tisdag, mars 13, 2007

I glada vänners lag

American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) är troligen den allra starkaste enskilda lobbyorganisationen i amerikansk politik. Organisationen driver en mycket aggressiv högerlinje i Israelfrågan och gör det i praktiken mycket svårt för någon i ledande politiska kretsar i USA att avvika från en sådan utgångspunkt. Jag skrev häromveckan om fallet Barack Obama, och samtidigt om hur röster höjs för att klargöra att AIPAC i viktiga avseenden inte alls är representativ för politiska ståndpunkter bland amerikanska judar.

Muzzle Watch – en blogg som drivs av just judar för fred, som är trötta på krafter som AIPAC – har de senaste dagarna uppmärksammat AIPAC:s samröre med kristna sionister i USA.

En av de inbjudna talarna på AIPAC:s senaste årliga konferens var pastor John Hagee. Hagee är en man som menar att det pågår en apokalyptisk tvekamp mellan gudlösa (liberala) krafter och guds ställföreträdare på jorden. Han argumenterar nu starkt för ett angrepp mot Iran, då han finner stöd i bibeln för att en ”slutstriden” – Armageddon – kommer att hållas i Israel, och han tror att denna kommer att ta sin början i slutet av ett krig mot Iran.

Som flera kritiker påpekar är Hagees retorik inte bara allmänt krigshetsande och tossig, utan också vad man rimligen skulle ha dömt ut som antisemitisk i andra sammanhang – han antyder bland annat att judarna har sig själva att skylla för den nazistiska förintelsen, då många av dem hade vägrat att uppfylla sin historiska plikt och flytta till Israel:
God then sent the hunters. The hunter is one who pursues his target with force and fear. No one could see the horror of the Holocaust coming, but the force and fear of Hitler's Nazis drove the Jewish people back to the only home God ever intended for the Jews to have -- Israel. I stand amazed at the accuracy of God's Word and its relevance for our time. (Citatet är från Hagees bok Jerusalem Countdown. Se ett längre utdrag i detta kritiska brev av Michelle Goldberg).
Men denne man är alltså inte bara accepterad av AIPAC, utan inbjuden för att hålla ett eldigt tal. Det är en glad, uppskattad allians. På Muzzle Watch tipsar man nu om videoupptagningen från Hagees tal. Ta några minuter och lyssna på det. Det är ett hatiskt och obehagligt anförande – som möts av jubel och upprepade ovationer.

Andra talare på konferensen var kongressens nya talman Nancy Pelosi, vicepresident Dick Cheney och Israels utrikesminister Tzipi Livni. Det är de här människorna som bestämmer USA:s Mellanösternpolitik.

5 kommentarer:

Martin sa...

Jag kan inte alls se hur du tolkar den texten som "judarna förintades för att de vägrade fytta till Israel". Snarare brukar religiösa antizionister, typ Nuterei Karta som hälsade på i Iran, basunera ut att Förintelsen berodde på judars zionism och bortfall från religion.

vo sa...

Det är väl en rimlig tolkning.

"but the force and fear of Hitler's Nazis drove the Jewish people back to the only home God ever intended for the Jews to have -- Israel"

Dvs de befann sig inte i det "egentliga" hemmet.

Nadia sa...

"– Armageddon – kommer att hållas i Israel, och han tror att denna kommer att ta sin början i slutet av ett krig mot Iran."

Är det därför man vill få till muren?


USAs politiker för en Israelisk utrikespolitik, tala om att USA har blivit kidnappad.

Anonym sa...

Skitsnack. Israel är bara en amerikansk militärbas, västvärldens utpost i det just nu och under några årtionden framåt viktigaste området på jorden.

Martin sa...

vo,
Nej, jag tycker inte att det är en rimlig tolkning. Läs ditt eget citat: det står att Hitlers nazister drev judarna tillbaka till Israel. Han säger INTE att de förintades för att judrana som förintades hade sig själva att skylla för att de "vägrade flytta".

Å andra sidan kan vilken 5-åring som helst räkna ut att OM de flyttat så hade det inte varit fysiskt möjligt att placera dem i koncentrationsläger. Men att påstå att det finns någon "skyll er själva"-anda i citat är bara nys.