tisdag, juni 05, 2007

We don't do torture

Ett reportage i Washington Post om torterare. Skakande men nödvändig läsning. Amerikanen Tony Lagournais som har valt att träda fram efter den systematiska tortyr han utsatte irakier för och som satt djupa spår i honom själv. En brittisk förhörsledare som rätt stolt över att ha torterat IRA-aktivister, men inte vill kalla det tortyr. Och den nyss avgångne högt uppsatte israeliske säkerhetsagenten "Sheriff":
"You have to play by different rules," the Israeli interrogator told an American visitor. "The terrorists want to use your own system to destroy you. What your president is doing is right."
Den fria världen. Leve den.

7 kommentarer:

Zarkow sa...

Iom att din kommentar är ironisk i sin hyllning av den fria världen så...är du för den ofria världen? Där pressen inte uppmärksammar övergrepp, där domstolarna inte tar upp de och där folket lever kuvande under det kommunistiska förtrycket?

Petteri sa...

Zarkow!

Du är en idiot!

Felix sa...

Ali, hur tror du att Tony Lagournais hade behandlats om han varit t.ex. en Kuban med avslöjande information om människorättsvidriga aktiviteter? Hur många tidningar på Kuba, i Nord Korea, eller i Venezuela för den delen, hade tillåtits publicera en sådan rapport?

Att Bush-administrationen fört en usel och legalt högst tvivelaktig policy går inte att förneka, men samtidigt får man inte glömma dom mängder av Amerikaner som gör allt dom kan för att stoppa eländet och föra tillbaka landet på en bättre kurs.

Skillnaden mellan Västvärlden och de regimer du och dina kamrater vurmar för är att hos oss tillåts sådana här avslöjanden publiceras och fyller en viktig funktion, istället för att brutalt sopas under mattan och tystas ner.

Kerstin sa...

Man undrar just vilka konsekvenser det Bushska/Bildska nyspråket får för svenska domstolar vad gäller det som brukar kallas för misshandel, barnaga etc.

Var exakt går gränsen för "omild behandling", barnaga, misshandel, eller tortyr? Kan man överhuvudtaget döma en enda människa i Sverige för misshandel eller barnaga om det inte finns någon sådan, utan allting, och även just sådant som vi vanligen lärt oss att kalla för tortyr, i själva verket endast är "omild behandling". Sådan har vi ju ingen lagstiftning emot?

Raphael sa...

Felix> Blanda inte in Venezuela i det här, över 90% av media där är privata, oppositionella medier som är kritiska, för att inte säga hatiska, mot Chavez-regeringen och den folkliga rörelse som stödjer den.

Anonym sa...

I Den "fria" världen är tortyrgulag statsterrorism och folkmord helt ok.

Förutsatt att medierna ägnar saken en notis då och då så är det bara att köra på.

Valkyrian sa...

Mannen i fråga heter Tony Lagouranis. Jag skriver inte detta för att besserwissra, utan för att underlätta för den som vill googla eller nå't.