torsdag, mars 01, 2007

Danmark visar vägen

Dansk polis stormar ungdomshuset vid Nörrebro. På nyheterna får vi se att man satt in antiterroriststyrkor som bland annat stormat huset från helikoptrar, som vid en gisslantagning. Det är fullkomligt absurt, men helt i linje med den allmänna utvecklingen. Det bör bli allt mer uppenbart, att de strukturer, lagar, organ, styrkor som sätts upp för ett ”krig mot terrorismen” obönhörligen kommer att användas mot den som för tillfället råkar bedömas vara en ”inre fiende”. Och att det i allt större utsträckning kan innebära nästan vem som helst.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Lars Leijonborg, känd danskvän, lär ha anteckningsblocket framme nu - eftersom han helt plötsligt har fått en unik egen "idé" om hur man kan använda sveriges väpnade styrkor.

Anonym sa...

- Helikopter #1
- Helikopter #2

Ungdomar, vänsterungdomar, vill ha en lokal att hänga och umgås i, repa, arrangera fester och koncerter och så vidare. Staten luftlandsätter en antiterrorstyrka!

Dårskap på så många nivåer...

Anonym sa...

"Det är fullkomligt absurt"

du är absurd

Los Angeles sa...

Ruskigt dåligt omdömme av Danskarna att sätta in militär personal, särskilt med tanke på det redan tvivelaktiga läge dom redan försatt sig i genom att sända väpnad trupp till Irak. Det var väl något snille på försvarsstaben som tyckte det här vore ett toppentillfälle att öva lite helikopterlandsättningar i praktiken...

Att protestanternas metoder inte heller förtjänar särskilt mycket sympati ändrar inte att reguljära polisen borde kunnat hantera saken.
De som förskansat sig i huset verkar ju ha betett sig relativt fredligt, det var de som demonstrerade på gatorna som kastat sten och startat eldsvådor. Men inte heller de mer våldsamma protestanternas tilltag (särskilt det tillskyndande "sympatisörerna" från grannländerna luktar brålmakare lång väg) verkar ha motiverat en sådan kraftansammling.

Förresten, enligt SvD uppmanades demonstranterna lämna området "i drottningens namn"! For real? Det språkbruket har väl inte använts i Skandinavien sen 1800-talet? Kanske dom trodde ungdomarna skulle skratta ihjäl sig, så kunde dom lätt skyfflas undan sen.

MJE sa...

Det är så här militariseringen av polisen fungerar: man sätter upp en anti-terrorist styrka, och när den inte kan användas så sätter man in den mot civila mål men låter den behålla det militära materielet.

Men till danskarnas försvar ska det ju sägas att de faktiskt följer svenskarnas fotspår. Nationella Insatsstyrkan fick öva på en husockupation i Malmö i början av 90-talet. I brist på terrorister har den ju även satts in för att fånga förrymda interner. En konsekvens av detta, att anti-terrorist styrkan sätts in mot andra mål än vad den var ämnad för och därmed ger sken av att det inte finns en anti-terrorist styrka i sverige, är att det höjts röster om att man faktiskt måste skapa en anti-terrorist styrka i Sverige för att möta hotet. Och så har vi en militär nedsipprings effekt av en civil myndighet.

Krister sa...

Hur kommer det sig att det från vänsterhåll nästan aldrig riktas någon kritik mot de ungdomar som utsatte sin omgivning för akut livsfara?

Oldtimern sa...

Krister

Läget upptrappades efter polisens militärar terroristövning. Vem skulle inte bli förbannat efter ett sånt agerande?

Det är den här formen av frihet liberalerna förespråkar i blindhet. När det inte passar då ska polisen eller militären in. Militär liberalism skulle man kunna kalla det.

Krister sa...

Oldtimer, det var flera timmar efter rensningen av ungdomshuset som kravallerna började.

Självklart har man rätt att bli förbannad om man känner sig illa behandlad. Men för en normalt funtad människa är steget långt till att slunga iväg flera kilo tunga gatstenar helt utan hänsyn till vem som kan träffas. Omkringboende som protesterade när vänsterextremisterna stal utemöbler och soptunnor blev hotade till livet. Eftersom inte brandkåren kunde ta sig in i området kunde de många eldarna fått allvarliga, till och med dödliga konsekvenser.

Är det ett sådant samhälle ni vill ha? Där den som är förbannad över något har frikort till våld och allmänfarlig ödeläggelse?

Anonym sa...

Stenarna kastades mot polisbussar (av plåt) och mot för modiga poliser som vågade sig nära (iklädda skydd över hela kroppen). Jag tror det bara var en polis som fick någon allvarligare skada. Asfalt är inte heller så lättantändligt.

