lördag, januari 20, 2007

Ung Vänster anmäler Svenskt näringsliv

Ung Vänster anmäler Svenskt näringsliv för bestickning. Kapitallobbyn har presenterat ett läromedel om globaliseringen och ”det Nya Europa” för att skapa entusiasm för vidgade klyftor och försämrade fackliga rättigheter. Materialet har tillkommit efter ”inspirationsresor” som Svenskt näringsliv bjudit 200 lärare på.

Detta sker samtidigt som skolvärlden kommersialiseras och fackföreningar, politiska ungdomsförbund och andra folkrörelseorganisationer får allt svårare att komma in på skolor. Det var länge sedan kapitalets ideologiproduktion var så skamlös och omfattande.

Det ska bli intressant att se hur anmälan behandlas.


PS. Fler som skriver om initiativet och utvecklar resonemangen: Tora Breitholtz, Erik Berg och Oskar Lindvall. (Missa för övrigt inte den sistnämndes översättningsövning).

PPS. Apropå de på högerkanten hysteriskt kringspridda begreppen ”oberoende” och ”granskning”, konstaterar Thaher Pelaseyed att ”Centrum för Rättvisa” beställde den ”oberoende granskningen” av Wild n’ Fresh vs. HRF, av den advokatbyrå där styrelseordföranden är delägare.

Och så kunde jag inte låta bli att bidra med en bild från Det Nya Europa (inte Svenskt näringslivs läromedel):

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket "sammanträffande" att kapitallobbyns "inspirationsresa" går till företag som Elan. Lite Stenmark-nostalgi (och kanske en dalahäst ståendes vid ett av fönstren i skidfabriken?) kan väll ge lite sköna associationer? Nää, hoppas lärarna tar det här på rätt sätt: ett tillfälle att utnyttja de gratismiddagar och kaffe man kan tänkas få. Näringslivs-maffian pröjsar.

Klasse sa...

OK. CRF har med sina medel låtit en advokatbyrå med stark anknytning till centret göra granskningen. So what? På vilket sätt blir då denna granskning mindre oberoende än om man hade utfört den själv?

Anonym sa...

På vilket sätt blir då denna granskning mindre oberoende än om man hade utfört den själv?

Exakt. "Granskningen" hade inte blivit mindre oberoende om man hade utfört den själv. Det är väl lite det som är poängen...

Man försöker upprätta en aura av oberoende och opartiskhet. Resultatet blev som bekant platt fall.

Olle i Stockholm sa...

Jag läste igenom den där "boken" från Svenskt näringsliv nyss. Fy fan säger jag bara.

Den är i princip identisk med r:ares skildringar från nordkorea (ni vet KPMLr har anordnat massor av resor dit där folk guidats runt i paradiset).

Ta bara landet slovakien. Där driver nazistiska skinnskallegäng runt och mördar romer mitt på blanka dagen, och får indirekt stöd av det rasistiska parlamentet. Och fackföreningarna attackeras med våld, förbud och trakasserier. Lönerna är rena skiten.

Men lustigt, det kanske bara är jag som är fördomsfull. I SNs pamflett ges nämligen en annan bild. Arbetarna VÄLJER att inte vara med i facket (vilken tur!) och det är därför det går så bra för Östeuropa.

När KPMLr hyllade nordkorea som värst skapade det ett ramaskri i såväl högern som vänstern. När Svenskt Näringsliv gör detsamma med rövarkapitalistiska öststater, då skall det presenteras som Sanningen i Sveriges skolor.

Anonym sa...

Tur att det finns friskolor.

Anonym sa...

nordkorea, slovakien, same shit.

Alla vi på bloggen som varit där vet att det är samma mördare här som där.

kapitalism, kommunism, samma sak. samma massavrättningar och svält. fast kommunismen höll vi på när vi var små, sen den kan vi hålla på nu också, så känns det tryggare. allt är ju ändå skit.

Anonym sa...

Det borde väl vara PPS och inte PSS; post PS.

Ali Esbati sa...

Ja. Lapsus. Tack.

Martin Tunström (s) sa...

Svenskt Näringslivs stöd till resturangen Wild´n Fresh:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1493&blogg=10672

Klasse sa...

"Exakt. "Granskningen" hade inte blivit mindre oberoende om man hade utfört den själv. Det är väl lite det som är poängen..."

Många negationer här... Granskningen skulle alltså vara mer, eller åtminstone lika, oberoende om man gör den själv? På vilket sätt då? Det är väl samma slags ondskefulla advokater och samma hemska finansiärer och agenda i bägge fallen?

Anonym sa...

Kul att källkritiken lever. Vore det inte rimligt att också ställa frågan vilka faktauppgifter facket grundar SIN ”oberoende” rapport (av fd LO-TCO.s jurist) på?

Anonym sa...

Här skriver GP om Toivo Ö:s rapport:

”Toivo Öhman säger till GP att det inte låg i uppdraget att kontakta Appelgren. Alla uppgifter fick han från Hotell- och restaurangfacket.
- Det fanns ingen anledning att misstro deras uppgifter.”

Hur kan det ligga i ett ”opartiskt” uppdrag att inte skaffa fram fakta från båda parter, dvs både kollektivavtal och företagets faktiska avtal?

Rättelse från föregående kommentar: Toivo Ö var inte på LO-TCO utan på SIF.

Jonas sa...

Jo du snackade om folkrörelse organisationer och politiska ungdomsförbund får svårare att komma in på skolor.
Gäller det Kommunistiska/socialistiska eller alla politiska ungdomsförbund.

När jag gick i skolan så utsattes jag för mer propaganda från kommunistiska organisationer än vad jag utsattes för reklam.
Och jag slutade gymnasiet 2006.