tisdag, juni 05, 2007

Proportionalitet

Farligt med löneökningar. Gigantiska utdelningar icke. Läs Josefin Brink! [Bilden från Dagens arbete]

11 kommentarer:

Peter sa...

Rätta mig om jag har fel, men går inte ungefär hälften av de svenska företagens utdelningar till olika allmänna pensionsfonder?

W sa...

Jag förstår inte riktigt problemet med att företagen delar ut stora summor pengar. De utdelade pengarna lär ju inte stoppas i någon madrass direkt. En del används säkert till konsumtion (vilket har sina fördelar), men jag skulle bli förvånad om inte en mycket stor andel av pengarna investeras på andra håll, i nya företag som har ett större kapitalbehov. I dagsläget är det ju t ex väldigt många bolag på väg in på de olika börserna i Sverige. Dessa tar in pengar genom nyemissioner för att kunna finansiera sin framtida utveckling och tillväxt.

Anonym sa...

Svårt att se men börjar nyinvesteringarna öka september 2006 eller?

RW sa...

Transaktioner av modell "jag ska ha - du ska betala" är förstås lite svårare att genomdriva än modellen "jag ska ha, jag betalar själv".

Indirekt betalar ju aktieägarna utdelningarna ur egen ficka, eftersom deras ägande minskar i värde med ett lika stort belopp (och oftast större, p.g.a. dubbelbeskattningen). Om löntagarna betalade sina löner ur egen ficka, tror jag inte Svenskt Näringsliv skulle ha några problem att gå med på godtyckligt höga löneökningar.

Inget märkligt, egentligen, om man accepterar det här med privat ägande. Man måste nog nästan vara kommunist för att inte förstå.

Raphael sa...

"Löntagarna", dvs arbetarna, betalar sina löner ur egen ficka. De betalar också företagsägarnas löner och vinster genom sitt arbete.

Peter sa...

Ja just det Raphael, för arbetarna får ju löneökningar för att de jobbar hårdare och längre, eller hur? Det har ju absolut ingenting med att företagsledare gör företagen mer effektiva.

Är det någon som utnyttjar någon så är det väl arbetarna som utnyttjar entreprenörers arbete, för det tycks mig ändå som att kapitalismen gör så att arbetarna kan arbeta mindre hårt och kortare samtidigt som de får högre löner.

Pucko.

Von Kosing sa...

Jag föståv inte viktigt vaföv det skulle vava fel att bolagen delav ut pengav?

Hamav de på bövsen så bliv ju alla bava vikave och vikave?

Avbetavna bovde sluta klaga och fövsöka må lite bättve!

Nicklas Eriksson sa...

Peter, inte ens nära hälften. En tiondel kanske? Men det är pengar de skulle ha fått betala ut i vilket fall eftersom pension är lön vi valt att avstå i förhandling.

Anonym sa...

Varför modererar du kommentarer för? Dessutom verkar du bara vara online 10 minuter om dan?

Anonym sa...

kanske modererar han för att det finns idioter som du?

/j

Anonym sa...

Ja... Jag tänkte annars att en tänkbar anledning kunde vara att hindra folk från att kalla varandra idioter, upprätthålla en hyfsad ton på sidan men så var det alltså inte.