Långt allvarligare är en jävla luftlandsättning av antiterrorstyrkor mot husockupanter.

Vad hade hänt om någon morgonpigg ockupant gått upp på taket, sett helikoptrar och försökt avfyra en saftig fyrverkipjäs in i någon av dem? Hade prickskyttarna tagit ut honom innan eller hade piloten tappat kontrollen och brakat in i de andra helikoptrarna eller en husvägg? Eller om vajern specialstyrkorna firade ner sig i hade trasslat in sig i något? Det kunde varit tiotals döda. Hela operationen var ett satans risktagande, kanske motiverat om galningar håller hundra personer gisslan och hotar mörda dem, men så såg väl inte riktigt situationen ut va?

Aktionen får ju också konsekvenser, mer än protester och uppbrända soptunnor. Nästa gång en politisk konflikt ska lösas, säg en långvarig, besvärlig och hätsk strejk, då sätter man in antiterrorstyrkorna? Det ligger ju mer i tiden än kulsprutesalvor.

Krister sa...

Så du menar att de som bodde på Nörrebro inte blev utsatta för allvarlig fara? Läs på innan du kläcker ur dig något så okunnigt. Nej, asfalt är inte lättantändligt, men slänger man in gasflaskor i en öppen eld kan elden lätt sprida sig till annat. Invånarna var tvungna att fly för livet och många butiksägare fick se sina skyltfönster krossade och allt brännbart stulet.

Det här var ingen poltisk konflikt.

Vidar sa...

Jag stöder de som försvarade Ungdomshuset och de som senare förde en herrejävlans gatukamp till 100%.

Jag ser inga som helst moraliska fel i gatukampen mot polisen, tvärt om visar det att några bryr sig tillräckligt för att åtminståne våga riskera lite av den frihet de har allternativt. Självklart kravallar också en del för att det är kul; vem älskar inte att slå tillbaks mot något de tycker förtrycker en, stjäl från en och andvänder obefogat strukturelt våld mot en. Att man finner det roligt, befriande är inte ett argument mot ens handling.

Sen om det är taktiskt eller ej låter jag bli att kommentera i den här kommentaren.

redundans sa...

En enda sak om de våldsamma demonstranterna: DE GÖR JU BARA SITT JOBB!

Anonym sa...

Om jag inte får en lokal har jag alltså en MORALISK rätt att kasta stenblock på andra människor?

Snacka om att sätta ägodelar förre människoliv.

Louise Pettersson sa...

Det farliga är att om dessa metoder har använts i Danmark och ansetts framgångsrika så är det stor risk att de också kommer att användas här. Erfarenheteren från Göteborg gav en försmak att även svenska politiker inte bangar för att ge polisen inflytande att hantera politiska problem med våldsmedel. Då kunde man möjligen skylla på en trängd situation och ett känsligt utrikespolitist läge upptagen som man var av att knäfalla inför Bush men vad det gäller ungdomshuset i Köpenhamn har politikerna kunna förbereda sig i månader. En eloge till Enhedslisten i Danmark och deras krav på extra sammanträde i kommunfullmäktige då de hävdat att frågan är politisk och bör få en politisk lösning. Jag känner mig mycket skeptisk till att Vänsterpartiet skulle kunnat spela en sådan positiv roll. Detta också baserat på vissa erfarenheter från Göteborg...

Antimannen sa...

Jag är kluven.

Å ena sidan är dessa ockupanter något som borde kasta på ut som rymdsopor vid nästa Discoveryresa. Å andra sidan så verkar de förakta sossarna lika mycket som jag.

Kluven var ordet.

Micke sa...

Ja att hata sossar har alltid varit gångbart oavsett om man befunnit sig längst ut till vänster eller längst ut till höger.

Det finns en knutpunkt där nånstans i hatandet.

Ni kanske ska göra upp och ta över hela skiten tillsammans.

Anonym sa...

Snarare flyr nog grannarna av rädsla för att bli träffade av vilt svingande batonger, påkörda av GTA-wannabe-snutar, eller kvävda av vilt flygande tårgasbomber. Demonstranterna är inget annat än hjältar!

Anonym sa...

Mina sympatier ligger helt klart hos demonstranterna - det dom gör är ett friskhetstecken. Som motsats kan jag säga att dom som uppgivet konstanterar att "världen är som den är" elller ngt liknande och suckar över ockupationen i Irak och Timbtro-fundamentalismens intrång i samhället - och inte ens bryr sig i att i tanke protestera - det är sjukhetstecken. Världen är inte perfekt, men man lär försöka. Det är dom försöken dom borgerliga är så rädda för. Dom vet att deras klass och deras parasitära åsikter endast är en liten ö i ett hav som av människor från andra, lägre klasser. En radikaliserad massa som förstår att dom blivit grundlurade är det dom är mest rädd för. Samt att det finns kullerstensbelagda gator i närheten av deras miljonvillor förstås.

