måndag, januari 08, 2007

Tora om aborträtten

I februari förra året skrev Tora Breitholtz ett inlägg med rubriken Abort: det personliga är politiskt. Jag håller det för ett av de bästa jag läst i den svenska bloggosfären förra året. Hon tog upp den moraliska stigmatiseringen kring abortfrågan och behovet av bryta med den, och rev förstås upp stor debatt. Några månader senare startade Tora tillsammans med vännen Elin Johnson sajten Jag har också gjort abort för att uppmuntra till tjejers rätt att själva få diskutera sina erfarenheter av aborter och på så sätt bidra till skingrandet av tabubeläggningen och mystifieringen av dessa erfarenheter. (Initiativet är beskrivet i ett annat välskrivet inlägg. Aftonbladet skrev om det här).

Nu läser jag via Toras blogg en intressant intervju med henne i ROKS tidning Kvinnotryck. Hon lyfter där fram några av de aspekter på abortfrågan, som mycket sällan kommer till uttryck i den allmänna debatten om aborträtten - en rätt som för övrigt är under hot; inte öppet, men ändå genom obehagliga underströmmar. Synpunkterna är väl värda att återge:

Enligt Tora framställs abort ofta som om det skulle vara något slags ställningstagande mot barn eller mot familjen i största allmänhet.

– Men det fungerar ju inte så att om du en gång sagt nej till ett föräldraskap så har du förlorat den rätten.

Idag är Tora gravid i sjunde månaden och det har bara fördjupat hennes uppfattning än mer om hur viktigt det är med den fria aborträtten.

– Det känns fantastiskt att få uppleva en graviditet som jag aktivt sagt ja till, den möjligheten borde alla kvinnor få ha. Kanske är det en av de viktigaste politiska reformerna, att familjebildning inte längre är något som bara händer, som man måste underkasta sig. Det är viktigt för kvinnornas ställning, men också för barnen och hela samhället. [...] När vi drog igång projektet ”Jag har också gjort abort” blev vi bland annat uppmärksammade i Aftonbladet, och efter det kom det ju typiska påhopp som att man är känslokall, okvinnlig, ett monster som sätter sin sexlust före ett barn. Att kvinnor tar sig rätt att bestämma över sina kroppar är mer provokativt än man kan tro.
Hela intervjun.

13 kommentarer:

Anonym sa...

"en rätt som för övrigt är under hot; inte öppet, men ändå genom obehagliga underströmmar."

Kan du utveckla? Till skillnad från i många andra länder så känns det verkligen som om abortmotstånd är extremt sällsynt här i Sverige.

Anonym sa...

Anonymous:

Allas vår sittande socialminister parti huserar fortfarande en andel mycket aborträttsfientliga typer.

Anonym sa...

Visst, en och annan kanske, men då aborträtten har ett stenhårt stöd i en absolut majoritet av Alliansen så kan jag nästan lova att det inte är någon fara. Oroa er för något annat, de stockkonservativa har mycket fuffens för sig som de har en reell chans att få gehör för.

Magnus Ahlkvist sa...

Näe, risken för totalt abortförbud är i dagsläget rätt liten, så långt har ni ovan rätt.
Men socialministern har ju sagt i valrörelsen att man måste börja ifrågasätta den bortre abortgränsen, med hänvisning till neonatal-avdelningarnas lyckade arbete med att rädda livet på barn födda i vecka 22-23.
DET ÄR läskigt. Kommer Göran Hägglund att ifrågasätta aborträtten helt och hållet den dag forskningen tillåter att foster kan utvecklas med hjälp utanför livmodern redan från början?

Anonym sa...

Jag foreslar att vi utokar abortratten till 936:e veckan.
Jag har nagra valdigt irriterande grabbar i min klass pa gymnasiet jag
tror vi skulle klara oss battre utan.

Anonym sa...

De stockkonservativa håller f.n. på med en begynnande offensiv i form av "intelligent design". Uppbackade av penningstarka "tankesmedjor" i USA försöker dessa högerkristna fraktioner ifrågasätta vetenskapligt tänkande. Man vill byta ut det rationella tänkandet, de logiska härledningarna, mot gamla testamentet och kristdemokratisk politik. Med sådan politik bör det inte dröja länge förrens vi istället för cytostatika och antibiotika har alger och örter som medicinsk behandling.

