lördag, april 28, 2007

Vår ekonomi

I går presenterade vänsterpartiet sin motion med anledning av regeringens ekonomiska vårproposition. Den visar på ett konkret alternativ i den ekonomiska politiken, till den bakåtsträvande utarmningspolitik som regeringen för – en politik som gör det svenska samhället orättvisare, bräckligare och fattigare, för att leverera överdådiga gåvor till ett litet, redan välmående skikt i toppen. Vänsterpartiets förslag innebär – förutom ett för samhällsdebatten nödvändigt alternativt anslag – stora investeringar för framtiden, en politik för full sysselsättning, en modern arbetsmarknadspolitik, stärkta studiemedel, en politik som tar klimathoten på allvar. Bland annat.

Läs en sammanfattning här, och hela motionen här.

Josefin Brink skriver också en kort och rolig text om motionen.

19 kommentarer:

Ronnie sa...

Vad är det som är som framtidorienterat i budgeten? Ni verkar tro att allt löser sig om skattebetalerna pungar ut mer pengar och att staten dikterar att alla ska jobba si och så många timmar i veckan på offentliga inrättningar. Liver enligt er är uppdelat mellan jobbet - tråkigt men nödvändigt och farligt och därför måste regleras ned till minsta detalj - och fritiden som skall öka med så och så många minuter för varje år. Ingenting om hur vården skall bli effektivare, hur anställda ska få större makt att sätta sin egen prägel på sitt liv och ja att jobba är en viktig och borde vara självuppfyllande del av sitt liv. Varför skall ni diktitera om jag skall jobba hel eller halvtid om jag vill ha en eller tio anställningar. Om jag vill satsa stort nu och slappa resten av livet.
Järnvägssatsningar är lika stelbent (är det möjligvis ohly som smusslat med det för att han är orolig för att behöva börja jobba där igen).
Att transportera sig är inte en fråga om jämställdhet, det borde vara en fråga om inviduella behov. Liksom boendet. Jag ser inte framför mig hur sovjet modellen med stora hyreskomplex och stora kollektiva transportmedel skulle vara framtid?
Jag ser hellre fristående hushåll som är självförsörjande när det gäller energibiten där man transporteras sig med energieffektiva och koldioxidneutrala fordon hur mycket man vill eftersom det är så billigt.

När det gäller östersjön så är den beroende av att de balltiska länderna tillsammans med polen och ryssland börjar tänka på miljön men istället vill ni isolera er bort från den internationella politiken, lämna EU, och slösa bort ytterligare några surt ihoptjändade skattepengar på några politiska styrda pappers projekt.

Ni sotter i opposition och har möjligheten att vara visionära, ni väljer att tjafsa om samma gamla trista problem och lösningar med samma gamla klyshor och slagdängor. Usch vad trist.

Anonym sa...

å, fräsch o nytänkande kommentar.

idiot.

/j

Neoliberal Agenda sa...

Vi inom den progressiva liberala rörelsen måste ta massornas kamp nu när förtryckarklassen öppet träder fram i sin fascistoida skrud. När bluffdemagoger och välfärdsetatister som Ali Esbati och Lars Ohly - så här i automationens tidevarv - kräver stopplagar för profitdrivna sjukhus, höjd tvångskassa och förmynderi, så är det vårt uppdrag att förklara att gammelsocialisters enda intresse är förtryckarstatens expansion.

När socialdemokratins knähundar kräver en prekapitalistisk världsordning med självhushållning och bonderomantik som bas så måste vi påminna dessa rektionära lakejer om att det är en återgång till en semifeodal samhällsmodell fylld med misär och svält.

Vi måste stå på de utsugna skattebetalarnas sida när repressions hantlangare vägrar ta hänsyn till erkänd ekonomisk forskning och arbetarens självbestämmanderätt.

Kräv ett stopp för Ohlys 40 000 jobb i planekonomin!

Upp till kamp ...

Båd´ stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner.
Den rike inga plikter trycka,
den arme ingen rätt man ger.
Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
jämlikheten skall nu bli lag.
Med plikterna vi hitills nöjt oss.
Nu taga vi vår rätt en dag!

Jonas Gifting sa...

Haha...Jösses, Ali. Var det inte vänsterns skuggbudget inlägget skulle handla om?

Klaga är enkelt. Att göra något själv är svårare. Vänster klarar inte av att göra något själv.

Det blir pinsamt uppenbart att ni behöver S trots att ni föraktar dem i smyg.

Micke sa...

Ja det är ju jävligt mycket konstigare att det råder ideologiska skillnader mellan två olika partier än att samma skillnader finns inom ett och samma parti till den milda grad att den ena sidan betraktar den andra som förrädare som just nu i Folkpartiet.

Förstår att det blir virrigt för dig.

Anonym sa...

Till skillnad från socialdemokratin där det alltid endast har funnits en falang. Inga stridigheter i det partiet inte. Någonsin. Skönt för dig Micke. Annars hade du varit bra virrig.

Anonym sa...

Som vanligt har du helt fel, i indokrineringens dimma är det svårt att höja blicken. I själva verket är vänsterns alternativ (som vanligt) bakåtsträvande. Tillbaka till 1960-talet. Till DDR...

Anonym sa...

Alliansens alternativ... Välkommen till 1920-talet! (som vanligt)

Anonym sa...

pa 1920-talet gick Sveriges ekonomi stark framat pga liberala reformer. Skatten var lag och utvecklingen gjorde att mangder av manniskor kunde lyftas ur fattigdom. En befolkning som forut svalt fick i stallet se sina barn ga mot en framtid i valstand. Om Sverige fick atnjuta liberala reformer av samma matt som da skulle vi vara varldens rikaste land (och darmed ocksa miljovanligaste) inom ett artionde.

