onsdag, mars 28, 2007

Alla ska med...

... i byggandet av övervakningssamhället:
Stockholm har nu bestämt sig för att allt klotter ses som skadegörelse och ska polisanmälas, dessutom ska ett nätverk av klotterspioner organiseras.

- Det är framförallt våra pensionärsorganisationer som vill vara med att samarbeta, vara ögon på stan, säger Mikael Söderlund.

13 kommentarer:

Anonym sa...

"dessutom ska ett nätverk av klotterspioner organiseras"

Kläckt av Federley och hans kumpaner en sen onsdag med skumpa eller?

olydig sa...

Medborgare som spionerar på andra medborgare... Det är härliga gamla östeuropeiska takter vi ser från Allianzen!

Kerstin sa...

Härligt att veta att vi gamlingar kan ha en uppgift att fylla :-D

Grue sa...

Övervakningssamhället? Det handlar inte direkt om kameror i folks sovrum. Det handlar om rapportering av brott som smutsar ner stan och kostar miljontals kronor varje år. Och det sitter du och raljerar över?

Tycker du att man bör lägga ner polisen också? Är allt beivrande av kriminell verksamhet ett led i "övervakningssamhället"?

Bisarrt, är det minsta man kan säga.

Anonym sa...

En stat som lägger allt mindre resurser på att dess medborgare ska må bra, och allt mer resurser på att misstro sina undersåtar, befinner sig på det sluttande planet mot diktatur. Även exemplifierat med FRA-förslaget, rättsrötan i terroristlagstiftningen osv.

Men för lydiga fotsoldater som Grue handlar det bara om att beivra kriminalitet.

Då kanske det vore klädsamt om Grue och andra polisivrare kunde försöka stoppa nedläggningen av Ekobrottsmyndigheten, och den diskuterade amnestin för alla skatteflyktingar. Eller för den delen starta medborgargarde som spionerar efter svartjobbande pigor i Djursholm.
Kom igen nu, Grue! För du räknar väl även fifflet där uppe som kriminalitet?

Grue sa...

"Eller för den delen starta medborgargarde som spionerar efter svartjobbande pigor i Djursholm."

Det skulle väl va jättebra om man kom åt svartarbete, visst.

Att se till att folk inte beter sig illa mot andra är inte att befinna sig på ett sluttande plan mot diktatur utan snarare att försäkra sig om ett gott och demokratiskt samhälle. Utan fungerande system för att hålla efter såna som behandlar andra illa får man en situation som i "Flugornas Herre".

elPiX sa...

Våldtäkter eller klotter
Personrån eller klotter
Ekonomisk brottslighet eller klotter

Prioriteringar.

Anonym sa...

elpix: gammalt trick att ställa olika brottstyper mot varandra. Finns det en solklar chans att reda upp ett klotterbrott med hjälp av vittnesmål och bevisning så skall det naturligtvis göras.

Mannen på gatan kanske borde skita i att anmäla om han ser en kraftigt berusad person sätta sig bakom ratten, med resonemanget att en anmälan kanske kränker rattfylleristens integritet?
Det är en jäkla skillnad på att rapportera in en observation på offentlig plats mot att plantera en mikrofon i en persons vardagsrum. Vad är alternativet till uppmärksamma medborgare? Ett samhälle där passiva medborgare överlåter allt på myndigheter att sköta och ger fan ifall dom ser fönsterkrossning eller klotter. Knappast en tilltalande tanke.

Anonym sa...

Grue
Kostar miljoner?? Det kostar bara att ta bort målningarna. Låter man de vara har vi en vacker färglad stad med ett offentligt rum för alla, inte bara reklamnissarna. Dessutom sparas de miljoner som nu läggs på klottersanering. Det finns inget som gör mig så glad som att stå vid pendeltågstationen en grå morgon, och så ser man en stor nygjord färglad målning där det dan innan endast var en grå vägg...man ler, blir varm inombords och känner , fan , det finns liv, det finns utrymme i denna hårda stad, trots allt...eller kände, kanske jag ska säga, nolltoleransen har gjort sitt. Annat var det på 90-talet...

Anonym sa...

Anonym: Alla kanske inte blir varma inombords av klotter?

Anonym sa...

Anonym: Alla kanske inte blir varma inombords av klotter?

Anonym sa...

Anonym: Alla kanske inte blir varma inombords av reklam?

FHE sa...

Jag blir så trött på alla dessa " kostnärs"-älskare. Om klotter, graffiti och annan gatukonst endast praktiserades på grå bettongväggar vore en sak, men gör de nu det? Den som undrar vad jag menar uppmanas bege sig till Södermalm eller Gamla stan för att på nära håll själv se hur gamla kulturhus, vårt kulturarv, förstörs av gatans "kostnärer". Det finns ju inget som är heligt för dessa individer, ibland klottras det till & med på kyrkor![ex Kungsholmens kyrka har periodvis haft stora problem med detta]. Det gör mig väldigt förbannad, trots att jag själv är icke troende förstår jag ju hur ont detta måste göra för församlingen och dess medlemmar. Klottret må kanske göra utövarna & deras närmaste groupies "varma inombords" men vi andra har inte bett om det här. Det finns en stor egoism i klotterkulturen som är direkt skrämmande, & börja nu inte snacka om reklam på stan alla klotterälskare! För det finns ju en
viktig skillnad, reklamtavlor förstör inte byggnader och infrastruktur & det sprider heller inte ut kemikalier i ekosystemen.
Vilket för mig till klottrets allra
största negativa sida; dess förstörande av vår miljö.Den som tror att en burk sprejfärg består av ekologiskt nedbrytbara och miljövänliga beståndsdelar uppmanas tänka om! Dessa sprids ut i ekosystemen vid saneringar av klotter.Men om vi gör som ngn anonym tidigare sa; strunta i att sanera? Då får man istället problem med de ytor som klottret applicerats på, för det är ju skillnad på färg och färg!En färg som inte är anpassad till materialet det appliceras på ökar takten på åldrandet och materialet försvagas snabbare. DET KOSTAR ALLTSÅ PENGAR
ATT INTE SANERA en färgglad vägg under en betongviadukt vid pendeltågsstation eller likannde som tidigare var tråkigt grå!!!