tisdag, maj 29, 2007

Åka hem

Ok, nu vet jag varför tunnelbanan inte stannade i Rinkeby. Men man kan tycka att när de säger att "ersättningsbussar väntar" så bör det betyda något annat än "du ska vänta på ersättningsbuss i 35 minuter". Samma sak på Östermalm? I think not.

Uppdatering. Med anledning av kommentarer och reaktioner: Jag vill härmed påpeka att jag reagerade mot att avståndet mellan Rissne, där vi igår fick gå av tunnelbanan, och Rinkeby, där stationen var avstängd, tar cirka 20 minuter att tillryggalägga till fots, varför det kändes lite putt att vänta den dubbla tiden på en buss som vi utgick från stod och väntade. Jag vill dock ännu mer understryka att de 35 minuternas väntan var angenäma i försommarnatten. Jag lyssnade på musik och hade det på det hela taget jättebra. Jag har på intet sätt kommit till skada och kände mig varken nedbruten, kränkt eller misshandlad av SL, Connex/det-nya-de-nu-heter eller det svenska samhället. Inga incidenter av allvarlig eller mindre allvarlig karaktär inträffade i samband med denna korta väntan. Jag vill alltså ta avstånd från min småborgerligt kverulanta text, liksom från allt annat dåligt jag sagt och gjort i mitt obetydliga och på intet sätt produktiva liv. Jag vill även passa på att ta avstånd från att köra in bilar i tunnelbanestationer (om inte särskilda, av statsmakterna angivna skäl föreligger) samt det politiska systemet i Nordkorea. Jag vill särskilt be om ursäkt till alla de kvinnor och män som i timmar har väntat på kollektiva färdmedel i svensk glesbygd liksom överallt annars i hela världen. Jag högaktar, beundrar och rent av älskar er. Jag lovar och försäkrar att i framtiden alltid helga det obestridliga faktum att klassmässigt och etniskt motiverad särbehandling på intet sätt har förekommit eller kan förekomma inom Stockholms kollektivtrafik eller verksamhet som sammanhänger därmed. Jag är inte sur. Är det någon som har varit sur så är det inte jag.

29 kommentarer:

Elaka gubben sa...

Det låter som att "kommer" hade varit ett bättre ordval än "väntar", men var ligger närmaste bussgarage? Hur lång tid tror du att det tar att få fram en ersättningsbuss och en bussförare (vid vilken tidpunkt nu detta var)? Enligt SL.se var det stopp i tunnelbanan på Östermalm i dag, hur lång tid tog det innan bussarna kom då?

Alexander sa...

Är det verkligen rimligt att jämföra förorten med innerstan? :) För övrigt minns jag en gång för något år sedan då det blev stopp i tunnelbanan inne i stan och man fick vänta rätt länge på att komma någon vart. För övrigt två kan man jämföra med mindre täta orter som t ex Göteborg, där det är normalt att få vänta 20-30 minuter på en *ordinarie* buss. *Inne* i stan. Om vi ignorerar det eviga klassperspektivet för ett ögonblick tycker jag ibland att Stockholmare är bortskämda som klagar över att tunnelbanan inte går exakt när den ska. Kollektivtrafiken i Stockholm är den bästa jag har varit med om. Bortsett från att tidtabellerna är idiotiska och hela systemet gammalmodigt förstås.

Anonym sa...

När något går dig emot så får du automatiskt tankar om rika människor? Intressant. Kan du berätta mer?

Henrik sa...

Kan inte säga om det är samma sak på Östermalm, men jag antar att du är ute efter någon slags klassgrej så då borde väl Telefonplan funka lika nästan bra. Där tog det mer än en timme (efter vilket jag tröttnade och gick hem) i den smällkalla vintern.

Nisse sa...

"Samma sak på Östermalm?"

Du menar att man förstör för sina grannar genom att skjuta nödraketer mot ordningsvakter?
I think not.

"Kamrater till den gripne försökte då frita mannen genom att köra in bilen i stationen."

Kamrater var ordet. Freudiansk rättskrivning.

//J sa...

30 minuter är väl ändå inget? Lite väl bortskämda i sthlm. ;)

Zarkow sa...

