lördag, januari 20, 2007

Latinamerikanska vägval

I takt med att den revolutionära processen i Venezuela fortsätter och ägandefrågorna blir mer akuta, intensifieras också den borgerliga förvanskningen av nyhetsflödet från landet. Från ett land som genomgått en häpnadsväckande demokratiseringsprocess – långt fler människor har involverats långt mer i utformningen av samhällsutvecklingen, än någonsin tidigare – blir vi serverade notiser av typen ”Chavez på väg bli enväldig”. Om just detta sista skriver Erik Andersson ett längre inlägg på bloggen Venezuelanyheter, som är intressant att följa som reflekterande (om än i mitt eget tycke ibland lite ”trottig”) motvikt till mainstreamrapporteringen.

För övrigt finns det förvisso också högeralternativ till den (mångfacetterade) vänsterväg som många latinamerikanska länder slagit in på. Fransisco Contreras skriver om Colombia där paramilitärer i samförstånd med de ledande högerpolitikerna mördar vänsterpolitiker och fackliga aktivister för att skapa ett gynnsamt företagsklimat.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Västmakternas papegojmedier är därvidlag en tacksam indikation på vart den globaliserade marknadsdiktaturen är på väg och hur dess intollerans mot andra styrelseskick yttrar sig.

När det gäller inrikesnyheter tycks trenden gå mot ytterligare fördummning till "massan" i form av såpabevakning sex och våld. Vad som är intressant i en marknadsdiktatur liksom en kommunistisk dito är vad som INTE sägs, vad som undanhålls och vad som vinklas.

Vem som helst förväntas efter att ha intagit den dagliga dosen Rapport/Aktuellt/CNN-gift, kunna rapa upp utantill att Israel är en demokrati att Ryssland är "odemokratiskt" att Chavez Putin Morales Lukachenko Ahmadinejad är "diktatorer" som vill införa "envälde" eller "förinta fantastiska demokratier"etc.
Massmord etnisk rensning och brott mot mänskligheten utförda av västmakterna är "olyckliga men nödvändiga omständigheter" i kampen mot "terrorismen" (dvs Icke-judar och andra ovärdiga element).

Ron G sa...

Jag tittade in på Fransisco Contreras blogg via länken och sökte på ordet "företag" utan att få någon träff.

Så jag undrar: var kommer det där om "för att skapa ett gynnsamt företagsklimat" ifrån?

Mord är fullständigt förkastligt vem det än drabbar. Vanligtvis är enda anledningen ren jävelskap och har knappast något med företagande att göra.

Jag är småföretagare (surprise) men skulle naturligtvis aldrig ställa upp på ett sånt styre som det colombianska du beskriver. En sådan stat får aldrig en spänn i skattemedel av mig det är en sak som är säker.

Men jag måste också undra - är det här verkligen sant? D.v.s. att själva anledningen till morden skulle vara "att skapa ett gynnsamt företagsklimat"? För det har jag faktisktt rätt svårt att köpa. Det är definitivt inte "företagande" som paramilitärerna ägnar sig åt i så fall, utan något helt annat.

Anonym sa...

Känns som att Venezuela och Chavez är socialismens sista chans. Misslyckas socialismen även där, är det (med all rätta) sist spiken i dess kista. Tyvärr förskräcker socialismens historia mig utifrån min analytisk läggning, men vi får väl se...

elliv sa...

Tips på bra blogg som granskar media-manipuleringen av Chavez och Venezuela:
www.borev.net

Anonym sa...

"Chavez är socialismens sista chans" Glöm inte Morales Kirschner Ortega osv osv...

Vad som får dessa, (till skillnad från marknadsdiktaturens nyliberalism) folkligt stödda rörelser att växa är just minnet av kapitalismens blodiga historia, från kolonialväldet utrotningen av ursprungsbefolkningar slaveriet ändlösa aggressionskrig fascistdiktaturer och ockupationer av nationer rika på naturtillgångar.

Kapitalismen och apartheidregimerna som nu ligger i dödsryckningar i ökensanden kommer inte att uppbåda något motstånd mot dessa ofantliga krav på rättvisa och hållbar utveckling.

Anonym sa...

När jag just hört på lunch-Eko:t om hur lite stöd den svenska nyliberala regeringen har av det svenska folket påminns jag igen om hur knappt legal, snarare illegal, den svenska regeringen egentligen är. Precis som i Venezuela är vi i Sverige, folket i Sverige, i klorna på en ljugande och förvanskade borgerlig media. Dom utförde borgerlighetens val - som dom försökt med ännu mer smutsiga medel i det sydamerikanska landet. Vi kan säga att det svenska folket var naiva och borde veta bättre - men samtidigt, skall man utgå från att alla skall förvänta sig lögn, utelämnande och hyckleri från SVT, SR, kvälls- och morgonpress? Ja tydligen. Chavez administration på att ompröva den odemokratiska och kupp-stödande venezuelanska "TV-stationen" är ett förfarande som på någon nivå kanske borde införas i Sverige också? Nu är vi fast i greppet på pajaser och psykopater, dom som kallar sig "alliansen". Ett gäng good-for-nothings som är mest intresserade av att dunka varandra i ryggen, nedmontera kultur, vård och skola, liksom klassikern: det viktiga pigavdraget. Usch!

