat dina välformulerade åsikter men nu tycker jag att du har korsat gränsen mellan vänsterland och pajasland.

Jag är inte liberal men samtidigt så kan jag förstå frustrationen en lärare kan tvingas genomleva om han/hon står inför en klass dör alla utom läraren tallar tex. serbriska. Det blir som en härskarmetod för hella klassen mot den nya vikarien.

Ängna dig åt lite seriös klasskamp istälet för att raljera över dom där låtsas-liberalerna från Malmös förslag. Om vi ska uppnå ett klasslöst samhälle så måste vi ha en skola där alla är jämlika inklusive läraren.

Anonym sa...

Otroligt dåligt förslag från socialistliberalerna i FP och ett lika dåligt inlägg från Ali.

Jonas Ryberg sa...

Den progressiva Apartheidregeringen, uppbackad av det Nya Arbetarpartiet, förde en liknande kamp med stor framgång i Afrikas enda demokrati, Sydafrika.

Nu förtiden har ju socialister och annat pack förstört hela landet.

Anonym sa...

Anade att du skulle göra en liten kommentar om denna skrämmande nyhetsberättelse, gjorde en liten kommentar själv och det är sannerligen skrämmande vilken värld våra allianspartier målar upp och skapar framför ögonen på oss. Först skall det bli prov långt ner i låg och mellanstadiet för unga, sedan skall det bli kontroll av åsikter genom ordningsbetyg, sedan kommer det förslag på tvång av urin och blodprov på elever, och nu vill folkpartister gå emot diskrimineringslagen genom att tvinga sveriges elever till "eine sprache". Huhuhu.. man huttrar..

Anonym sa...

Jätte bra skrivet!
Något lugnande kan ju vara att förslaget kritiseras både från FP-toppen och Skolverket...

Anonym sa...

skrattade glatt...

För den som vill skratta (eller egentligen gråta...) mera rekomenderas verkligen en titt på betongmoderaternas programskrift "Land för hoppfulla" från 1998. fullständigt galen text.

/ Petter

Nina Unesi sa...

"Snickesnack" och "ongobongo". Jag vill också förstå det folkpartistiska språket.

Vilket galet roligt inlägg! Fullträff!

Det här är ett guldkorn:

"Förslaget skapade initialt en del förvirring. Vissa element undrade om det inte kan bli konstigt att småpratande på svenska inte skulle föranleda samma disciplinåtgärd. De hade fått uppfattningen att småpratandet i sig skulle vara ett problem. Men folkpartiet förklarar nu tydligt skillnaden."

Anonym sa...

Hohoho! Wäl skrifweth! Men om wi ska wara allwarliga för en stvnd, så håller wi på Gycklargrvppen med Folkpartiet. Bara ett språk skall klinga i klassrummen - men det måste wara latin, inte plattswenska.

Staffan W sa...

Har Svenska Folkpartiet hyrt in Johan Jakobsson som mediamanipulatör igen eller är det en lärjunge som vi ser i aktion? Det här luktar ett "80/20-förslag" lång väg. Frågan är bara om man ska diskutera stolligheterna eller bara ignorera dem. Målet är ju uppenbarligen mest att väcka anstöt.

gardebring sa...

Det är ju lite humoristiskt att se att du överhuvudtaget inte vet vad liberalism är för något Esbati. För om du gjorde det skulle du rätt snabbt inse att folkpartiet är allt annat än liberaler. Förslaget är naturligtvis komplett vansinnigt och vidrigt. Och det säger jag FRÅN en liberal synvinkel. Liberalism handlar om tolerans, frihet och så vidare. På vilket sätt är det frihet att tvinga någon att tala ett visst språk?
Sedan är ju argumenten från folkpartisterna helt uppåt väggarna. Man motiverar bl.a. förslaget med att elever inte skall kunna prata bakom ryggen på läraren under lektioner. Saken är ju den att elever skall överhuvudtaget inte prata under lektionen om det inte är en övning som involverar just detta, så det är ju snarare ett disciplinproblem överlag än ett språkproblem. Men snälla du, kalla inte saker liberala när de inte är det. Ditt inlägg är ungefär lika logiskt som om jag skulle kalla en barnarbetesanställande industrialist för kommunist.
För att få lite reality-check, kolla de liberala bloggarnas reaktioner på förslaget.

Anonym sa...

Stämmer in i Oskars hurrarop. Din återkomst ger rätta tvisten i bloggläsandet. Du är grym Ali, grym!

Tora sa...

Oj... Tydligen inte bara jag som blev knäckt på riktigt av denna galna (om än tyvärr inte oväntade) nyhet. Själv var jag nära att börja grina, du skriver ett utflippat och ändå träffsäkert blogginlägg. Befriande läsning!

Anark sa...

Fegt, lågt och liberalt. Och jag som hade föhoppningar om dig, Esbati.