Men historierevisionisterna pa vansterkanten vet saklart inte vad som hande i Sverige i borjan pa 1900-talet.

Mr Lovelace

Johan Ingerö sa...

I sanning en inovativ budgetreservation. Det socialistiska paradiset genomförs i tre steg:

1: Alla och envar som någonsin skapat ett mervärde på egen hand ska få eventuella vinster konfiskerade, så att de via statsbudgeten kan läggas på angelägna och nödvändiga projekt som feministiska jämställdhetsplaner för de patriarkala lemurerna i Skansens terrarium.

2: Efter att alla privata mervärden spenderats så ska staten på egen hand driva bättre, mer sociala och framförallt effektivare verksamhter i större skala, vilka inte sinkas av den ekonomiskt oansvariga konkurrensen.

3: Efter att steg ett och två lett till tvåsiffrig negativ tillväxt, hyperinflation, svält och anfallskrig mot Finland ska Lars Ohly kläs i sydamerikansk paradunioform och inför en tvångskommenderat massa på Sergels Torg förklara i den enda återstående Tv-kanalen "Folkets filtrerade nyheter" att allt är USA:s fel.

Så chict radikalt!

Micke sa...

Anonym said...
Till skillnad från socialdemokratin där det alltid endast har funnits en falang. Inga stridigheter i det partiet inte. Någonsin. Skönt för dig Micke. Annars hade du varit bra virrig.
---------------------------------

Uppenbarligen klarar du inte av att följa en tråds logik.


Det är inte jag som har problem med ideologisk mångfald.

Det är din vän med sossehatar bloggen som i sin iver att hata sossar gnäller över att dom inte har samma partiprogram som vänsterpartiet.

För att illustrera detta påvisar jag goda schizofrenin i folkpartiet.

Den som sannolikt kommer att leda till att folkpartiet slänger ut knasliberalerna till fromma för annat.

Jag ber dig inte hålla med mig men har du åtminstone fattat VAD det är jag svarar på?

Micke sa...

Anonym said...
Som vanligt har du helt fel, i indokrineringens dimma är det svårt att höja blicken. I själva verket är vänsterns alternativ (som vanligt) bakåtsträvande. Tillbaka till 1960-talet. Till DDR...
--------------------------

Sverige har inte varit en diktatur sedan högerns historiska föregångare fövaltatde landet som en diktatur.

Anonym sa...

Det är inte jag som har problem med ideologisk mångfald.

Den som sannolikt kommer att leda till att folkpartiet slänger ut knasliberalerna till fromma för annat.

Du bara MÅSTE höra glasrutorna splittras omkring dig Micke?

olydig sa...

Ja, att uppnå full sysselsättning torde inte bli särskilt svårt med tanke på att 1.2 miljoner människor mystiskt nog "försvann" ur sysselsättningsstatistiken strax efter att borgarna tog makten...

Teveombudsmannen sa...

Dock, utan massivt opinionstryck faller alla vackra ord platt till marken...agitate, eduate, organize...

Jonas Ryberg sa...

Jag älskar när nyliberaler refererar till Internationalen. Det blir något slags klimax i deras okunskap om dåtiden.

Men sen måste man ju förstå dessa stackare när vi tycker att det ska vara demoktrati och annat jobbigt som hotar deras vinster.

Jim sa...

Den borgerliga naiviteten:

"Alla och envar som någonsin skapat ett mervärde" - Det finns inte någon! Är det Kamprad vi snackar om eller?

"Tillbaka till DDR", problemet i DDR var ju knappast det ekonomiska systemet. Info finns!

"Det blir pinsamt uppenbart att ni behöver S trots att ni föraktar dem i smyg." Det är väl tvärtom s som är beroende av v. Du har helt rätt, vi föraktar dem i smyg, men för att de inte vill driva vänsterpolitik, men de går långsammare än Fredrik i varje fall.

Anonym sa...

De med våra skattepengar i solidarisk anda och med folkliga demokratiska beslut uppbyggda verksamheterna inom omsorg och vård och som skulle vara tillgängliga för alla efter behov överförs nu i rask takt till totalitärt insynsbefriade privata och i vissa fall kooperativa och ideella(?) företag (dessa senare verksamheter nämns bara för att folket lättare skall svälja nästa bete, se nedan)och där drivkraftens mål och medel heter "lönsamhetkalkylerande vinstintresse"!
Denna privatisering skall då kopplas till ett märkligt och hittills i media nedtystat uttalande som Göran Hägglund tillsammmans med integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni gjorde i gårdagens luncheko. Dessa välfärdssabotörer från högerhållet uppmanar, att de med våra skattepengar i solidarisk jämlikhetsanda finansierade, men numera privatiserade omsorgs- och vårdföretagen skall sälja sina tjänster till de som efterfrågar dessa tjänster.

M.a.o. vi skattebetalare skall med våra pengar understödja en serviceverksamhet inom vård och omsorg där vi själva inte skall ha första rätten att efter behov få den omsorg och vård vi behöver, utan dessa privata företag (skit vilka om det är privata eller sk ideella) uppmanas av högerregeringen att sälja de tjänster som efterfrågas. Gissa vilka prioriteringarna dessa kommersiellt vinstdrivande vård- omsorgsföretagen då gör mellan de ekonomiskt attraktiva människorna med tjocka plånböcker och privata försäkringar och de ekonomiskt obemedlade människorna liksom arbetslösa, sjuka, handikappade, ensamföräldrar mm.
Borta är den solidariska välfärdspolitiken med vård och omsorg till alla efter behov!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

Micke sa...

Du bara MÅSTE höra glasrutorna splittras omkring dig Micke?
--------------------------------

Postar du utan signatur här?

Dumma!dumma!dumma ! Ullenhag!!