Klart Esbati inte kan säga något elakt om idioterna i artikeln, de är ju högst troligt vänsterväljare.

Så då måste man låtsas som om ens I-lands problem är en klass-kamp.

JL sa...

30 min tills första ersättningsbussen anländer är väl ändå inget att klaga om...

Jag har själv varit på väg ut mot Lidingö - känn dig fri att ventilera dina fördomar mot en av landets blåaste kommuner by the way... Röda linjen hade stått still hela morgonen och ersättningsbussarna var på plats redan när jag åkte hemifrån. Trots det fick jag stå i 20 minuter och vänta på nästa ersättningsbuss som inte var fullproppad.

Om tunnelbanan skulle behöva köra förbi en station på Östermalm hänvisas man kort och gott till befintliga innerstadsbussar, eller att ta sig fram till fots - det är ju trots allt lite kortare mellan stationerna inne i stan.

"Samma sak på Östermalm?" Hur var det förresten, jag trodde fördomar var något man skulle bekämpa...?

Mikael sa...

När SJ-tågen till Uppsala hindras i Märsta tar det minst 30 minuter innan första ersättningsbussen kommer. Det är med andra ord normal väntetid även för resenärer i Mälardalen.

Daniel sa...

För några veckor sedav var jag i Stockholm. Min kamrat och jag åkte hem strax efter 24.00 till Sundbyberg. Någon station innan gick inte tåget vidare på grund av trafikproblem. Ersättningsbussar skulle vänta på oss.

Vi var flera hundra som välde ut ur tunnelbanan. Ingen buss så lång ögat kunde nå. Efter drygt 20 minuter svängde en ynklig enkelbuss upp. Vi var många som kom ombord trots allt (solidariteten är stark så vi tryckte in några till). Döm av vår förvåning när chaffisen slutligen klämde fram: Den här bussen ersätter trafik mot S:t Eriks plan. Va? S:t Eriks plan det är ju för fan åt fel håll...

Men det stämde så alla trängde sig ut och fick se bussen åka iväg med 3 - TRE - passagerare som skulle mot S:t Eriks plan. Efter ytterliggare en timmes väntan så gick vi.

Peter Karlberg Blogger sa...

Man undrar hur ditt ideala system ser ut, Ali? Skall det alltid stå bussar parkerade vid stationerna klara att köra om någon försening på tågen inträffar. Betänk också att många ersättningsbussar (tror i alla fall jag) är bussar som tas bort från sin ordinarie linje så för att du skall slippa vänta får andra göra det istället. Lite lätt patetiskt att göra det till en klassfråga.

Mange sa...

Det är för att SL är rasister man gjorde så.

Man borde ju annars gjort som på Östermalm, bjudit alla på TAXI...

Suck!

Raphael sa...

Närmaste bussgarage tror jag är det i Rissne (om inte det finns något ännu närmre), vilket är typ fem minuters bilkörning från Rinkan.

För övrigt, ja, vi har en väl utbyggd kollektivtrafik i Stockholm som i och för sig borde bli ännu bättre, men för den sakens skull ska man väl inte vara nöjd när den inte fungerar eller när man chockhöjer priserna?

Anonym sa...

SL är rättvisst... Har aldrig varit med om att ersättningsbussarna över huvudtaget kommit fram innan stoppet är hävt i tuben. Inte ens om stoppet varat i 45-60 minuter. Om bussen hinner fram så gör den det ungefär när tunnelbanan börjar gå. Det lönar sig _aldrig_ att åka med en ersättningsbuss oavsett om man befinner sig i förorten eller inne i stan.

Anonym sa...

Närmaste bussgarage ligger i Rissne, ca 5 minuter bort.
Jag bor på Östermalm och kan intyga att det tar sin jävla tid innan det kommer ersättningsbussar när dom behövs.

Anonym sa...

intressant titel. De som föranledde din föresning kanske borde fundera över titelns betydelse i största allmänhet.

Anonym sa...

Men vilken underbar uppdatering! :)

Johan Ingerö sa...

Håller med Sandra. Särskilt blinkningen till Kåldolmar och kalsipper.

Anonym sa...

Du är skön Ali.

chupapico sa...

Du kan säkert behöva röra på påkarna lite det är bara nyttigt, fast inte lika mycket som de tärande samhällsparasiterna på Östermalm.

