onsdag, april 25, 2007

Studentikost

Imorgon (torsdag) är sista dagen att rösta i kårvalet på Uppsala universitet. Det går att göra det på nätet fram till klockan 22. Om du pluggar i Uppsala, ska du naturligtvis rösta på Vänsterns Studentförbund. Om du tvekar - kolla först in den valfilm som Borgerliga Studenter har producerat. My God.

22 kommentarer:

Skribenten sa...

Varför vill ni måla rött i vår skola?

Jonas Gifting sa...

Blev du lite tlött av sagan, ali-lille?

Anonym sa...

haha, lite som George Orwell's "Animal Farm". Jag var hyfsat positiv till bloggen tidigare , men efter att min tämligen okontroversiella kommentar beträffande "muslimsk terrorism" spårlöst försvunnit, började jag få onda aningar.

/Snowball

UltraV:s värld sa...

Det var en tröttande tramsig saga som Borgerliga Studenter fnissat ihop. Den passar inte ens små barn, definitivt inte studenter heller. Vi medelålders tanter med vuxna barn är väl förmodligen inte föremål för kårvalen och tur är väl det. Att sitta med dessa småbarnspratande studenter och bestämma något väsentligt verkar tämligen hopplöst. Jag pluggar tack och lov inte i Uppsala, men väl på ett svenskt universitet. Jag trodde kåren hade större ambitioner än så här, men så är uppenbarligen inte fallet. Ofta brukar kårordförandena bli politiker, men det hoppas jag dessa besparar oss ifrån!

Kirderf sa...

Varför bara höja studiemedlet med 1500 kr? Det är väl bättre att höja det med t.ex. 1600 kr. Det är ju faktiskt mer pengar än 1500 kronor. Då får studenterna det ännu bättre.

Vill ni inte att studenterna ska få det ännu bättre?!? My God.

Polhem sa...

Det var nog den samsta videon jag sett pa lange - i nagon kategori.

"Jag trodde kåren hade större ambitioner än så här, men så är uppenbarligen inte fallet. Ofta brukar kårordförandena bli politiker, men det hoppas jag dessa besparar oss ifrån!"

-Samma skrot och korn. Korrupta lognare utan substans.

Marta Axner sa...

Fast borgerliga studenters valfilm är ju faktiskt asrolig. Och hellre seriösa borgerliga studenter som står för att de är politiska än "opolitiska" populister som halvera.nu (som i stort sett alla är organiserade folkpartister).

Inte för att jag tycker att någon ska rösta för något annat än en röd kår (ok, röd-grön är ju faktiskt också ok), menar bara att det finns grader på den blå sidan...

Johan S sa...

Hela kårvalet är en orgie av studentikost trams och åsikter som på sin höjd verkar rimliga om man uteslutande suttit på studentrummet och diskuterat med likasinnande.

Lite parodi över det hela, men det blir väl kanske så om det enda man sett av samhället sen man flyttat hemifrån är den skyddade verkstad som studentlivet i Uppsala utgör.

Mig ger det bara huvudvärk, och tragiskt nog är det bara Socialdemokraterna som har ett "partiprogram" till kårvalet som jag (som vänsterröstare) känner att jag kan ställa mig bakom. Men det blir väl som vanligt, att jag håller mig så långt borta från kårpolitikernas lekstuga det går. Röstbåsen medräknade.

Anonym sa...

filmen var tråkig, orkade bara se nån halv minut

Anonym sa...

"det blir väl kanske så om det enda man sett av samhället sen man flyttat hemifrån är den skyddade verkstad som studentlivet i Uppsala utgör."

Ja det känns ju väldigt tryggt och skyddat när man som student får leva i ett litet rum i flera år och får leva på 6900 per månad. Vilken skyddande tillvaro!
Det är dags att avliva den där myten om studenterna som har det så bra. Kolla in vissa doktoranders tillvaro. Det är skrämmande. Med Svenskt näringslivs/McDonalds devalvering av utbildning till förmån för fack-hatande låglönearbeten på hamburgersyltor så är det väll förväntat faktiskt.

Johan Persson sa...

Filmen är underbar! Den har spritts vida omkring bland unga vänstermänniskor i Uppsala. Med sådana fiender behöver man inga vänner.

Johan sa...

anonym: Jag VET hur det är att vara student, eftersom jag är student själv och varit det i snart fyra år. Budskapet gick nog inte riktigt fram, studenternas ekonomiska situation var inte ämnet för dagen. Åtminstone inte i mitt inlägg.

jesper sa...

ultrav:s värld: "jag trodde kåren hade större ambitioner än så här, men så är uppenbarligen inte fallet"

Eeehh, lite guilt by association där kanske? Det här är en film som ett av nio kårpartier som ställer upp i valet har producerat, det säger föga om kåren. Uppsala Studentkår är och förbli en av landets proffsigaste och mest politiskt kompetenta kårer...

