onsdag, januari 10, 2007

Vardag

Israeliska MR-grupper kritiserar en i raden av israeliska Apartheidbestämmelser: förbudet för palestinier att färdas i israeliska fordon på Västbanken.

Sådan är den rasism som utgör staten Israels förhållningssätt gentemot palestinierna. Förbudet är också typiskt i ett annat avseende – det är inriktat på att mosa sönder palestiniernas vardagsliv. Just apropå vägar och rörelserestriktioner skrev Amira Hass för ett tag sedan:
The disruption of life and the bans are not reported as “news,” because they are the routine. And this routine erodes any hope for a humane future.

Gazan natives are not permitted to be in the West Bank. Palestinians, including residents of Jericho, are not permitted to be in the Jordan Valley (except for those with official addresses there). It is prohibited to drive in a private car through the Abu Dis checkpoint (which divides the northern and southern parts of the West Bank). It is forbidden to enter Nablus by car. It is forbidden for Palestinians residing in East Jerusalem to enter West Bank cities (except for Ramallah). Citizens of Arab states married to Palestinians are prohibited from entering the West Bank.

[…]

The Israeli uber-wardens seem to have special fondness for meddling in Palestinian family life, and not only when one of the spouses is an Israeli citizen. Their agents in the Civil Administration prevented, for instance, entry into the West Bank (not Israel) to the Turkish wife of a Palestinian resident; to an individual whose relative died ("because the relative was not a first-degree relative"); to a woman whose father-in-law died (a relation that is not considered first-degree); to a father whose son had taken ill (with the excuse that other family members had entered the West Bank on tourist visas, and, according to records, had not left the West Bank when their visas expired).
Hela det ockuperade Västbanken är omtvinnat av så kallade by-passvägar, en viktig raspolitisk innovation. Dessa vägar byggs för att judiska bosättare ska kunna nå sina de illegala militariserade skansar som oftast går under namnet ”bosättningar”. På dessa vägar är palestinierna förbjudna att färdas. Ibland är det till och med förbjudet att korsa dem. Det gör vardagslivet till ett helvete för palestinierna. Det är förbundet med närmast oöverstigliga problem att röra sig från by till by, från hemmet till en skola, ett jobb, eller en släkting i behov.

Och för den som vill bo kvar i sin by återstår andra problem som gör livet till ett outhärdligt helvete. Läs Seluah Alsaatis artikel om husdemoleringar i senaste numret av Flamman! Också det en liten inblick i en ofattbart tung vardagstillvaro:
Den 25 åriga polismannen hade tagit tjänstledigt på obestämd tid och satt numera hemma hos sin mamma och stirrade in i väggen. Huset som blev demolerat var ännu obebott, men efter fyra års byggande var det nästan färdigt.
- Nael hade planerat att gifta sig i sommar och flytta in i bostaden med sin fru, säger Bashir Masalha. Men nu är huset förstört och bröllopet inställt.

[…]

När Bashir kom fram hade folk samlats både i hans och i broderns hus som ligger precis bredvid, det var ännu inte klart vilket av dem som skulle förstöras. Rivningsmännen som redan avklarat tre bostäder den dagen närmade sig Nael Masalhas hus men kunde inte börja demoleringen eftersom det var kvinnor, män, barn och internationella aktivister på taket. Mona Abrahamsson är aktiv i International Solidarity Movement.

- Jag kommer aldrig att glömma den familjens plågor, säger Mona Abrahamsson. När jag kom upp på taket blev jag mött av ett fullständigt kaos. Nael låg medvetslös med folk runtom som försökte få liv i honom. Jag hörde ett skott och sedan höll en man skrikandes för sitt ben som hade blivit träffat. En äldre kvinna kollapsade. Alla jämrade sig och skrek om hjälp från Allah. Snart kom läkare och började behandla de skadade. Men soldaterna blev otåliga och började fösa ut folk från taket, inklusive fyra personer som fortfarande blev behandlade. När huset hade blivit tömt började armén slänga ljudbomber och skjuta gummikulor på folket runtom.
De som applåderar Israels ockupation applåderar i själva verket denna dagliga, djupt rasistiska och omänskliga behandling av människor. Det är frånstötande.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir lite märkligt att läsa ditt inlägg "Vardag", eftersom det helt bortser från israelernas vardag av terrorhot.

Men låt oss titta på vad du skriver. Du påstår att det är förbjudet att färdas som palestinier i en israelisk bil. Det är att spinna vad som faktiskt gäller, nämligen att en israelisk medborgare med israeliska skyltar (som dessutom inte får köra på västbanken) inte får frakta medborgare av den palestinska Hamas-myndigheten. De enda israeler som inte är förbjudna att köra på västbanken är dem som bor där.

Anledningen till förbudet att frakta boende i PA i israeliskskyltade bilar är helt uppenbart och baserat på säkerhetsskäl, och inte "rasistiskt". Det kommer av att israeliska araber (som har israeliska skyltar) vid flera tillfällen gripits med att frakta palestinska självmordsbombare genom vägspärrarna.

För Ali är detta inget problem. Han sympatiserar med bombarna. Men för oss andra är detta ett säkerhetsproblem.