De djävlarna borde skickas ut att gräva upp golfbanor och plantera potatis istället, de har stulit så det räcker.

För övrigt så borde kollektivtrafiken vara gratis & skattefinansierad i SVENSK medborgerlig regi.

Anonym sa...

det är stake i killen. han står alltid för sina kommentarer. Det är bara att de alltid tenderar att bli mer ironiska och humorisktiska, ur killens eget perspektiv, ju mer kritik de utsätts för. vi som är dumma humorbefriade borgare fattar inte detta. Minns "alla andra ungdomsförbundsordförande är stolpskott" "rök ut överklassen"

Klas sa...

När man tror sig bli 20 min försenad eller mer så ska man ta en taxi, sedan skickar man kvittot(max 400 kr) till SL och får tillbaka pengarna efter ca 3 veckor. Blanketter finns i spärrarna.

Inte lätt att få tag på en taxi alltid, men läs¨på om resegarantin, är bra att ha i bakhuvudet.

Själv har jag sju taxibolag i telefonboken, någon av dem brukar oftast hitta en bil snabbt.

Anonym sa...

Det är ju märkligt att man ska gnälla på dem som försöker hjälpa en. SL försöker ordna med trafiken men det är inte lätt när rinkebyungar hela tiden gör allt för att sabbotera. Försök själv att bygga ett korthus samtidigt som någon hela tiden kommer och sparkar sönder det. Sedan ska jag stå brevid och gnälla för att du inte blir klar. Det är ju så dummt så det liknar ingenting. Öppna ögonen och se verkligheten. Gör något åt alla som sabbar istället för att gnälla på dem/oss som försöker ge serice. Typiskt vänster så är det sammhällets fel, någon annans fel. Blir så trött.

Anonym sa...

"Rinkebyungar som förstör".

Fniss. Har du åkt tunnelbana en fredags- eller lördagskväll? Vilka är det spyr? Vilka är det som vrålar obsceniteter? Vilka är det som super och slänger flaskor och burkar omkring sig? Vilka är det som står och vinglar och hotar med att "smälla till den där jäveln på schäften".

INTE FAN ÄR DET NÅGRA RINKEBYUNGAR I ALLA FALL.

Det är ett faktum att SL ställer in fler tåg som går till Norsborg än till Fruängen. SL prioriterar inte förorten utom när det gäller att jävlas. SL hatar Rinkebybor lika mycket som skribenten här ovan.

Anonym sa...

SL, är det en person? Är det en han? En överklassare kanske? Alltså han som hatar Rinkebybor?
Det måste vara skönt att hata SL. Vad han än gör (service) så vet ni att det egentligen är hans jävla fel att samhällets underklass eller brådmogen överklass sabbar och förstör. Alla fattiga har rätt alla andra har fel.

Kalle sa...

Så det är detta som är humor. Hörde att det fanns sånt på internet. Trodde inte det var sant först. Finns det fler av dessa sk. "borgare" som skriver liknande humor? Verkar kul!

Anonym sa...

Med "Rinkebyungar som förstör" så talade jag om det specialla fallet, inte om världsproblemen i övrigt.

I övrigt ger jag inte mycket för denna självömkan. Gör något positivt själva.

Nä, åker inte T-bana då sådana miljard-(1000000000)-investeringar inte görs där jag bor. Men inte bölar jag om att världen hatar mig för det.

Ia sa...

Du är skön Ali. Bry dig inte om dom.

Mathias sa...

Det är ju lite intressant att ingen av kommentatorerna ens snuddar vid sakfrågan.

Det är alltså INTE rimligt att man först säger i PA't att "Ersättningsbussar väntar", när resenärerna i själva verket får vänta på bussarna.
Bussarna i sin tur utgår från ett garage mindre än 10 minuters resväg från Rissne T-bana...

Det är knappast någon hemlighet att förorterna missunnas när något krisar i trafiken.
Hemsk tanke, tydligen att behöva gå ett par hundra meter i city, så dit skickas alla resurser.

Att man från förorten får ta taxi för 768:- (kvitto finns) till jobbet iom att tre tåg på raken är inställda, det är inte intressant i något sammanhang, förmodar jag.