tisdag, mars 06, 2007

Det gäller mer än ett fallfärdigt hus

Petter på antigon skriver om betydelsen av Köpenhamnshändelserna, och motvilligt, knappast invändningsfritt, håller jag med om det mesta.

Jag har mycket, mycket lite till övers för kravallromantik. Än mindre för bortskämda mellanskiktsliberaler som några år i ungdomen upphöjer sin privata äventyrslystnad till självgod radikalism och i processen ofta uppträder som djupt skadliga för kampen om förbättrade villkor för bredare grupper. Danmark är ett land där den vettiga vänstern är katastrofalt svag – det blir så när banden till arbetarrörelsen tunnas ut – och förekomsten av ovannämnda grupperingar därför alltför riklig. Jag förbehåller mig rätten att fortsätta tycka så under överskådlig tid, ty så är det.

Men det som hänt i Köpenhamn är inget annat än ett flagrant exempel på den långt gångna fascistiseringen av det danska samhället. Danmark går i täten. Trupper i Irak. ”Liberalt” regeringsparti som under applåder av ett starkt nyfascistiskt parti producerar rasistisk retorik och lagstiftning. Nedmontering av den sociala välfärden under försäkringar om motsatsen.

Det är ingen slump att det är i Danmark som man utan att blinka sätter in helikoptrar, sparkar in dörrar, gör galna razzior. Men rapporteringen om händelseförloppet visar också att det egentligen inte finns några hämningar i andra länder händer. Har det hänt där, kan det ännu enklare hända här.

Därför måste fördömandet av polisbrutaliteten och rättsövergreppen vara entydigt. Och därför måste vi vara många, många fler som inser att läget är mycket värre än vad vi dagligen invaggas i att tro. Försvara framstegen – stålsätt dig för ondare tider.


[Läs alltså: Historien är inte slut]

23 kommentarer:

Anonym sa...

För det första heter det radikalism - inte "radikalistism".

Och sedan undrar jag om du verkligen inte tycker att ägaren av det gamla huset har rätt att sälja det? I detta fallet till en köpare om vill riva det pga asbest, för att bygga en ny fastighet.

Om inte ägaren får sälja, och köparen köpa; hur ska samhället då fungera? Jag vore intresserad av en marxistisk teoriförklaring här.

Hanna sa...

Wow, vad imponerade vi blir av den anonyme fritänkaren! Underbart att just du lämnar avtryck i form av briljanta frågeställningar!

Tobias sa...

Jag vore mer intresserad hur ett samhälle där alla fritt får köpa och sälja skulle sett ut , eller vänta nu, det är nog inte en enda människa intresserad av.

Glömde visst bort att människan inte är rationell eller kan tänka på konsekvenser.

Anonym sa...

Vad var polisens alternativ?

Jag går mycket gjärna med på att det är ett politiskt misslyckande... men vad skall polisen göra?

"utan att blinka" låter desutom som ganska långt från verkligheten. Det är ju en konflikt som hållt på ganska länge.

När folk vägrar lämna en egendom som inte är deras och bunkrar gatsten på taket för att "försvara" sig med vad har man för allternativ?

Jag är imponerad att man lyckades inta och gripa alla i huset på 15minuter utan att någon skadas.... så hade det inte gått om man inte använt helikoptrar och insats styrkor.

Vad var alternativet... för polisen?

Edvard sa...

Danska domstolar har de senaste dagarna i rask takt valt att med utgångspunkt från extremt svag bevisning (snarast ingen besvisning alls) rutinmässigt och kollektivt häkta en mycket stor mängd personer i 14 dagar med motiveringen att de inte vill ha dem på gatorna förrän det lugnat ner sig. Det är inte ett acceptabelt rättssystem.

Ett tecken på när samhället verkligen är på väg åt skogen är när liberaler väljer att blunda för övergrepp som dessa. När så sker så blir försvaret för demokratin tunt. När försvaret av demokratiska rättigheter blir en extrem ståndpunkt så faller också tilliten till det demokratiska samhället hos andra grupper av människor.

Jag tycker extremt illa om kravallande radikalister. Men när rättssamhället faller samman och liberaler hejar på detta, då är inte några stenkastande ungdomar problemet. Då är problemet mycket, mycket större. Och de framtida konsekvenser otroligt obehagliga.

Anonym sa...

De av oss som inte tycker lika extremt illa om kravallande radikalister kan konstatera att statens inledande aktion, helikopterlandsättning av anti-terrorstyrkor, och reaktion, massgripanden, är orsaker till kravallerna.

Detta kom inte över en natt. Det är en lång utveckling som vissa valt att se, andra inte.

Anonym sa...

"Ett tecken på när samhället verkligen är på väg åt skogen är när liberaler väljer att blunda för övergrepp som dessa."

Edward, liberalerna blundar inte - det är dom som utför detta.