Anonym sa...

Den som tror att Kd:s anti-abortfalang är liten och maktlös rekommenderas att läsa senaste Ordfront Magasin. Livets Ord kontrollerar Kd:s Uppsalaavdelning och Göran Hägglund accepterar eller vågar inte protestera eftersom han inte har råd att förlora Livets Ords och liknande organisationers röster.

Anonym sa...

"Att kvinnor tar sig rätt att bestämma över sina kroppar är mer provokativt än man kan tro."

Tydligen så provokativt att det på olika sätt är olagligt att sälja eller köpa sex i många länder, Sverige inkluderat.

Anonym sa...

Foster har egen DNA-sträng som skiljer sig från den i kvinnans kropp, alltså är de inte bara en svulst som man kan skära bort hur som helst, utan ett levande barn i utvecklingsfasen.

Så att aborträtten handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp är snikkesnack.

Anonym sa...

"Men socialministern har ju sagt i valrörelsen att man måste börja ifrågasätta den bortre abortgränsen, med hänvisning till neonatal-avdelningarnas lyckade arbete med att rädda livet på barn födda i vecka 22-23."

Men är detta inte en etisk fråga?
Varför ska man inte spara på några resuser att rädda ett barn i vecka 23 samtidigt som man tar livet av ett annat barn några veckor yngre?
Avgörs barns människovärde i om föräldrarna vill ha det?

Det är dessa frågor som måste kunna diskuteras. Att det inte gör det eller får göra det är läskigt.

Att vissa vänstermänniskor ser på aborträtten som lika helig som vissa kristna ser på bibeln är talande.

Anonym sa...

Ja,antiabortfalangen i Kristdemokraterna är riktigt otäck och ska inte underskattas.
Men jag tror att vi som inte vill ändra den nuvarande abortlagen måste börja använda fler argument än bara "kvinnans rätt till sin kropp" Inte för att det inte är ett viktigt argument, utan för att de flesta människor, även feminister inte är likgiltiga för det faktum att ett foster faktiskt blir ett barn någon gång i magen.KD:s antiabortfalang vill få oss att tro att man mördar livsdugliga barn på svenska sjukhus idag. Så är det inte.
Vid de sena aborterna, de som kräver tillstånd av socialstyrelsen avgör alltid en läkare om fostret är livsdugligt eller inte, och är det det så får det inte aborteras what so ever.(I de fallen fostret anses vara livsdugligt "avbryter man graviditeten" istället,med målsättningen att även fostret ska överleva.)
Sedan är det faktiskt ytterst, ytterst få av de barn som föds innan vecka 24 som överlever och får ett liv utan grava handikapp. Med grava handikapp menar jag inte lite svårt att klara matten i skolan och smärre hjärtfel, utan t.e.x blindhet,utvecklingsstörning och rörelsehinder kombinerat.Varför tror ni att kvällstidningarna några gånger per år har löp med bild på en frisk, "normal" 1 eller 2-åring och texten "Alice föddes i vecka 23 och överlevde?
Jo, därför att det fortfarande är väldigt ovanligt med sådana fall.Det är inte, som KD:s antiabortfalang vill få oss att tro något som händer varje vecka på sjukhus runt om i landet.

Anonym sa...

Jag tycker det är felaktigt att ha en abortlag som baserar sig på vid vilken ålder fostret kan räddas om det föds för tidigt. Men vad jag förstår så tycker väntern i stort att den nuvarande lagen som har den basen är bra? (Rätta mig om jag har fel.) Isåfall måste gränsen kontinuerligt flyttas i takt med att den medicinska tekniken går frammåt.

Kalle sa...

Nu begränsar vi aborträtten.

Sedan 1975 har svenska kvinnor aborterat 1 miljon svenskar.

Detta är ett kollektivt självmord.

Det kanske inte var en bra ide att ge kvinnorna all makt?

Vad bör göras?

För det första:
Om mannen vill föda barnet skall abort ej beviljas.

För det andra:
Begränsa aborträtten till 4 veckan.

För det tredje:
Inför 12% extra skatt till barnlösa