måndag, juni 25, 2007

Läs nu på ordentligt här

Katrine Kielos överträffar sig själv i denna text. Läs och begrunda!

Det här är en debatt som knappast bara rör socialdemokratin, utan alla som vill förhålla sig till progressiv samhällsförändring.

Jag är (ännu) inte helt övertygad om att just rubriceringen ”statusförtryck” respektive ”ekonomiska förtryck” är den optimala. Däremot är det uppenbart att Kielos levererar en pedagogisk text med betydande teoretiskt och politiskt mervärde.

Helt ny är förstås inte debatten. Vänstern i Europa har redan i omgångar skadeskjutit sig själv rejält med felsteg av det slag som Kielos varnar socialdemokratin för att ta.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så du menar alltså att (s) fortfarande kan ta "felsteg"?!? Jag ser bara (s) som ett borgerligt parti och ett sådant är per definition fel. Kanske är det ännu möjligt för (v) att ta felsteg dock? Även där finns det ju högervridare, vad jag förstått.

Björn Nilsson sa...

Kan man verkligen tala om "en debatt som knappast bara rör socialdemokratin, utan alla som vill förhålla sig till progressiv samhällsförändring"? Det låter ju som om socialdemokratin verkligen vill ha "progressiv samhällsförändring". Tvivelaktigt!

Under Sahlinregimen verkar SAP inte vilja någonting, man får gå tillbaka till Palmes tid för att hitta något som verkade vara "progressivt". Dagens SAP verkar ha dödats av "det liberala viruset" som Samir Amin skriver om i sin lilla bok (som just heter "Det liberala viruset").

Jonas Ryberg sa...

Inte för att vara den som i alla lägen försvarar SAP men att kalla de för borgliga är kanske inte helt konstruktivt och eller riktigt.

Även om det kanske inte kommer att komma några strikt socialistiska förslag så förs en diskussion om hur man kan begränsa kapitalismens härjningar och man ska komma ihåg hur brett partiet är.

Oavsett om man tycker att SAP står för långt åt höger eller inte så måste man inse att det är ett parti som har stort förtroende bland arbetarklassen och fackföreningarna och då är det svårt att avfärda det helt.

En kritisk och konstruktiv diskussion om socialdemokratins roll i vägen mot socialismen är ju helt nödvändig. Att bara avfärda SAP som "borgliga" är nonsens.

Anonym sa...

Sossarna är ett borgerligt parti som har sin sociala bas inom arbetarrörelsen.

Men man borde stödja reformisterna, som repet stödjer den hängde.

Kritisk röst på (s) eller (v)!