Anonym sa...

ett annat kårval. lund.

lundsstudentradio har värsta kollen på nästan hela sveriges högskoleliv.

www.studentnyheterna.se

Polhem sa...

"Ja det känns ju väldigt tryggt och skyddat när man som student får leva i ett litet rum i flera år och får leva på 6900 per månad. Vilken skyddande tillvaro!"

-For det forsta gar det att leva helt OK pa de pengarna.
Och om det inte racker kan du ju alltid skaffa ett extra jobb vid sidan om.
Jag jobbade 10 timmar i veckan pa Vastgota nation som vaktmastare och hade darfor ca 3000kr extra i manaden. Visst det var ingen hojdar-lon men definitivt battre an ingen lon alls.
Eller sa kan du ju alltid sitta hemma och grata och vanta pa att nan kommer och ger dig pengar...

false messiah sa...

Jag antar att paret i filmen består av två blå högerstrumpor - är det verkligen förenligt med borgerlig politik? :)

Anonym sa...

Ja du "Polheim", inte alla är ekonomer (som du?) och har förmånen att nyttja överflödig tid med extrajobb. Det gäller rätt så många studenter faktiskt. Dock ej borgerliga som verkar vara ekonomer, pol.mag och liknande spartanska utbildningar.

Vad som är "ok" ekonomi för dig gäller knappast för övriga studenter i Uppsala. 6900 minus hyra (studentstaden ca 2800), mat (mycket) och telefoni, ev. litteratur, kläder, etc. Det går knappt ihop. Men jag vet inte hur du lever? I en träkoja i Hågadalen kanske? Barkgröt med torkade bär till frukost eller?
Åker man som antagen student till Uppsala för att studera eller för att ta ett låglönejobb på en hamburgersylta? I den borgerliga parodin på hur en värld skall se ut så är jobbet på syltan naturligtvis det primära och studierna det sekundära. Den idiotiska inställningen fick vi nyss bekräftad med McDonalds "rapport" häromveckan. Fantastiskt.

Walle sa...

Sedan vill jag skarpt vända mig mot tankar i stil med: "Välj själv om du ska ta ett extrajobb eller inte". Dels så är något fel på en utbildning när många kan jobba mycket extra vid sidan av. Sedan är det skillnad på livssituation för dem med familj och för dem som inte har det.

Okej, om du väljer att jobba extra för att kunna leva ett flott liv, men när det krävs för att leva ett antändigt liv då är det illa. Hur många studenter har råd att KÖPA sin litteratur? Piratkopiering är kanske inte det man ska utgå ifrån när man sätter priserna.

VSF har inte som syn att kåren ska vara en studentikos lekstuga, tvärtom vill vi koppla ihop det med övriga samhället.

För lågt studiemedel skapar t.ex. ett låglöneproletariat som tar jobb för vilka löner som helst, utan att bry sig om arbetsvilkor och liknande - det är ju ändå bara ett extrajobb.

Vida Latina sa...

"Avpolitisera kåren"... hahaha Jo, för de är ju själva helt opolitiska.
Hade jag inte redan slutat plugga hade jag såklart röstat. Nu håller jag tummarna istället (för VSF, såklart).

challenge sa...

hm, det går bra att leva på 7000 i månaden som ensamstående student i Uppsala. däremot går det inte att leva på dom påengarna och tro att man kan göra som de som jobbar, det går nämligen inte. Sen kan man kanske fundera på om det verkligen är rimligt att en student ska "ha tillgång" till lika mycket pengar som någon som jobbar och kanske tom har utbildat sig?!

Dessutom kostar det massor att betala tillbaka - men det verkar alla jämt glömma bort. Det vore bra om flertalet av de nya studenterna födda efter 1982 kund försöka att inte kategoriskt säga "Jag har rätt till" utan fundera över vad ddet egentligen det är man har rätt till...

Gustav Lundblad sa...

Valframgångar för Borgerligt Intiativ i Lunds samhällsvetares kårval ikväll!!

Mike sa...

Men man blir faktiskt fantastiskt trött på allt gnäll om pengar. Jag pluggade i Stockholm i fem år på en utbildning som inte gav tid till extrajobb under veckan. Jag levde på mina 6900:- plus någon tusenlapp som jag tjänade på att bartenda på THS utan problem och hade gott om pengar över varje månad. Därtill hade jag en Stockholmsmässig hyra (3500/månad, 12 månader om året) och behövde köpa SL-kort (500/månad).

Jag är skitledsen, men att kunna käka lunch ute och åka på charter på sommaren är inte mänskliga rättigheter, speciellt inte när staten lägger ut en ganska rejäl summa pengar på att utbilda en gratis. Studiemedlet är till för att man ska överleva medan man pluggar, inget mer. Sluta bete er som om världen skulle vara skyldiga er nåt.