tisdag, maj 15, 2007

Hemma bra, men borta bäst

Gunilla Kinn överskottsjournalistar underhållande från Reinfeldts besök på Svensk-amerikanska handelskammaren.
Gissa om mina kolleger trevade efter anteckningsblocket när det blev tal om förmögenhetsskatt... En av de många utlandssvenskarna i publiken berättade om hur Olof Palme vid ett motsvarande möte på Handelskammaren en gång låtit dem förstå att de inte var välkomna att flytta hem till Sverige igen, om de inte var villiga att betala förmögenhetsskatt. Kjell Olof Feldt hade senare varit inne på samma linje – men Reinfeldts hållning var en annan (och för säkerhets skull förklarade han för utlandssvenskarna, som inte alltid har full koll på vad som händer i den svenska politiken, att även arbetarrörelsen ändrat sig en hel del på den punkten sedan 70-talet)!

Hmmm...nog blir det ändå konstigt när åsiktsgemenskapen blir så kompakt, jag gissar att 90 procent av lunchgästerna röstat på (m) sedan Jarl Hjalmarssons dagar.
De nya moderaterna.

15 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Märklig etikettering. Syftar "Överklassen" på Reinfeldt? Vilken klass tillhörde då Olof Palme...?

Anonym sa...

Märkligt att hitta en högerextremist som Johan Ingerö på Esbatis blogg. Jag är ganska ny i bloggsvängen men är det vanligt att medvetna högerextrema/nazister sprider sin skit på andras bloggar också? Finns ingen anledning att ge dem det utrymmet tycker jag.

/Sven A.

Anonym sa...

länge tyckt att det är esbatis 'blinda fläck'. han borde rensa hårdare.

/j

Anonym sa...

J du är hillariously rolig.

Esbati moraliserar nu igen. Fast det fick man inte göra när GP tog jobb hos JKL.


hemma bra borta bäst. luktar gulagambitioner.

Anonym sa...

Utlandsparasiterna och galningen Ingerö borde skickas till en Robinson-ö istället, där de kunde skära halsen av varandra med armbågarna..lika gott kalas....

Anonym sa...

Att som sign Sven få JI till att vara nazist säger väl mer om Sven´s IQ än om Johans kommentar.
Förmögenhetsskatten är nu borta och tro inte den kommer tillbaka.

Begrip någon gång att vi lever inom EU med fri rörlighet av kapital. Skall det vara så förtvivlat svårt att förstå?

Mr. JB

polhem sa...

"Märkligt att hitta en högerextremist som Johan Ingerö på Esbatis blogg."

-Pa vilket satt ar liberalen Ingero högerextremist/nazist?
Kan du vanliget ge ett exempel pa vad Ingero sagt for att fortjana den stampeln? Ett enda racker.

For ovrigt verkar det vara en ovanligt korkad ide att aterinfora formogenhets skatten, speciellt da Sahlin sjalv erkannt att denna skatt INTE ger nan markbar klirr i statskassan utan ar helt och hallet ideologiskt motiverad.

Med andra ord vill Sahlin ta pengar fran Svenska familjer med den enda motiveringen att de ska bli fattigare. Mycket markligt resonemang.

Oldtimern sa...

Det måste vara underbart att få lura väljarna med sin slipade mediaretorik för att sen anfalla hela välfärds systemet och göra det man en gång grundade partiet för. Högerpolitik som gynnar de rikaste delen av befolkning, som moderaternas representanter egentligen består av.

Synd om de tre andra partierna, som inte tydligen har mycket att säga till om.

Em. sa...

polhem:

av oldtimern kanske du själv kommer på var ditt resonemang brister? efter ett nittonhundratal som till stor del formats av vänstern ger det kanske inget jätteklirr i statskassan. men jag antar att du inte är en av de som förespråkar nyval just nu, så om fyra år, däråt det barkar, kanske det skulle ge lite mer klirr? och finnas en del nyskapat kaos att ställa till rätta. skatter är alltid ideologiskt motiverade. om vi vill kan vi ha ett kollapsat samhälle där vissa funktioner fungerar i vissa områden för vissa medan andra funktioner, områden och människor sjunker ner i dyn. eller så har vi en vänsterregering. *suck*

och O. - de andra tre partierna får nog sitt. ca tio månader innan valet eller nåt så kastas pengar in (vare sig de kommer att finnas eller inte) för att bevisa hur bra sverige går och hur vi, efter tre hårda år av korrigeringar i systemen, då börjar se frukten av den nya regeringens politik. det blir bra för skolbarnen, gamlingarna och småföretagarna då. om de inte har hunnit dö av bristfällig sjukvård eller nåt under tiden.

