onsdag, mars 07, 2007

Fortsatt demokratispridning inåt

Ett nytt lagförslag i Arizona vill göra det brottsligt för lärare att ta ”social eller kulturell ställning”. Förslagsställarna vill att lärare som uttrycker åsikter och uppfattas ta verbalt parti för ”one side of a social, political, or cultural issue that is a matter of partisan controversy” ska kunna bötfällas eller suspenderas.

Ska vi kanske gissa att det kan bli hyfsat jobbigt att ifrågasätta varje militärt amerikanskt övergrepp, medan säg nationalekonomer lär klara sig utmärkt, eftersom deras ståndpunkter om vikten av privatiseringar, skattesänkningar och nedskärningar förstås baseras på gedigna vetenskapliga modeller.

Jag kommer för övrigt osökt att tänka på ett besök på israeliska ambassaden under min tid som ordförande i Ung Vänster. Ambassadsekreteraren hade skrivit ut massa texter från vår hemsida, fått dem översatta och markerat delar med överstrykningspenna. Han lutade sig fram och sa, ”well, everyone is entitled to an opinion; but there are facts and there are opinions”. Det visade sig att “faktafelen” på vår hemsida bland annat inbegrep ”ockupationen” och ”Palestina”. ”It’s for your own credibility”, lade han till.


[Tipstack till Amir]

11 kommentarer:

Micke sa...

Det är med en sån lag omöjligt att vara lärare överhuvudtaget på det sätt vi normaqlt betraktar arbetet eftersom den innebär att dom definierade villkor under vilken läraren arbetar utgör den enda och givna och accepterade normen.

Anonym sa...

Det är demokratin dumbom!

banal.blogg.se sa...

Handlar det inte om att stävja religiösa inslag i undervisningen av icke-religiösa ämnen? Arizona är inte den mest fritänkande staten over there. Men även om så är fallet så kastar man ut barnet med badvattnet med sådana lagar. Det måste finnas andra sätt att hålla sig till läroplanen.

Lisa Rasmussen sa...

vi har visst liknanden teman idag... :-)

Ryan Ghadban sa...

Jag hade gærna læst om vad du besvarade den israeliske ambassadøren med, nær han sa så :)

Mvh,
Ryan.

Anonym sa...

Ali
Du är verkligen barnslig när du censurerar kommentarer vars enda "fel" är att de inte instämmer med dig.
Fattar du inte att du gör dig till åtlöje och sänker respekten för dig hos varje person som får en genomtänkt om än oppositionell kommentar censurerad?

Dessutom blir det en ond cirkel, eftersom de som lackar till på din fega, irrationella och ohederliga censurering och radering bara kommer att spamma i fortsättningen.

Jag vet att du inte kommer att svara på detta (du har fan inte mål i mun, ens i sakfrågorna) men du bör tänka till lite. Just nu är du värre än Jinge.

Findus sa...

Typiskt idiotisk påfund. Det är över huvudet taget inte möjligt att interagera med andra människor utan att ta ”social eller kulturell ställning”.

Det finns ingenting som är så irriterande som liberaler som hävdar att det finns objektiva informationsframställningar.

Vi börjar med fri lunch sen får vi se. sa...

Det finns ingenting som är så irriterande som liberaler som hävdar att det finns objektiva informationsframställningar.

Det skulle vara fri lunch teorin då..

Anonym sa...

Hmmm, detta måste vara en av de första gångerna som jag inte håller med dig Ali.

Självklart är ingen framställning helt objektiv. Som lärare i historia ser jag t.ex. att dagens historieundervisningsmaterial utgår, allt för mycket, från vita europeiska män vilket gör att många gruppers historia blir marginaliserad.

Samtidigt bör det finnas gränser för vad en lärare uttrycker för åsikter(Dessa gränser bör man naturligtvis inse själv - bötfällning är idioti.)Klassrummet är inte rätt ställe för en lärare att uttrycka politiska åsikter eller propagera för varför t.ex. USA:s invasion av Irak är vidrig. Bara för att jag är vänster och emot Irakkriget behöver jag inte trycka ner mina politiska åsikter i halsen på mina elever. Då är det bättre att ge dem de redskap som krävs, t.ex. källkritik och kunskaper att söka relevant information, för att bilda en egen uppfattning.

Alexander sa...

Bra inlägg!

Spleeno sa...

Kulturkrigen rullar vidare, non?

Bara för att man har en åsikt om faktiska fenomen måste man inte trycka ner dem i halsen på elever. Jag hade en samhäkllskunskapslärare som påstod att naziter och kommunister var samma sak och att Mao var 1900-talets värsta mördare. Skulle han få yrkesflrbud för det menar man? Han utnyttjade ju bara sin grundalgsskyddade rättighet att vara en underutbildad liberal tölp! För Eu var han f.ö. också, den sjuke jäveln!