Anonym sa...

Ni på yttervänstern tycks tro att ni endast slåss mot feta rika kapitalister med monokel men ni har en medelklass på flera miljoner mot er oxå. Troligen har ni även en massa vanliga arbetare mot er. Ni är rätt ensamma egentligen.

Anonym sa...

Kravallerna i Köpenhamn passar vänsterns problem bild som hand i handske.

Problemet är verkligheten: Dessa ungdomar är inte utanförskapets ungdomar ( likt dem i Paris) , de är medelklassens barn; ja den intellektuella rödvinsvänsterns avkomma som gillar att slåss med polisen.
Dessa ungdomar hade erbjudits ett
alternativ till byggnaden men vägrat ta det.
Då får man ta konsekvenserna.Jag tycker det känns häftigt att betala skatt när man ser att det gör nytta i polisens verksamhet.

Micke sa...

Jag fattar inte.

Finns det klasser i Danmark?
Jag trodde Danmark var ett klasslöst liberalt samhälle och då kan det rimligen inte finnas några medelklassungar.

Eller?

Anonym sa...

"Och att det i allt större utsträckning kan innebära nästan vem som helst."

En fråga. Är "nästan vem som helst" synonymt med kravallkåta vänsterkids?

Anonym sa...

Nej. Samma danska insatsstyrka sattes in mot Greenpeace för några år sedan. I Sverige har vi erfarenhet av att en insatsstyrka satts in mot sovande demonstranter, varken senare åtalade eller ens ursprungligen misstänkta för några brott.

I vilket fall som helst är inte specialsoldater och helikoptrar mot husockupanter "proportionerligt".

Anonym sa...

Samma filosofi som i de fall då polisen sätter in 15 man mot ensamma våldsmän. Tycker inte att gatstensturisterna på minsta sätt förtjänar en rättvis match.

Anonym sa...

Jag fattar inte riktigt varför folk hänger upp sig på helikotrarna så mycket.

Om man har ett barakiderat hus som man olovligen är i (det är nån annans ägodel) där man har bunkrat gatsten bakom plank på taket... hur skall man gjöra då.

Det faktum att man lyckades luftlandsätta en insatsstyrka som lyckades ta sig in, grippa och ta ut alla ungdomar utan att någon skadas på någon sida på FEMTON minuter är ju helt fantastiskt.

Sedan tjafset om antiterrorist styrka osv. Små länder har i allmänhet en liten grupp inom polisen som får gjöra ALLT i landet ovanför piketpolis nivå. Det handlar om att det inte finns resurser för någon annan lösning. Det är inte ett dug konstigt.

Anonym sa...

Ja, förutom att det i sig kostar en jävla massa pengar (som kunde täckt mycket av kostnaderna för att renovera huset eller bygga ett nytt) så hade naturligtvis en politisk lösning varit att föredra framför en insatsstyrka. Den våghalsiga helikopteraktionen bestämde liksom nivån.

Anonym sa...

Så värst våghalsig tycker jag inte att den var. Att repelera ner från en helikopter på ett hustak är väll ganska standard.

Jag tycker också att det borde ha sköts bättre och lösts politiskt.

Men om man nu står inför sitsen att:

1. Nån äger huset.
2. Någon som inte äger huset vägrar lämna det.
3. Det går en massa tid.
4. Den som äger huset vägrar sälja och vill ha tebax sitt hus.

Vad skall man göra? Vad är lösningen? Det är ju sånt här vi har poliser till... att uppräthålla lagen och nu gjorde man det på ett mycket effektivt viss.. där ingen kom till skada.

Att folk sedan EFTER det hela startar en massa kravaler är knappast polisens fel.

Hur tycker du att polisen skulle återta huset? Eller borde de bara rykt på axlarna när kvinnan som ville ha huset begärde att faktiskt få det?

Anonym sa...

Att inte sälja huset till den kristna sekten hade ju varit en bra start, men eftersom det redan var gjort hade en rimling lösning varit att ge bort ett annat oanvänt och likvärdigt hus i närheten. Kommunen erbjöd aktivisterna ett hus som ska fungera som skola för förståndshandikappade som de också var tvungna att betala 12 eller om det var 14 miljoner för.

Aktivisterna fick rätten att använda det nu rivna huset och de förståndshandikappade har rätt till sin skola. Ett annat hus måste alltså fixas fram, och ett grundkrav är att det inte ska kosta en förmögenhet för aktivisterna.

Anonym sa...

Men vad har det med polisen aggerande att gjöra.