fredag, maj 04, 2007

En välkommen och naturlig inbjudan

Haaretz rapporterar att Sydafrikas regering bjuder in den palestinske premiärministern Ismael Haniyeh till ett officiellt besök. Det skulle i så fall bli Haniyehs första officiella besök i ett icke-muslimskt land. Det är naturligtvis ingen slump att denna inbjudan kommer från regeringen i Sydafrika, och att den minister som utsträcker den, är just Ronnie Kasrils.

De som kämpade mot apartheid i Sydafrika kan på ett djupare personligt plan begripa de umbäranden som palestinierna utsätts för, och behovet av internationell solidaritet för att orka strida vidare mot förtryckarna. Det är inte någon tillfällighet, att en av de absolut varmast mottagna utländska gästerna den där fantastiska dagen då Nelson Mandela svor presidenteden, var Yassir Arafat (näst efter Fidel Castro kanske). Den ideologiska samhörigheten mellan den sydafrikanska apartheidstatens ledare och Israels var inte bara principiell. Den födde ett mycket konkret politiskt och militärt samarbete. Israel agerade mot den internationella bojkotten av Sydafrika. Länderna samarbetade sig framåt till kärnvapen. Israel utbildade också många av de sydafrikanska säkerhetsstyrkor som utförde mord- och tortyroperationer såväl i ”randstaterna” som inne i Sydafrika. När den sydafrikanske premiärministern, ex-nazisten John Vorster besökte Israel 1976, hälsades han av Yitzak Rabin som en man representerande ”the ideals shared by Israel and South Africa: the hope for justice and peaceful coexistence”, medan sydafrikanerna å sin sida kunde sammanfatta läget så här: ”Israel and South Africa have one thing above all else in common: they are both situated in a predominantly hostile world inhabited by dark peoples.

Ronnie Kasrils var en av många judar i Sydafrika, som satte liv på spel för att störta det rasistiska systemet där. Nu lämnar han ett litet men viktigt bidrag till den pågående kampen mot det i Israel.


[Läs gärna några tidigare inlägg]:
- Israel som apartheidstat
- Cosatu stödjer Israelbojkott
- Att se sig själv i andra

1 kommentar:

Anonym sa...

intressant post! men - "satte sitt liv på spel" låter ju bättre