fredag, januari 19, 2007

Strange Fruit


Jag skrev för ganska precis ett år sedan, med utgångspunkt i en sajt med amerikanska vänsteraffischer, ett inlägg om lynchningarna av svarta i USA. Tipsade då om sajten Without Sanctuary, som dokumenterat vykort, vilka skickades som souvenirer från dessa tillställningar. Det var oundvikligt att i sammanhanget nämna Lewis Allens dikt Strange Fruit, spridd till en bredare allmänhet som en outhärdligt vacker låt med Billie Holiday.


Idag skriver Röda Raketer mer om låten, och berättar att Lewis Allen egentligen hette Abel Meeropol och var en judisk kommunist. I Wikipedia-artikeln om Meeropol hävdas det för övrigt att han även skrivit musiken till Strange Fruit. Den uppgift som jag nämnde, att Sonny White stått för noterna, kommer enligt denna uppgift från Holidays spökskrivna självbiografi Lady Sings the Blues.

Nederst i Röda Raketers inlägg hittar man länkar till tidigare inlägg om amerikanska musiker och kommunister. Det är fascinerande läsning som rekommenderas.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ali, Halleluja! Hur långt i forntid skall du sträcka dig för att bevisa din tes om socialismens överlägsenhet?

Skåda nutid för en gångs skull, det finns exempel så det räcker och blir över. Behöver jag räkna upp dem för dig eller är du hjärndöd?

Anonym sa...

Var i Sovjetunionen i början av 80-talet och införhandlade där några propagandaaffischer där USA bland annat framställdes som platsen där man hängde svarta på löpande band och där den vite amerikanen givetvis var iklädd KKK-lakan.

Antingen kan man se Alis inlägg som en viktig påminnelse om den gamla onda tiden eller som något i linje med dessa affischer. Cynisk som jag är så tror jag tyvärr att det är det sistnämnda.

Mika sa...

Inte behöver man gå tillbaka till slaveriet den amerikanska apartheidpolitiken eller historiens största etniska rensning, masslakten på 50 miljoner ursprungsinvånare vars ättlingar fortfarande tynar bort i indianreservat.


Vi kan sträcka vi oss till alla konstiga frukter som badar i sitt eget blod i Palestina Irak och Afghanistan. De är inte judar och de är inte anglo-amerikaner men de är uppenbarligen i vägen för ett hänsynslöst raseri av postkolonial jakt på icke-människor och deras naturesurser...

Anonym sa...

Ja, historia är ju helt meningslöst för att förstå vår samtid! Första världskriget kan absolut förklaras och förstås med ett eller ett par skott i Sarajevo och krigen i Afghanistan och Irak med att ett gäng flygplan flög fel. Självklart finns heller inga ideologiska rester kvar från lynchmobbarnas tidevarv.

/mattias

Anonym sa...

Den amerikanska vänsterns historia är fascinerande.

Anonym sa...

Lite kuriosa för alla Dylan-fans:

They're selling postcards of the hanging
They're painting the passports brown
The beauty parlor is filled with sailors
The circus is in town
Here comes the blind commissioner
They've got him in a trance
One hand is tied to the tight-rope walker
The other is in his pants
And the riot squad they're restless
They need somewhere to go
As Lady and I look out tonight
From Desolation Row

Den första versen i Desolation Row(som enligt mig är Dylans största mästerverk) sägs handla om lynchningen i Duluth, Minnesota den 15 juni,1920 där 3 svarta män, Isaac McGhie, Elias Clayton och Elmer Jackson lynchades av en uppretad skara stadsmedborgare.

McGhie, Clayton och Jackson var anställda på en kringresande cirkus som besökte staden. De och tre andra anställda vid cirkusen blev anklagade för att ha våldtagit en kvinna som besökte cirkusen. Trots att det varken fanns bevis på att kvinnan blivit våldtagen eller att det just var de som var skyldiga till den eventuella våldtäkten fritogs de anklagade av en uppretad stadsbefolkning och hängdes. Foton av händelsen såldes sedan som souvenirer i stadens butiker.

Hur kan Dylan då kopplas till denna händelse? Dylans far var då 10 år gammal och bodde i centrala Duluth och måste således ha varit vittne till händelsen.

Anonym sa...

Och?

Oldtimern sa...

Dylan Desolation row är ett mästerverk på många sätt.

Neil Young Southern man berör också rätt bra.

Kuriosa i sammanhanget är ju att Bandet Lynyrd Skynyrd. Skrev sin slagdänga Sweet home alabama som svar på denna låt. Neil Young kontrade med att skriva den oerhört vackra låten Pocahontas om en indian kvinna och erbjuda den i sin tur till rednecksen..=)

"I saw cotton
and I saw black
Tall white mansions
and little shacks.
Southern man
when will you
pay them back?
I heard screamin'
and bullwhips cracking
How long? How long?"