Det andra du talar om är vägarna till de israeliska byarna i Judéen-Samarien ("Västbanken"). Dessa vägar får köras på av ALLA israeler som bor eller jobbar i de aktuella västbanksbyarna (oavsett om man råkar vara jude eller arab). Det är privatbyggda vägar. Däremot får inte medborgare i den palestinska Hamas-myndigheten köra där. Skälet ä dels att de är byggda för boende i respektive israelisk by, samt att palestinska araber kontinuerligt angriper civila israeliska byar på vägarna genom bombningar, stenkastning och beskjutning.

För 10-15 år sedan färades alla på samma vägar på västbanken. Israeler åkte och handlade i ramallah, och man kunde ta bussar från Beersheva, via Hebron, Jenin m.m. till Tel Aviv.

idag är det omöjligt pga de massmordsmassakrer som palestinierna genomförde mot civila israeler som visade sig där sedan intifadan.

Säkerhetsåtgärderna, som innebär att man skärmar av de båda grupperna från varandra är orsakade av inga andra än de palestinska terroristerna själva.

Det är lite sent att gnälla nu. Men så fort den palestinska terroraggressionen upphör finns det ingen anledning för israelerna att försvara sig.

Anonym sa...

Det skulle stå "angriper civila israeliska bilar på vägarna".

Anonym sa...

Avslutningsvis verkar det som att Ali inte förstår hur ett samhälle är uppbyggt. Som sagts ovan så handlar det om säkerhetsåtgärder, inte "apartheid". Och som Haaretzartikeln visar så är det en militär order. Och den går att pröva i domstol. Det är därmed ganska långt från den skräckbild som Ali vill måla upp av oskyldiga och förtryckta palestinier mot ett grymt Israel.

I verkligheten, den som Ali har svårt att hantera, så försöker grymma palestinska terrorister att massmörda oskyldiga israeliska civilpersoner. Och mot detta utövar Israel berättigat självförsvar.
Försvarets effektivitet, inkl. barriären, har dessutom inneburit att de palestinska terroristerna - trots dagliga försök - "lyckas" mörda israeliska kvinnor och barn alltmer sällan. Det är en str skillnad mot det dagliga blodbad som palestinierna orsakade på israeliska bussar, kaféer, gator och torg dessförinnan.

Ali Esbati sa...

Jag konstaterar några saker:

1. Du understryker Apartheidlagarnas existens
2. Du stödjer dem.
3. Du använder uttryck för det ockuperade Västbanken som implicit laddas med den chauvinistiska tanken att bibliska urkunder ger Israel rätt att behandla områdets icke-judiska befolkning som icke-människor (”ett land utan folk till ett folk utan land”)
4. Du kallar det palestinska folket för ”medborgare i Hamas-myndigheten”
5. Du försvarar och stödjer den illegala koloniseringsprocessen av palestinsk mark
6. Du försvarar och stödjer den vidriga behandling som denna koloniseringspolitik medför för palestinierna – från ”bosättarnas” våldsamma trakasserier uppifrån de höjder de besitter, till arméns bulldozerräder
7. Du ursäktar massmord, rasåtskillnad och daglig förnedring med ordet ”säkerhet”
8. Du använder ett språkbruk som över huvudtaget inte antyder att palestinierna är människor
9. Du är en durkdriven rasist

Jag låter inläggen stå kvar som ett glimrande monument över den människosyn som du och andra extremister som försvarar staten Israels raspolitik är – och måste vara – utrustad med. Men bry dig inte om att skriva här mer. Den här bloggens kommentarfält är ingen anslagstavla för rasistisk hetspropaganda. Pröva att mejla folkpartiet istället.

Lisa sa...

Någon som kan förklara mer detaljerat och ingående exakt HUR förbudet för palestinier att färdas i israeliska fordon skyddar mot självmordsbombare?
Vad det kommer att innebära i praktiken är b.l.a att medmänskliga israeler(jodå, det finns ett par stycken) som skjutsar helt vanliga palestinier, även åldringar med hjärtinfarkt och barn som råkat ut för svåra olycksfall till akuten kan komma att råka illa ut. Mycket illa ut. Men dessa chaufförer kanske "fraterniserar med terrorister" och får skylla sig själva enligt er anonyma?
Sedan blir jag nyfiken på hur lagen är skriven, skulle inte förvåna mig om den är så raffinerad att israeliska cyklar,cykelkärror och barnvagnar räknas som fordon...

alandalus sa...

Tur nog är inte alla israeler som "anonymous" - det finns även dem som protesterar mot landets vidriga apartheidsystem.

Israels fd utbildningsminsiter Shulamit Aloni kritiserade igår "Jewish Only"-vägarna i denna läsvärda artikel i IMEMC.

Anonym sa...

Den israeliska regimens omänsklighet är alltför svår för min kognitiva och emotionella förmåga att greppa. Hur kan detta få fortgå? Blir alldeles paralyserad av tanken på att det finns de som (liksom Anonym ovan) försvarar denna statsterrorism.

Anonym sa...

Det vore intressant att få Ali Esbatis kommentar till detta.