onsdag, januari 10, 2007

Dukat för fest

Riksgäldskontoret meddelade igår att saldot i statsbudgeten för 2006 landar på ett överskott på 18 miljarder kronor.

Det ska jämföras med att regeringen så sent som i oktober (i BP07) trodde på ett underskott på 8,5 miljarder och att den förra regeringens budget för 2006 räknade med ett underskott på 39 miljarder. Saldoutfallet har alltså blivit nästan 60 miljarder bättre än vad man trodde förra året, beroende på stark tillväxt och förbättrad arbetsmarknad, vilket gett mycket större inkomster än beräknat.

Det kan man ha i åtanke när man konstaterar att regeringen i budgeten för 2007 drar in 10 miljarder i besparing för ökad egenfinansiering till a-kassan – alltså att fackavgiften blir dyrare – och i samma storleksordning genom neddragningar i ersättningen från a-kassan och nedskärningar i arbetsmarknadspolitiska program.

När nu den borgerliga regeringens politik börjar verka, finns det förstås goda möjligheter att så småningom vända den starka ekonomiska utvecklingen till sin motsats. Det har gått förr. (Just saldot tänker man sig i och för sig att stärka genom att årligen sälja ut cirka 50 miljarder av svenska folkets tillgångar). Vad kan vi tänka oss att man gör, om det ekonomiska läget blir mer pyrt? En lågoddsare är – försämringar i a-kassan.

6 kommentarer:

Björn sa...

Du vet väl att om någonting går fel under en borgelig regering så är det egentligen sossarnas fel?

Anonym sa...

Brölhögern smörjer sitt feta krås allt medan arbetarklassen för vända på slantarna. Det är naturligtvis helt avskyvärt.

Anonym sa...

Vanstern ville ju fa det att framsta som om en skattesankning pa 30 miljarder skulle leda till svalt pa gatorna och stor utslagning. Typiskt att pengarna nu visade sig finnas, och ingen svalt har intraffat.

Anonym sa...

Nu när vulgärhögern uppbackade av den nya libertarian- och stockkonservativa regeringen har tillgång till dessa miljarder så är det snart dags för utdelning. Dom rika skall såklart ha sitt. Folket skall få det sämre - på alla sätt. Privatisera allmännyttan till förmån för högre priser, mindre val, mindre frihet och sämre hälsa. SVT och de "fria" medierna - statliga såväl som privata - har säkert en självskriven roll vid bordet när det är utdelningsdags. Dom var ju en viktig faktor i att presentera "alliansen" som förnuftiga, rationella och som arbetar- och folkvänliga. Medierna svek folket igen. Det var bestämt iförväg på redaktionerna, kan man tro, att nu är det regeringsskifte som gäller.

ilse-marie sa...

Det är bara så att borgarna alltid har otur. Lågkonjunktur kallas det visst ;-). Fast den här gången har de väl bestämt sig för att finansiera sina satsningar på höginkomsttagarna, golfspelarna och alla andra behövande. Gissa vilka som får betala?

Anonym sa...

"Det är bara så att borgarna alltid har otur. Lågkonjunktur kallas det visst ;-)"

Nej, att sambandet är det motsatta är ju uppenbart. När borgarna får makten i Sverige går hela världen in i en lågkonjunktur. Just nu bävar kineserna för att de ska påverkas negativt av den enormt viktiga svenska ekonomin som sätter allas dagorning.