tisdag, januari 02, 2007

Meta

Jag fascineras av en sådan sajt som knuff.se, som verkligen bidrar till att ge bloggen – eller egentligen ”bloggosfären” – en del distinkta företräden som kommunikationsform. Dessutom gillar jag statistik. På Johan Larssons blogg-blogg kan man idag se några topplistor över årets bloggande, såsom det registrerats på knuff.se. Resultatet är intressant. För den politiskt intresserade bloggaren blir det tydligt att högern var framgångsrik i att sätta den mediala dagordningen i nyhetsflödet, men också att högerbloggare varit bra på att länka och uppmärksamma sådant de hittade, särskilt i valrörelsen. På plats nummer 11 på listan över flitigt länkade bloggposter hittar vi den berömda och mer eller mindre medvetet superokunniga ”jämförelsen” mellan plusjobb och centerns förslag på rättslöshet för unga på arbetsmarknaden (kommenterad här på denna blogg). Den spreds hejvilt med glada tillrop bland högerbloggare och bland borgerliga debattörer. Jag vet inte om det var via centerns eget pressarbete eller efter ackumulerad popularitet på nätet som det där också blev nyhetsinslag i Ekot och annorstädes, men det blev i alla fall ett hallå. (Bloggaren själv har enligt egen uppgift på bloggen övergått till arbete som politisk sakkunnig på Näringsdepartementet). Ett sådant symbiotiskt förhållande med massmedia kan bloggare på vänsterkanten inte räkna med. Men att använda den samlade energi och analysförmåga som finns hos bloggare tror jag att vänstern kan bli lite bättre på.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Men att använda den samlade energi och analysförmåga som finns hos bloggare tror jag att vänstern kan bli lite bättre på."

lite pytti nytti bättre kan väl vänstern bli på att lära sig av de grandiosa analysmännen i blogosfären?

Magnus sa...

Hej k-k-k-kommunist! (m-m-m-massmörda mig inte nu!)

Intressant att du ser möjligheter i att använda den samlade analyskraften hos bloggare (vänsterbloggare menar du nog, men i alla fall!); skrev nämligen ett blogginlägg i dag som jag kallade "Blogga på kompis! Freden kommer!" om att Johan Norbergs räknat ut att den ackumulerade kollektiva intelligensökningen på en procent årligen kommer att eliminera alla konflikter.

Det där med "kollektiva" kändes lite k-k-k-kommunistisk, typ. Om man filtrerar bort massmördande kanske?

Hmm, med såna här kommentarer blir man nog ogillad både av ens egna blå fränder och av er k-k-k-

Anonym sa...

knark?

/j

Magnus sa...

v-v-vanlig sund anal-anal-analys!

Mangan sa...

I och för sig en 50 cl-burk med nåt smaskigt flytande i och en halv vinare för hjärtat i eftermiddags.

Men jag är faktiskt nästan nykterist, så detta var kanske orsaken...