fredag, maj 04, 2007

Ett collage säger mer än tusen ord

Estlands premiärminister Andrus Ansip skaldar kring läget:
Vår integrationsprocess har varit ganska lyckosam och ska fortsätta.
Det känns bra att vara i den stora EU-familjen nu.
Marknadsekonomin råder.
Läs nu Röda Raketers nya inlägg.

11 kommentarer:

Starvid sa...

Lite oroligt för esterna just nu anar jag.

Skönt för dem att de är med i NATO och EU.

Och att Noble Mariner 2007 inleds om mindre än 10 dagar. Då får ju också vi svenskar chansen att uppvisa konkret solidaritet.

mika sa...

Efter att ha skändat monumentet och gravarna över befriarna över nazismen bad man ynkligt sina nya imperialistiska allierade om hjälp...

Aggressionspakten NATO och EU hade inget att säga om själva sakfrågan förutom att be Ryssarna sluta protestera mot skändningen och hanteringen av etniska ryssar i Estland.

Visst ja. om tio dagar dyker denna ovälkommna våldsgästare upp på besök i Göteborg, ett flottbesök av världens mest kärnvapenbestyckade krigsfartyg från just aggressionspakten NATO innan de skall leka krig mot ryssen i östersjön.

Jag rekommenderar alla att komma dit och delta i demonstrationen mot fascisterna och ge dem en rungande käftsmäll.

FredrichL sa...

Höh, det lät nästan som en haiku

Anonym sa...

"Efter att ha skändat monumentet och gravarna över befriarna över nazismen bad man ynkligt sina nya imperialistiska allierade om hjälp...

Well, rent tekniskt så blev Estland självständigt från Ryssland 1918 - men år 1939 kom Sovjet och återockuperade Estland.

1941-1944 hade mycket riktigt nazisterna kontroll, men 1944 var Sovjet tillbaka, och ockuperade Estland fram till 1991.

Jag tror få ester ställer upp på beskrivningen att Sovjet/ryssarna var "befriare". Läs gärna på om hur Sovjet deporterade 100.000-tals ester österut...

Mattias sa...

Varifrån kommer alla dessa grundlösa anklagelser om gravskändning? Gravflyttning, ja, men detta är något som man har gjort i alla tider och länder. Inte minst i Putins Ryssland: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=644550

Anonym sa...

Förespråkarna för gravskändning och historierevisionism i Estland i allmänhet och väst i synnerhet har ynkligt lite att komma med annat än att visa på hörsägensuppgifter om motståndarsidans påstådda övergrepp.

Vi vet att Ryssland invaderade Estland då landet allierade sig med nazisterna då Hitler ryckte närmare i sitt "Drang nach osten" (som NATO gör idag). Vi vet att Ester och övriga balter blev Hitlers mest hängivna underhuggare i slakten på icke-arier.

Vi vet att Ester och Letter ömt vårdar minnet av sina band till fascismen med parader ordnar och hätska utfall mot icke-balter.

Vi vet allt detta, det är fakta.

Så vad har ni att komma med egentligen? Är det ok att håna och skända de som befriade oss från nazismen? Visst, det fanns och finns som vi sett sådana som inte ville bli befriade från fascism, tydligen här i bloggen också och vad som är ännu märkligare är att många av russofoberna, försvararna för gravskändning och historierevisionism här, gallskriker mot allt vad nazism och anti-semitism heter, men inte när det gäller Ryssland, då försvarar dessa ynkryggar fascismen...

Kontentan är väl att fascism och nazism är bra så länge den praktiseras av de "demokratiska" krafterna USA/EU/Israel, och deras klienter...

Anonym sa...

Du blir rånad och misshandlad och så dyker en annan upp, slår ner han som slår dig. Jättebra. Sen blir du våldtagen, misshandlad och din "befriare" tar reda på din adress och skjuter dina barn. Nog skulle du vara tacksam mot din "befriare"? Han hjälpte dig ju mot förste killen.

Anonym sa...

Det är ju sjukt hur man här kan läsa om folk som skriver att Ryssland skulle vara något slags välvillig befriare. Ryssland anekterade de baltiska staterna redan innan nazisterna gjorde sina framryckningar.

Ryssarna förklarade de inhemska politiska rörelserna för olagliga och trakasserade deras anhängare på allehanda sätt för att slutligen anordna skendemokratiska val där dessa de baltiska staternas ny"valda" kommunistledare senare förklarade sig villiga att uppgå i Sovjetunionen.

Därefter lät man plundra de baltiska folken genom att nationalisera alla tillgångar människor hade över en mycket låg gräns. Som kronan på verket reformerades utbildningsväsendet efter sovjetiska linjer och böcker rensades ut från biblioteken.

Kronan på verket var de massiva deportationer som genomfördes och som riktade sig mot alla människor som inte var politiska aktiva i kommunistpartiet. Sedan sändes tiotusentals människor till Sibirien för att ingå i den väldiga slavstyrka av politiska dissidenteter som arbetade och levde under miserabla förhållanden i sibiriens koncentrationsläger.

Och nu ska esterna som plågats och kuvats av en hänsynslös och totalitär övermakt bespottas för att de vill göra upp med den ryska historieskrivning som utmålar röda armén som en befriare. Det är helt sjukt för tusan!

Grue sa...

Klart det är sjukt. Men du måste förstå logiken i det här, anonym. Estland stöds av USA, och enligt vänstern är allt som kan förknippas med USA dåligt, no matter what. Det spelar ingen roll vilka argument du har - dom har bestämt sig på förhand att den sida som kan förknippas med USA är den felande. Om det gör att man ställer sig på Putins sida - det må enligt dom vara hänt.

Christian BK Aasvestad sa...

Jaha, sovjetmyndigheternas "påstådda" brott mot den egna befolkningen och de ockuperade folken, särskilt under den stora Stalin - Отец народов , är hörsägensuppgifter??!

HAHAHAHA

Anonym sa...

"Och nu ska esterna som plågats och kuvats av en hänsynslös och totalitär övermakt bespottas"

Blaha blaha.

Vakna upp för fan. Estland var fascister och nazister, stod på Hitler sida i kriget. Då får man räkna med konssekvenser.

Eller vadå, tycker du att man skulle låtit Hitler och nazisternas allierade få fortsätta utrota delar av mänskligheten?

Men visst, ni mörkermän till borgare som härjar här i kommentarerna stod också på fascismens sida, t ex dåvarande bondepartiet - Centern.