Vidar sa...

Vem har argumenterat för våld? Klart vi alla är emot våld för bövelen! Även Samira på gårdagens Argument på kanal 1 var emot våld: Det vill ingen av de inblandade vänstergrupperna ha hur mycket ny liberaler och vissa vänstertomtar försöker avpolitisera frågan.

Inse: Våldet startade med att den danska polisen satte in antiterrorstyrkan mot ungdomarna, allt efter det är bara en konsekvens av polisen och danska statens metoder.

Det intressanta är vålde danska polisen satte in både mot huset och fredliga demonstrationer som självklart då "urartade" (dvs folk blev förbannade och slog själklvart tillbaks). Det intressanta är också att staten/marknaden med dess nyliberala och konservativa krafter inte vill låta frirum/ungdomshus/alternativa kulturer existera. Högerns frihetsinkränkare vill helt enkelt inte ha dom där och trots sin ofta liberala grund, dvs. agera tvärs i mot allt vad frihet är.

*** Reklam ***

Stockholm, Demonstration för rätten till ett Ungdomshus:

Lördagen den 10 Mars, Stureplan (svampen), kl 14.00. Demonstrationen går efter samlingen till Danska ambassaden.

Mer (affisch m.m):
http://samhallsfeber.wordpress.com/2007/03/05/demonstration-for-ratten-till-ett-ungdomshus-nu-river-dom-det/

Krister sa...

Vidar said...

"Inse: Våldet startade med att den danska polisen satte in antiterrorstyrkan mot ungdomarna, allt efter det är bara en konsekvens av polisen och danska statens metoder."

I fjol sattes inga antiterrorstyrkor in. Trots det utbröt kravaller vid mer än ett tillfälle. Intressant att se hur vissa vänsterdebattörer gör selektivt seende till en konstform :-)

Anonym sa...

Stilla undran... Det sägs ofta att den autonoma vänstern ytgörs av medelklass (och överklass)-ungdomar, men vad finns det för fog att påstå detta? Jag säger inte att det är så - men vad exakt gör man den bedömningen på? Studie? Och varför ingår isf inte personer med gedigen arbetarklassbakgrund i dessa nätverk?

Det är ganska vanligt att angripa dessa ungdomar just med denna anklagelse och med tillägget att dom senare "lägger av" och blir journalister, jurister, och forskare. Finns det fog för denna kritik?

Anonym sa...

Nope, den enda undersökningen om autonoma vänstern som brukar hänvisas till i dessa sammanhang är en av tveksam kvalite från 70talets Tyskland. Osynliga Partiet gjorde en egen och kom fram till att den absolut största delen som deltog i aktiviteterna var lågavlönade med osäkra anställningar, andrahandskontrakt eller svartkontrakt, stora studieskulder osv.
Att hävda att deras politiska aktivitet skulle gynna mellanskikten är en annan sak, och Ali borde vara förmögen att göra den distinktionen och isf istället argumentera för hur detta skulle gå till, denna typ av svepande avfärdanden är lite under hans normala argumentationsnivå tyvärr...

Vidar sa...

Krister: Och? Den här gången startade våldet med aniterror styrkor. Har inte skrivit något om att det inte skulle blivit mindre våld om det var helt "vanliga" poliser som sattes på uppgiften att starta den mer våldsamma konflikten.

David sa...

vill tipsa om en intressant intervju i sydsvenskan, angående ungdomshuset och det nya borgerligare danmark: http://sydsvenskan.se/varlden/article222370.ece

Anonym sa...

Så vad skulle polisen gjort?

Det var ju en annan människas egendom?

Anonym sa...

Även om artikeln i sydsvenskan ej nämner det så är det ord ett man tänker på: fascism. Danmark är ute och tassar i förgårdarna till fascismen. Men det är dom inte ensamma om tyvärr. Tänker mig att en viss Lars leijonborg (känd danskvän) f n sitter med ett antal nya - "helt egna" - uppslag och idéer för ett Sverige där alla skall trivas.

Anonym sa...

Varför det fascism av polisen att försvara folks egendom.

Det är ju i alla demokratier en av deras huvuduppgifter.

Varför är det så hemskt att polisen använder den säkraste metoden (helikoptrar) tillsamans med den bäst utbildade personalen till detta?

Hade det varit bättre om polisen hade använt en osäkrare metod?

Fri lunch sa...

Varför är det så hemskt att polisen använder den säkraste metoden (helikoptrar) tillsamans med den bäst utbildade personalen till detta?


Därför att det är anpassat till att hantera människor som ni normalt anser ska skjutas utan rättegång.

Anonym sa...

Nej det är det inte.

Men jag upprepar vad skulle de ha gjort?

Malte sa...