Anonym sa...

Mycket övrigt, men är väldigt nyfiken: finns det någon här som skulle vilja leva i ett Sverige där alla företag ägs av staten och där planekonomi råder?

Själv säger jag: Nej! Blotta tanken på att det i praktiken bara finns en stor ägare/arbetsgivare skrämmer mig. Jag skulle sökt mig till England eller USA i stället.

Anonym sa...

Apropå Venezuela vill jag tipsa om http://www.handsoffvenezuela.org och http://www.handsoffvenezuela.se

GM sa...

Högervriden media? Sveriges mest sålda tidning, Aftonbladet är öppet socialdemokratisk. SVT är inte blyga på att visa hyllningsprogramm om Kubas vänstervridna diktator. Dessutom är en övervägande majoritet av den svenska journalistkåren vänstervriden. Vill du ompröva din analys?

Anonym sa...

"Kapitalismen och apartheidregimerna som nu ligger i dödsryckningar i ökensanden kommer inte att uppbåda något motstånd mot dessa ofantliga krav på rättvisa och hållbar utveckling."


- Är det fler än jag som får lite Baghdad Bob vibbar av ovanstående?

Anonym sa...

Ali kanske är intresserad av att läsa UD:s rapport om läget i Venezuela? Ett axplock:

* Föräningarna i konstitutionen innebär att oppositionen lättare kan köras över

* Militären har oproportionerligt stor makt och begår övergrepp mot civilbefolkningen

* Den lagstfitning som garanterar de mänskliga rättigheterna försvagas succesivt

* Rättsystemet är korrumperat och står under stort tryck, inte minst från den exekutiva presidentmakten

* Colombianer som kidnappats av FARC-gerillan hålls gömda på venezolansk mark

* Statens övergrepp mot de mänskliga rättigheterna till liv, integritet och rättsäkerhet har ökat

* De "olagliga dödsfallen" inom rättsapparaten ökar lavinartat

* "Dödsskvadroner" opererar i delar av landet för att röja undan unga brottslingar.

* Regeringens använder rättsystemet för att trakassera oppositionen

* Personer som skrev under uppropet för folkomröstning om Chavez fortsatta presidenttid trakasseras.

* Hot och trakasserier mot journalister och oberoende medier har ökat under senare år

* De juridiska möjligheterna att sända oberoende tv och radio håller på att inskränkas. Bland annat har presidenten sedan 2002 rätt att ställa in telekommunikationssändningar

* Endast oppositionen behöver söka tillstånd för demonstrationer. Myndigheterna har - i strid med venezolansk lag - öppnat eld mot demonstrationer

* De facto-diskriminering mot alla andra religioner än katolicism råder, inte minst inom utbildningsväsendet

* De politiska institutionernas själständighet minskar


Meeeen.. det är väl ingen fara, för Venezuela står upp mot "imperialismen", vad gör det att det sker på bekostnad av att landet utvecklas till en diktatur som dagligen kränker MR ;-)

Erik Andersson sa...

Kan faktiskt själv hålla med om att bloggen blir lite för trottig ibland. :-)

Anonym sa...

Framöver när allt barkar hän i Venezuela så kommer det givitvis enbart vara USA:s och andra imperialiststaters fel.

Bra att veta det redan nu.

Anonym sa...

"Framöver när allt barkar hän i Venezuela"

Du menar som i den USA-stödda kuppen 2002? Den som misslyckades p g a det venezuelanska folkets mobilisering för att stoppa fascismen. Tror du det kommer att bli ett nytt kuppförsök?

"så kommer det givitvis enbart vara USA:s och andra imperialiststaters fel."

Naturligtvis så kommer det vara USA, CIA och NED som kommer att stå bakom en ev ny kupp. Det är dom betvingade till av sin Monroedoktrin från 1823.

Det är bra att veta redan nu ja.

Anonym sa...

Jag försökte hitta den så kallade rapporten om Venezuela på UD:s hemsida, men det verkar inte finnas något där. Så den som hänvisade till den, kanske kan bjuda på en länk?

Anonym sa...

Konflikt i P1 (www.sr.se/p1/konflikt) gjorde i höstas två hela sändningar om utvecklingen i Latinamerika: Venezuela, Argentina, Colombia etc.
Kolla in arkivet på hemsidan, tror det var i november och december.
De gick verkligen bort från mainstream-sverige och även den som är insatt får höra tankeväckande inslag, spec. i det senare av dem två programmen.

A,s sa...

Kolla in Magnus Lintons blogg:

http://magnuslinton.blogspot.com/

Den ende som skriver nyanserat om Latinamerika.

Se även hans texter på Arenas hemsida.