fredag, januari 12, 2007

Perspektiv

Detta kan man just nu läsa på DN:s hemsida angående Kommunals (för övrigt svårförklarigt modesta) avtalskrav:
Därför ska männen få mindre

Kommunals kvinnor ska få ett extra påslag i lönekuvertet. Men Kommunals ordförande förnekar att männen ”underprioriteras”.
Vad är detta för en jävla vinkel?

1- Män måste inte få lönesänkning för att kvinnor ska få löneökning, eller vice versa. Varken enskilt eller i grupp.

2- Kvinnor som grupp lönediskrimineras i jämförelse med män som grupp. Om vi ska ha jämlika löner så måste kvinnor generellt få större löneökningar än män.

Bör inte vara jättesvårt att förstå.

8 kommentarer:

W sa...

Varför fokusera enbart på kvinnorna? Även om män ofta tjänar mer jämfört med kvinnor så finns det naturligtvis även lågavlönade män. Var skall dessa prioriteras lägre än lågavlönade kvinnor?

Det tycker jag är jättesvårt att förstå.

Alexander sa...

Det du skriver är helt sant, i absoluta termer. Men i relativa termer blir det ju så att män får mindre när kvinnor får mer, och det är så vitt jag förstått i relativa termer (bland andra) socialister brukar prata när det rör sig om ekonomi. Det fokuseras ju oftast på skillnaderna mellan människor, så kallade klyftor som på något sätt alltid hotar att växa -- men det talas sällan om att ekonomi faktiskt inte är ett nollsummespel och att klyftor kan vara ett nödvändigt ont för att tillväxten ska öka och komma alla till dels. Men jag vet inte, jag är inte ekonom och påstår inte att jag har lösningarna på världens problem i bakfickan...

Anonym sa...

Hehe, är det inte lite som när vänstern påstod att alliansen ville höja skatten för pensionärer?

Daniel sa...

Skönt att se att det finns iallafall en på vänsterkanten som verkar förstått att ekonomi inte är ett nollsummespel

Men det där med att kvinnor är lönediskriminerade, den senaste undersökningen visade ju att räknat i kronor per timme på jobbet så tjänar kvinnor rätt mycket mer pengar än män, så jag vet inte jag.

Anonym sa...

Goda, om kommumals kvinnor är så duktiga och kvalificerade hittar de säkert ett arbete ngn annanstans där de bättre betalas efter sin kompetens. Svårare än så är det inte en fri arbetsmarknad. Men det gäller att våga lyfta på arslet.

Anonym sa...

Du har inte fattat att vi inyte har den versionen av tokhögerstyre än så länge och vi kommer inte att haq det heller.

Det är en sak att lyfta på arslet och en sak att a skallen i det.

Jim sa...

Är är omöjligt att "prioritera bort" något. Det vet man om man vet vad "prioritera" betyder.

Till saken: Klart att de som har lägre lön pga kön ska ha mer påökt. Inget snack, tycker jag.

Anonym sa...

Jag tror vi har nått en milstolpe i socialistisk ekonomiteori. Man har kommit fram till att ekonomi inte längre är ett nollsummespel. Jag ser att Alis handelsstudier gett något i alla fall.

Kan vi hoppas på att man också inser att frihandel innebär att alla inblandade tjänar på det eller måste vi vänta 100 år till på det?