lördag, maj 19, 2007

Med Ung Vänster mot rasismen

Ung Vänster har riksting i Herräng. Jag är inte där, men kan på avstånd konstatera att det är en riktig bra och politiskt betydelsefull kampanj som förbundet nu startar. Kampanjen Stoppa rasismen, riktar sig mot det nya övervakningssamhället, attackerna mot den svenska arbetsmarknaden och USA:s "krig mot terrorismen" som spridit sig som en löpeld sedan den 11:e september. Att göra de kopplingarna är ohyggligt viktigt, om än smärtsamt och symptomatiskt ovanligt i den bistra tid vi lever i. För det är knappast möjligt att idag bedriva ett verkningsfullt antirasistiskt arbete, utan att ta kamp mot de imperialistiska krigen och mot den antifackliga hets där högern bland annat försöker utnyttja och fördjupa arbetsmarknadens etnifiering i lönedumpningssyfte.

Och Ida Gabrielsson är befriande tydlig i sitt inledningstal:
Det är i den svenska utrikespolitiken och det som händer i världen vi ser rasismens mest brutala konsekvenser. USA och dess allierade genomför angreppskrig och ockupationer. Fredrik Reinfeldt träffar George Bush, myser lite och pratar om alternativa bränslen. Samtidigt lever tusentals människor i omänsklig förnedring, samtidigt dödas människor i Irak och på Gazaremsan. Så vem är egentligen terrorist?

Vi delar en verklighet med en stor majoritet av jordens befolkning när vi inser att det ojämförligt största hotet mot fred och frihet i dag är USA:s extremistiska regering, som hotar, ockuperar och sätter sig över internationell lag.
Det finns en jättefin Rikstingshemsida som man kan kolla in.

6 kommentarer:

Emil sa...

Kopplingen till övervakningssamhället kan jag inte annat än hålla med om, kopplingen till kriget mot terrorismen kan jag förstå även om jag inte delar den till 100% men att tycka att "attackerna mot den svenska arbetsmarknaden" (vad det nu betyder) skulle vara kopplat till terrorism är ju helt absurt. Till att börja med har vi ju sett hur bra "den svenska modellen" har varit på att skapa integration....sedan innebär ju detta uttalande att de länder där det inte finns en "svensk arbetsmarknad" skulle varamer rasistiska än Sverige, vilket ju inte är annat än kvalificerat BS. Det känns mest som ett försök att skylla på och demonisera "högern". Kan inte ni på vänsterkanten hålla er från sådant ens när ni kommer med i övrigt lovvärda initiativ?

Ullan sa...

Först Ali: "... Ida Gabrielsson är befriande tydlig i sitt inledningstal."

Sedan Ida: "Det är i den svenska utrikespolitiken ... vi ser rasismens mest brutala konsekvenser."

Pågår det någon typ av utrotning som jag missat? Visst, det går att vara kritisk mot svensk utrikespolitik men att den skulle verka för att skaffa sig någon slags lebensraum eller dylikt är ju rent nonsens. Sedan är det någon lurig koppling att e-som Reinfeldt träffar Bush så är han egentligen terrorist. De logiska hoppen förstärker intrycket av total tankeoreda. Vidare är det alltid lustigt att de som utför majoriteten av dödandet i Irak aldrig fördöms, tankegången verkar vara de inte är ansvariga e-som de inte skulle ha dödat om USA inte ockuperat i Irak. Vinner vänstern på att vara så satans enögd i sin beskrivning av verkligeheten? Jag tror inte det.

Anonym sa...

Jomenvisstserru. Det är antirasistiskt svinviktigt att ta kampen mot såväl imperialism som mot antifacklig höger. Men om detta är den etablerade vänsterns enda recept - symptomatiskt sammanfallande med nygammal arbete-kapital-retorik - mot rasifiering, ja, då kan blattarna och författarna till Den nya svenska arbetarklassen slänga sig i väggen alternativt begå kollektivt självmord. Ty detta recept kommer, som vanligt skall tilläggas, inte att göra någon märkbar skillnad i realiteten. Det var antirasistiskt kasst när vänsterns styrde och det är alltjämt kasst när högern styr. Gradskillnad, inte artskillnad, är skillnaden mellan vänsterns och högerns antirasism. Jag föreställer mig att människor i västerländska kunskapssamhällen i sinom tid luskar ut detta själva, men är alltmer osäker. Peace out /Hunar

Kent Agent sa...

läste att du slutat blogga... 3-4 poster dagligen är ju att ha slutat.. haha

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=651907

petter sa...

Hmm... DN hävdar att du slutat blogga.

fantastisk research av dem.

/petter

Nickersson sa...

Hej Ali!

Jag tycker det är synd att Ung Vänster knappast syns alls i debatten mer. De har knappt visat livstecken sedan Ida tog över, i alla fall inte nationellt. Det är inte bra, det finns bara två (förment) röda ungdomsförbund, blå finns det massor, och de behöver synas!

MKH

Nicklas Eriksson