fredag, januari 19, 2007

Linde om Somalia

Hans Linde (v) gör en insats när han i en GP-artikel placerar in invasionen av Somalia i ett sammanhang.
Att USA söker en militär lösning i Somalia kommer knappast som en överraskning. Under hösten har man aktivt i FN försökt få igenom ett partiellt hävande av vapenembargot så att man öppet kunde rusta upp övergångsregeringen. När detta möte motstånd byte man strategi, till att bekämpa UIC genom ombud på plats, i Somalias fall Etiopien. Det råder i dag inget tvivel om att Etiopien genomförde anfallet mot Somalia efter godkännande från Washington.

Att det sista det genomfattiga Etiopien behöver är ett storskaligt krig var i sammanhanget ointressant. Att den alltmer auktoritära och diktatoriska regimen i Addis Abeba knappast förtjänar något internationellt stöd var irrelevant. I vår nya världsordning går säkerhetsintressen alltid före demokrati och utveckling. Kriget i Somalia är bara ett ytterligare exempel.
Läs hela artikeln.

2 kommentarer:

Los Angeles sa...

Hm, man kan tycka olika om lämpligheten i att stödja ett väpnat makt-återtagande för den Etiopiska överångsregeringen. Men jag betvivlar starkt att Etiopien under islamisternas styre kunde se fram emot särskilt mycket "demokrati och utveckling". Men det var visst "irrelevant".

The Scandimerican sa...

Perhaps Ali could tell us a little bit more about exactly what kind of government the guerilla fighters in Somalia want to impose upon Somalia? "Democracy and development"??