Anonym 4:20 :
"Nope, den enda undersökningen om autonoma vänstern som brukar hänvisas till i dessa sammanhang är en av tveksam kvalite från 70talets Tyskland. Osynliga Partiet gjorde en egen och kom fram till att den absolut största delen som deltog i aktiviteterna var lågavlönade med osäkra anställningar, andrahandskontrakt eller svartkontrakt, stora studieskulder osv. "

Detta säger väl inte mer om delatagarnas klassposition än att de är ungdomar som har avslutat universitetsstudier. Jag är själv i samma position, mer eller mindre, och är helt klart mellanskikt.

jonte sa...

Ali: Jag tror faktiskt, paradoxalt nog, att du vet vad fascism är för nåt. Men när du likställer Benito Mussolini med bl.a Dansk Folkeparti och borgerliga alliansen i Spånga så förlorar den här bloggen sin läsvärdhet (om det överhuvudtaget existerade en läsvärdhet i första hand...)

Micke sa...

Det spelar ingen roll var dom kommer ifrån eftersom högerns utgångspunkt är att det är deras egna som gått vilse och att det hela just på grund av detta kan avfärdas.

Det är i så fall (om deraqs antagande är rätt)naturligtvis inget annat än ytterligare ett bevis på att högerns elitpolitik inte ens duger åt deras egna ungar.

Micke sa...

Nej det är det inte.

Är inte dom terroristbekämpningenheter som satts upp runt om i världen avseeda att bekämpa terrorister?

Är 20 åriga snorungar som vill ha en fritidsgård terrorister?

Ser jag varje dag högerdebattörer på nätet som gapar om skjut först fråga sen?

Anonym sa...

I stora länder kan man ha massor av specialister till allt möjligt.
I små länder går inte det.

Därför har vi i tex sverige en insatsstyrka som skall göra typ allt farligt arbete som polisen inte har kompetens nog att gjöra. Det kan röra sig från allt ifrån bankrånare och terrorister till vanliga brottslingar där tex miljön är farlig (som ett befäst hus tex).

Så är det i de flesta länder med små befolkningar... det är inget konstigt. Att dessa även gör sig bereda på att kunna hantera terrorister är väll bara bra... självklart skall vi ha en kompetens inom landet att hantera det om det behövs... något annat vore absurdt.
Om vi en dag vi får en egen ambasad belägring eller tex ett eget waco så är det bra om vi (och danmark) har denna kompetens. Eller skall vi ringa tex Usa eller england och fråga om de har folk som vill komma över?

Men tebax till Danmark.

Så när man har ett belägrat hus.. som man inte kan storma från gatan för de inne i huset har barakiderat sig OCH bunkrat med projektiler i form av sten som de har på taket så sitter man i en mycket kneppig sits. En gatsten kastad från ett hus på en person på marken kan åstakomma fruktansvärda skador.. kanske tom döda.

Sammtidigt kan vi inte ha ett samhälle där polisen ger sig om det blir för farligt... det skulle skapp ett mycket obehagligt sammhällsklimat och skicka helt fel signaler. Om politikerna inte är bereda att förhandla så har man som polis inget annat val än att uppräthålla lagen... och lagen är glassklar... det sitter människor i ett hus som de inte äger och de vägrar att lämna det.

Man inser att den svaga punkten är taket. "Vanliga" poliser har inte direkt kunskap i något så enkelt som att ta sig ner med rep från en helikopter. Så man tar de som är mest kompetenta för uppgiften. De genomför en snabb operation på morgonen där de gripper alla på 15minuter. Ingen blir skadad.

VILKEN POLIS METOD HADE VARIT BÄTTRE?

Visst man kan ha åsikter om politiken... och polisens aggerande under kravelerna sen... men själva "stormningen" av huset var en perfekt utförd operation där man tagit hänsyn till såväll polisens som ungdomarnas säkerhet.

Jag efterlyser återigen...

Vad tycker ni som är emot helikoptrar och insatspoliser att de borde ha gjort? Vad är allternativet.. för polisen.

Jävlas med dem som är skyldiga, tex politiker (fast utan våld) inte med polisen som bara gör sitt jobb.. ett jobb som är viktigt. Likhet inför lagen (även för ungdomsbrottslingar) är inte en direkt oviktig princip i ett sunt samhälle.

Sedan oroas jag lite av att man verkar betrakta 20åringar som något annat än vuxna människor. Det är tametusan inte barn vi pratar om. I sverige hade de varit straffmyndiga i 5år, fått köra bil i 2, får rösta osv... såklart lagen skall gälla dem med. Jag har inget emot civil olydnad (nej jag lovar jag har inte det.. har tom utövat det... värnpliktsvägrade bla) men jag har något emot våld och förberedelse till våld. Det är en värld av skillnad att tex kedja fast sig i ett träd eller sätta sig i trädet med vapen (en gatsten är ett vapen).

Det är inte polisen som har gjort några val... det är ockupanterna som har gjort dem åt polisen genom sitt agerande.