fredag, augusti 31, 2007

Hate to say I told you so

Borgarna jobbar vidare för att skaffa oss en renodlad yrkesarmé. Bland annat såhär skrev jag om den saken i april 2005:

- - - - -
I år efter år har vi varit några som varnat för den här utvecklingen, visat på dess syften och belyst vad som ligger i förlängningen. Det politiska och militära etablissemanget – och här har socialdemokraterna ett alldeles särskilt ansvar genom sin monumentala hyckleri – har avfärdat allt. Här har verkligen de små stegens tyranni varit norm.

Den viktigaste anledningen till att överheten öppnat för avskaffande av värnpliktssystemetär – som många gånger påpekats – detta: Ett försvar som bygger på värnplikt är väsentligt mycket svårare för makthavare att använda i snäva syften, såsom nykoloniala äventyr i supermaktsregi. Frågan om Sveriges närmande till Nato hänger därmed också nära samman med frågan om värnplikten.
- - - - -

Läs gärna hela: Med stormsteg mot lego-här. På samma tema: Försvaret och surrealismen.

Och så en länk till debatt i morgon-TV mellan Lars Ohly och folkpartiets Nina Larsson.

17 kommentarer:

Sarafsson sa...

Det är väl inte så konstigt, de flesta Borgar-Militärerna har redan fått avtalspension och de flesta övriga hittar du i Alliansen, sällan har vi sett så många militärer i kommunledningarna och i regeringen. Det är väl dessa som redan lyckats ordna det för sig som nu sviker sina bröder och lägger ner försvaret, nästa steg är Nato medlemskap när Alliansen märker "helt plötsligt" att vi inte kan försvara oss längre, är någon förvånad? Inte jag

Kalle sa...

En märklig sak är att denna utveckling går tillbaka till mitten/slutet av nittio-talet (kan inte vara exaktare än så, minns inte). Vartenda steg som tagits inom försvaret de senaste 10 åren (mer?) har varit mot ett yrkesförsvar, och det har skett sakta, sakta, mot en ständigt gapande vänster som sagt att detta i sin slutända leder till ett yrkesförsvar. Och var är vi nu? Geez. Trist om vänstern börjar få rätt i annat. :)

Sarafsson sa...

Jo det kommer nog besannas det mesta. I min kommun håller nedrustningen av den generella tryggheten att sakta men säkert monteras ner. Man har tex tagit bort de flesta specialpedagogerna som hjälper barn med läs och skrivsvårigheter, stängt ner specialskola som tagit hand om barn med ADH, DAMP, Asperger som behöver mer strukturerad verksamhet och placerar dessa barn i vanliga skolor och klasser. Nu har man till och med uppfunnit Bas-Klasser där man sätter dom (tidigare hette det OBS-klass). Vad leder dessa besparingar till = mer kriminalitet, men då har väl mandatet redan tagit slut.

Anonym sa...

Problemet är väl egentligen att övergången från invasionsförsvar till insatsförsvar. Detta har lett till att allt färre personer genomgår värnpliktsutbildningen. Nu har vi nått ett verkligt bottenrekord med bara 5000 rekryter.

I det läget förstår man att krav reses för att det skall vara frivilligt. Militären tycker det är smidigare att ta emot motiverade soldater istället för dem som helst slipper. Därför har det ju, om än inte de jure men de facto, blivit så att värnplikten är frivillig.

Det är synd. Värnpliktsarmeer består av bättre soldater och har en starkare förankring. I min generation, 80-talist, så är det ju bara en minoritet som genomgått värnplikten. Då minskar naturligt förankring hos folket. Det man inget vet om kan man inte relatera till.

Att hålla på gnabbas om detta och vems fel det är tycker jag dock är löjligt. I grunden beror det på att den säkerhetspolitiska situationen har förändrats.

Anonym sa...

Kommentar till Sarafsson!

Känns lite bakvänt att du snackar om Alliansen som om det är de som framförallt verkat för nedmonteringen av försvaret. Detta är något som strider mot allt vett och sans att påstå. De borgerliga partierna har konsekvent motsatt sig att lägga ner försvarsverksamhet i samma takt som vänsterpartierna.

Vurmen för värnpliktssystemet hos Vänsterpartiet är också något jag inte har noterat förrän nu. Min erfarenhet är att de som lutar till vänster varit allra mest angelägna om att inte göra lumpen. De har väl mest skanderat "jag ska totalvägra" till tonerna av Ebba Grön i alla år.

mikhas sa...

"säkerhetspolitiska situationen har förändrats."


Fortsätt att upprepa det mantrat för dig själv tills du somnar och försök undvika alla kopplingar till krigen och folkmorden för apartheidstatens "säkerhet" i mellanöstern...

