fredag, februari 02, 2007

Utrensningspolitik

Det här är så jävla obehagligt, samtidigt som det ligger väldigt mycket i tiden: högeralliansen i Skarpnäck drar in hela det kommunala stödet till den aktiva kulturföreningen Södra Fot, som en direkt repressalie för att man ordnade en allsångskväll före valet under rubriken ”Allsång mot Alliansen”. Det här säger rätt mycket om högerns syn på kultur och yttrandefrihet. Vi befinner oss på ett sluttande plan, när nu dörren är öppen för att straffa kulturinstitutioner för det politiska innehållet i deras repertoar. Södra Fot ordnar en stödkabaré den 16 februari. Kom dit! Jag publicerar ett brev från dem nedan:
Med anledning av nedanstående, arrangerar Södra Fot en stöd-kabaré för yttrandefrihet och en fri kultur. Fredag den 16e februari kl. 19 på Teaterhuset, T-Skarpnäck. Stefan Sundström, Sanna Carlstedt mfl. massor av andra artister tillkommer. Mat och billig bar.

Bakgrund:
1 september 2006 anordnade Södra Fot en allsångskväll med tema progg och kampsånger, som vi kallade Allsång mot Alliansen. Många av er var med oss, och sjöng sånger av Nationalteatern, Wiehe, Vysotski mm.

Med hänvisning till denna kulturkväll fattade Skarpnäcks stadsdelsnämnd den 25 januari beslut om att Södra Fot inte kan få något ekonomiskt stöd. För att vi bedrivit partipolitisk propaganda.

Teaterhuset är ett viktigt kulturcentrum i stadsdelen, vi jobbar pedagogiskt med skolorna, har kurser för barn och vuxna och över tre hundra medlemmar engagerade i huset med olika kulturaktiviteter.

Politikerna skriver i beslutet att för att erhålla offentligt stöd måste en förening säkerställa en opolitisk verksamhet.

Södra Fot är politiska. Att låta lokala band och kulturgrupper utan pengar verka i Teaterhuset gratis är politik, att producera teaterföreställningar med asylsökande, långtidsarbetslösa och hemlösa på scenen likaså. Att vi i samband med allsångskvällarna tillämpar en solidarisk betalningsprincip där publiken betalar efter förmåga, är absolut en politisk handling. Att säkerställa en opolitisk verksamhet känns inte intressant eller möjligt.

Däremot är Södra Fot en partipolitiskt obunden ideell förening.

Vi ser detta som ett steg i en oroväckande utveckling för kulturen och för det fria ordet. Att vi talade öppet om politik ledde till repressalier från den politiska ledningen. Man vill helt enkelt tysta en kulturaktör.

Men vi är inte tysta! Den 16e sjunger vi högt.

Boka biljetter på 08-6044580 eller biljett@sodrafot.se
Välkomna alla!
Varma hälsningar
Södra Fot

13 kommentarer:

vitkor sa...

Går inte att komma åt alla bra bloggar med javascript aktiverat idag. Misstänker det röda-bandet-skriptet (vänsterpartiets kampanj), som verkar va nere. Dags att plocka bort?

Walle sa...

Vete fan om det här är lagligt över huvud taget. I vilket fall som helst strider det helt mot praxis som jag känner till den. Kommunala bidrag betalas ut för viss verksamhet och om annan verksamhet inte passar in så får de inte bidrag för just den delen. Att däremot säga "att om ni inte gör verksamhet precis som vi vill så får ni inga bidrag alls" är minst sagt tokigt. Med samma resonemang så skulle inte KFUM få några bidrag alls, eftersom de med blotta namnet är exkluderande...

/fd ledamot av fritidsnämnden

Anonym sa...

Ali, varför publicerar du bara kommentarer som håller med dig? Flera gånger, till flera inlägg, har jag postat sakliga kommentarer, utan personangrepp, där jag argumenterar emot dig, men dessa har inte blivit publicerade.

Är det inte lite ohederligt?

Egendom är stöld sa...

Allsång mot alliansen-numera att betrakta som entartete kunst?

Amir Sariaslan sa...

En anonym kommenterare talar om hederlighet. Intressant.

Anonym sa...

Hugwald...

Bajs i byxan, hur bara orkar du Ali Baba????

Roger sa...

"Kulturföreningen Södra Fot har under föregående mandatperiod erhållit en stor
summa pengar ur Stadsdelsförnyelseprojektet, närmare bestämt 3,0 miljoner kronor
av totalt 16,2 miljoner kronor, i syfte att bedriva kulturell verksamhet för samtliga
medborgare i stadsdelen. Under 2006 års valrörelse har Södra Fot använt delar av
dessa skattemedel till att bedriva partipolitisk propaganda riktad mot Alliansen istället
för som avsett till kulturverksamhet. Att en kulturförening som erhåller offentligt stöd
så tydligt exkluderar medborgare med borgerliga sympatier är direkt stötande.
Kulturverksamhet som finansieras helt eller delvis med skattemedel ska rikta sig till
samtliga medborgare oavsett partifärg. Alliansen är därför enig om att föreningen
Södra Fot under 2007 inte ska erhålla medel från stadsdelsnämnden."

Ja. Vad kan man säga. Det är ju faktiskt helt groteskt. Att säga att ett kulturarrangemang inte får ta politiskt ställning för eller emot någonting - och framför allt inte "Alliansen" - som ju dessutom inte är något parti... :-p

Jag var f.ö själv på Allsång mot Alliansen, då som Kulturborgarråd i Stockholm. Jag betalade inträde (fritt vald summa) och misstänker att arrangemanget till och med kan ha gått ihop sig. För det var mycket folk där.

Mogert sa...

Det var f.ö ett jäkla bra arrangemang.

Alexander sa...

All kultur borde finansieras privat men socialistalliansen som kallar sig den borgerliga alliansen vill behalla kulturstod presstod och annan socialistsmorja.

Edvin Ala(m) sa...

Det här är risken med att låta politiker bestämma över vad som är kultur och vad som inte är kultur.

Marknadsliberalisera kulturen tack, den kan överleva utan kulturstöd.

Mogert sa...

"Marknadsliberalisera kulturen tack, den kan överleva utan kulturstöd."

Vad bygger du det på?

Anonym sa...

"Marknadsliberalisera kulturen tack, den kan överleva utan kulturstöd."

Vad bygger du det på?

--------------

Dansbanden överlever ju.

Micke sa...

Den skulle inte ha funnits utan Folkets Park och den har marginaliserats i samma takt som folkets hus rörselsen gjort det.