lördag, april 28, 2007

Demokratiseringen av Afghanistan, också i Kanada

Kanada deltar med trupp i den Nato-ledda ockupationen av Afghanistan. Regeringens egna tjänstemän har rapporterat hem att de fångar som överlämnas till underhuggarna (”afghanska säkerhetsstyrkor”) riskerar tortyr, övergrepp och utomrättslig avrättning. Alla referenser till tortyr i fängelserna har dock, visar det sig, hemligstämplats, efter att regeringen först förnekade att rapporten över huvudtaget existerade.

Händelsen är en parallell till det som hände i Danmark, där en tv-dokumentär avslöjade att danska soldater överlämnade soldater till amerikansk tortyr i Kandahar-fängelset.

Det koloniala äventyret i Afghanistan gör saker med deltagarna både där och på hemmaplan. Det är denna mission som den svenska regeringen vill gå ner sig ännu djupare i.


[En del tidigare kommentarer om Afghanistan]

Danska soldater sprider demokrati, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi i Afghanistan. Foto: Det danske Forsvar

9 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar varför dom danska "soldaterna" bär munmask? Är dom rädd för luftburna infektionssjukdomar? Det medför säkert ännu lite mer förståelse för danskarna, svenskarna och deras uppdragsgivare, Pentagon, i den altruistiska missionen i exotiska länder. En godhjärtad mission som ej är att förväxla med imperialism, spridandet av kapitalismens gospel och fortsatt repression av demokrati och mänskliga rättigheter.

Sixten Andréasson sa...

Om inte redan gjort, underteckna uppropet mot svensk trupp i Afghanistan, som startades bl a av Thage G Peterson och Hasse Alfredson!

Anonym sa...

Han är säkert snäll innerst inne, den där som danskarna brottas med på bilden.

Anonym sa...

Jag har hört att nato-soldater har ätit afghanska spädbarn...

Anonym sa...

Anonym sa...
"Han är säkert snäll innerst inne, den där som danskarna brottas med på bilden."

Anonym sa...
"Jag har hört att nato-soldater har ätit afghanska spädbarn..."

Med dålig ironi vill den USA-tillbedjande bombhögern så, såå gärna rättfärdiga imperialismens övegrepp. Men det är inte lätt och går inte bra som kan ses. Parallelerna med den historiska fascismen och kolonialismen är uppenbara och det är för tidigt för dessa borgerlighetens begåvningsreserver att ännu ta av sig den blå rustningen och visa sig i den bruna skljorta dom bär där under. Men dom vill så gärna.

Anonym sa...

Jaja.... Allt det som ni i tokvänstern bespottar, föraktar och tycker illa om genomförs ju.

Tyckte fler som ni skulle ni få mer som ni ville men tokvänstern förblir en liten spillra av befolkningen. Niiiiiice.

Anonym sa...

Underligt värre att "tokvänsterns" ståndpunkt, att ockupationsmakterna ska ge sig av, delas av majoriteten av Iraks och Afghanistans befolkningar...

Anonym sa...

En majoritet av Sveriges befolkning vill att vänsterpartiets medlemmar ska rullas i sirap och sparkas i röven.

Glöm aldrig att en ABSOLUT majoritet av Iraks "motståndsmän" och Afghanistans talibaner vill att "ockupationsmakten" ska ge sig av.

Walle sa...

Anonym 8:41: Ironisera över ockupation och motståndsmän är riktigt motbjudande. Ditt befängda påstående om att en majoritet av Sveriges befolkning vill rulla oss i (v) i sirap och sparka oss i röven är däremot i min mening grovt fel, men åtminstone något som kan diskuteras. Jag vet inte vilken äcklig 08:a förort (Liiidingö?) du kommer ifrån, men de preferenserna gäller knappast Sverige i allmänhet.

Mest hatade parti, tror jag, är KD (illa omtyckta både hos liberaler och vänster). Bubblare är nog "nya" centern och inte minst Miljöpartiet. I alla fall i de mer lantliga delarna av landet.

(Ovanstående tips trots att jag tycker att Göran Hägglund är den ende av de borgerliga partiledarna jag faktiskt tror är hederlig i sitt politiska projekt.)