Anonym sa...

Ingerö är högerextrem/nazist för att han inte är kommunist. Han har dessutom varit folkpartist.

Sambanden är glasklara.

Anonym sa...

Den heliga "välfärden" tas ständigt till intäkt för att omyndigförklara svenska medborgare och göra dem till lallande idioter oförmögna att ta hand om sig själva.

De flesta klarar nog av att på eget bevåg säkerställa sin välfärd om skatter, byråkrati och en klåfingrig stat hålls på mattan. De som faller igenom skall vi ta hand om, därom råder ingen skillnad mellan brunhöger/fascister/nazister på den s k borgarkanten och vänstern, den extrema inkluderad.
För den sakens skull krävs inte en stat och politiker som detaljstyr enskildas väl och ve. Framför allt inte diktatur/kommunism enligt marxistisk förebild.
Ingen enda stans kan vänstern ge ett enda exempel på där planekonomin lyckats. Historien ger istället en mörk bild av ständiga haverier under hela 1900-talet. Ett sekel som varit blodigare än alla andra och kostat ohyggligt många människor livet.
Upp till bevis någon gång eller lever vi i landet Utopia. Landet som inte finns och ej heller kommer att finnas annat än i drömmar?
Den inte-lektuella debatten har vänstern sedan länge förlorat. Återvänd till verkligheten och sluta bygga sandslott till ingen nytta. Ni sitter ju trots allt med facit i hand.

Mr. JB

Anonym sa...

Olof Palme föddes i överklassen. Hatades för att han svek dem. Det svarta fåret.
Reinfeldt däremot tillhör fortfarande överklassen men med noll koll på övrig mänsklighet.

Polhem sa...

"av oldtimern kanske du själv kommer på var ditt resonemang brister?

Oldtimern:
Högerpolitik som gynnar de rikaste delen av befolkning, som moderaternas representanter egentligen består av."

-Nej absolut inte. Jag gynnas av Moderaternas politik och jag ar langt ifran rik eller overklass. Jag har efter manga ar nastan lyckats spara ihop till en insats pa en lagenhet. Om denna "ideologiska" skatt aterinfors kommer jag inte ha rad att ha en lagenhet.

Om jag vore rik hade jag knappast haft det problemet. Sa nej, det finns ingen logik i oldtimerns resonemang, da denna skatt uppenbarligen inte bara ar skadlig for fastighetsagare, den ar mest skadlig for fattiga fastighetsagare.
-Och ja, man kan vara en "fattig" fastighetsagare da allt man behover for att kopa en lagenhet ar fast jobb och en bank.

Bara for att en politik gynnar de rika behover det inte betyda att den inte gynnar fattiga. Jag ar inte sa bitter pa de med pengar att jag offrar mig sjalv bara for att de ska fa det samre.

Em. sa...

visst, köp då din lägenhet för ner till sista kronan du äger. men kom inte gråtandes in på någon vänsterblogg senare och säg att ingen av oss varnade dig. att ingen av oss sa "akta dig, bind inte upp allt ditt sparkapital! fortsätter du rösta igenom den här regeringen kommer du nämligen behöva rejält med kapital till hands för att betala det som skatteintäckterna betalade åt dig tidigare. så kanske får du sälja lägenheten ändå när du får cancer. bara det att då finns det inga hyresrätter kvar för dig att bo i och bostadsrättsmarknaden är överhettad så du får inte ens ut vad du betalade och går back på köpet."

högersensmoral: ska du bli sjuk, skaffa dig inte en för dyr sjukdom.

Anonym sa...

Förstår inte var sjukdom kom in i bilden och f ö hinner man väl dö ändå innan vård erbjudes så vad är poängen?
Spara och äga, pengar som fastighet är något fult. Sparar du mycket jämfört med din jämne slösa, straffas du med förmögenhetsskatt på redan beskattade pengar. Slösa kan lalla vidare och skrika om orättvisa och få nödvändiga bidrag som också den sparsamme får betala via skattesedeln. Socialism/kommunism och välfärldstat kallas det visst.
Inte så konstigt att allt braka käpprätt åt helvete i de gamla kommuniststaterna.

Undrar vad skatteintäkterna och fördelningspolitiken har för verkningsgrad? D v s hur mycket försvinner i byråkrati, menlöst pärmbärande och till att göda den politiska överklassen. 50%, 60% eller vad. Kanske ett projekt för Ali som är ekonom och som vill att samhällets resurser skall användas effektivt till de mest behövande.

Mr. JB