Andra mer nyktra bloggläsare förstår säkert att det blir allt svårare att motivera ett offensivt "försvar" som flyttar fram gränser och upprätthåller ockupationskrig om det är baserat på värnplikt. Lättare då att skicka ut "motiverade" yrkesmördare med motivationen baserad på pengar och/eller fanatisk övertygelse.

Steget till ett öppet meddlemskap i aggressionspakten NATO har aldrig varit kortare än nu

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Gör om försvaret i grunden till ett ickevåldsförsvar. Utbilda samtliga medborgare i sjukvård och t ex maskningsaktioner och andra former av civil olydnad och skrota den svenska vapenindustrin.

Jim sa...

Så liten armé som möjligt och så många proffs som möjligt. Jag vill inte, som den fredens man jag är, att alla svenskar ska imvolveras i en evnetuell krigsmaskin... (tillspetsat)

Sarafsson sa...

Den säkerhetspolitiska situationen har ändrats det är sant, men ska man skaffa enbart yrkesmilitärer så ska man inte sätta in dessa i Bagdad eller Afganistan utan man ska använda dem i Sverige, vi är neutrala som bekant och då vill man inte blanda sig i andras krig. Försvaret ska vara i Sverige om det är designat för att försvara landet. Jag antar att man måste öka hemvärnet samtidigt, för jag tror det är viktigt att kunskaperna om krig finns på fler ställen än yrkesarmén,

Anonym sa...

Ser man människor (och deras pengar!) som statens egendom är det helt naturligt att vara för värnplikt.

Vi som anser att människor kan styra över sina egna liv reagerar starkt mot tanken att frihetsberöva ungdomar i ett års tid.

Anonym sa...

"[...] vi är neutrala som bekant och då vill man inte blanda sig i andras krig."

Gulligt.

Anonym sa...

"Ser man människor (och deras pengar!) som statens egendom är det helt naturligt att vara för värnplikt."


Vem är Staten?

Om vi utgår från att staten inte är någon grön ödleliknande varelse från planeten Zxqp* utan vi allihopa tillsammans, faller det sig naturligt att vi också försvarar vårat land tilsammans.

Tärande improduktiva parasiter på allas vårat gemensamma har dock gjort sig kända för att skrika efter krig utan att själva delta..

Alexander sa...

Det har med individuell frihet ar inga bra grejer?

Anonym sa...

"Om vi utgår från att staten inte är någon grön ödleliknande varelse från planeten Zxqp* utan vi allihopa tillsammans, faller det sig naturligt att vi också försvarar vårat land tilsammans."

Staten är inte alla tillsammans. Staten är en egen institution med särskilda rättigheter. Jag kan till exempel inte tvinga ut min granne i skogen, men det kan staten, i form av värnplikt.

Jag kan inte se varför det skulle vara naturligt att just artonåriga män (alla tillsammans!?) ska berövas ett år av sin frihet. Tvärtom finner jag det djupt onaturligt.

Men som sagt, anser man att människorna ska tjäna (den socialistiska) staten är det säkert naturligt att tänka så.

Varför är det bara här som man ska tvinga folk? Kan man inte tvinga folk att "tillsammans" ta hand om våra äldre, laga vägar eller arbeta inom skogsbruket?

"Tärande improduktiva parasiter på allas vårat gemensamma har dock gjort sig kända för att skrika efter krig utan att själva delta.."

Jag vill inte vara med och försvara detta land. Jag skriker inte heller efter krig, vet inte riktigt varför du antar det.

Anonym sa...

"Tärande improduktiva parasiter" som skriker sig hesa efter krig var det ja, den fruktat intelligenta "Alexander" är tillbaka...

Alexander sa...

Hur kommer det sig att vansterfolk inte har nagot annat att komma med an personangrepp?

Anonym sa...

Som tidigare sagt låter sig inte värnpliktsarmeer mobileras hur som helst. Det krävs en mycket bred folklig uppslutning för att en sådan armé ska ta strid. Sedan så missar alla som snackar om frihet att det är absolut vitalt att landets soldater utgör ett tvärsnitt av befolkningen.

I länder med yrkesarmeer brukar som av en händelse de rika inte tjänstgöra som soldater. Det leder till att s.k chickenhawks sitter hemma i trygghet och applåderar krig medan andra dör i striderna.

Om ett tvärsnitt av befolkningen utgör armen så blir det ett annat ljud i skällan. När också de besuttnas barns blods spills så drar man sig för huvudlösa militära operationer. Värnpliktsarmeer är därför ett vaccin mot militära excesser!