Emedan nyårsfirandet till sitt väsen är cykliskt kör jag förra årets text (nästan) i repris. Imorgon är det alltså nytt år. Vårdagsjämning. Växlingen sker 01:07.25 svensk tid. Nowrooz (den nya dagen) firas i Iran, Afghanistan, Kurdistan och andra delar av Centralasien. Själva traditionen är för-islamisk och naturreligiös i sin upprinnelse. I Iran har solåret fortsatt använts efter Islam. Det innebär att tideräkningen tar sig samma start som i arabiska länder (Mohammeds resa från Mecka till Medina), men att årsräkningen till skillnad från de arabiska månåren korresponderar med fasta årstider, alltså att åren är 365 dagar långa, även om skiftet vid vårdagsjämningen ger en mer exakt beräkning än den överenskomna växlingen vid midnattsslaget på nyårsafton. (Därför den vandrade tidpunkten på dagen). De persiska månaderna överensstämmer med stjärntecknen. Det nya året är 1386.
Nedan en bild på det traditionella nyårsbordet Haft-sin – på vilket man ställer sju saker vars namn börjar på ”s” och av hävd representerar olika företeelser, som kärlek, fruktbarhet och välstånd. Man brukar dock inte befinna sig under vatten. Bilden hittad hos mission:iran.
tisdag, mars 20, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Fin och urgammal tradition det där, jag var på en Persisk eldfest med danser och annat som firade in det nya året, mycket vackert rekommenderas varmt.
Apropå¨stjärntydartraditionen, var inte de tre vise männen från Persien?
Tjena! Jag har också en blogg nu. Det finns lite om Iran:
http://doctoralazerius.blogspot.com/
Gott nytt 1386 Iran
/Andreas
Gött att se att fler än oss lever i 1386!
/gycklargrvppen
Vad det nyår firandet står för och var det kommer ifrån är väldigt intressant att läsa om. Det som jag uppskattar med det är att det har förlorat sin religiösa mening och alla oavsett religion firar vårens första dag.
:)
Skicka en kommentar