torsdag, augusti 30, 2007

Perspektiv

Förra året dog 70 människor av olyckor på sina arbetsplatser. 32000 arbetsolyckor som medförde frånvaro från arbetet anmäldes. De registrerade arbetsskadorna totalt uppgift till 109000. Ungefär 40 procent av LO-kvinnorna anger att de har hög anspänning i arbetet. Lika stor andel av LO-kvinnor i åldern 18-24 kan inte gå ifrån jobbet ens i fem minuter.

Facket, och vi på vänsterkanten tycker att detta är något man bör försöka förändra.

Det tycker även regeringen, fast så att säga tvärtom. Den har agerat kraftfullt, genom att lägga ned arbetslivsinstitutet och skära ned arbetsmiljöverkets resurser med en tredjedel. Det är dock inte tillräckligt, tycker Magnus Andersson från Centerns ungdomsförbund:
Fokus är fel inställt. Man kommer med förslag för att förbättra arbetsmiljön när man egentligen borde ha fokus på att få fler jobb. Och man kan inte hålla på att ändra i lagen om anställningsskydd (LAS) när den i stället måste tas bort. Man måste utmana facken, men det görs inte.
Nedan ses Magnus Andersson en vanlig dag på jobbet. (Bilden från cuf.se) Arbetsmiljön verkar bra, han slipper ramla ned från en byggställning, mala ned sin rygg när han går böjd med en mopp, förstöra sina leder i tunga lyft under stress i vården, eller för den delen brännas ut av krav på att prestera något över huvudtaget. Han kan därmed fokusera på att föreslå försämringar i andras arbetsmiljö samt en allmän återgång till 1800-talsförhållanden på arbetsmarknaden. Borgerlighetens diskreta charm.

19 kommentarer:

BaraDiana sa...

Älskar ju att dem faktiskt står för det också, de korkade jävlarna. -.-

Vi lever i en tragisk tidsålder.

Anonym sa...

Det är ju ganska tydligt vad dom är ute efter...

Alla ut och demonstrera mot den arbetarfientliga pajasregeringen den 18 september!

Hjälp till med mobiliseringen:
www.18september.se

Tommy sa...

Jag tycker han liknar en av de simulanter som stannar hemma från jobbet för att de råkar ha en fis på tvären....eller som det heter på PK-svenska: utbränd

Anonym sa...

Tommy,

Jag har stor respekt för människor med psykiska problem. Det är inte mer märkligt eller genant än att alla kan råka ut för allt från en stukning till cancer i kroppen. Det gör en inte till en sämre människa. Du är dock en psykopat och utgör en fara för samhället. Jag hoppas att du spärras in, eller om inte så sker, genom försynens försorg drabbas av en allvarlig arbetsplatsolycka.

- Sven

Calle sa...

Ali, jag frågade detta förut men du släppte inte igenom kommentaren. Så nu frågar jag igen,

Anser du att det är fel att berätta för svenska skolelever om det förtryck som varit i Sovjetunionen, Kina, DDR etc?

Anonym sa...

"Anser du att det är fel att berätta för svenska skolelever om det förtryck som varit i Sovjetunionen, Kina, DDR etc?"


Givetvis inte om "förtrycket" sätts in i rätt sammanhang tillsammans med kapitalismens, marknads & militärdiktaturernas förtryck mot sina egna och andra länders medborgare, dödsskvadronerna ockupations & kolonialkrigen svälten i tredje världen atombombningarna i Japan Vietnam Korea Palestina Irak Afghanistan.....

Anonym sa...

när knäppskallar här och nu planerar att riva sönder fackliga rättigheter och social trygghet för människor (det är vad blogginlägget handlar om. kan ni inte läsa på högerkanten??) då ska alltså lärarna skrämma upp barnen med ddr. verkar ju skitbra och demokratiskt. idiot.

/j

Håkan Eriksson sa...

Borgarna vill ju fan ha det som i Sovjet. Folk ska jobba, hålla käft och bara vara jävligt förbannat tacksamma för att de får lov att bo i det fina landet Sverige. Våga inte klaga på din arbetsmiljö! Tig arbetare! Länge leve fascismen....

Calle sa...

"Givetvis inte om "förtrycket" sätts in i rätt sammanhang tillsammans med kapitalismens, marknads & militärdiktaturernas förtryck mot sina egna och andra länders medborgare, dödsskvadronerna ockupations & kolonialkrigen svälten i tredje världen atombombningarna i Japan Vietnam Korea Palestina Irak Afghanistan....."

Detta gör man ju redan idag.

Jag har i alla fall sedan högstadiet blivit matad med information om slavhandeln, Englands kolonialisering, tillståndet i de fattigare länderna, USAs atombombsfällningar och Vietnamkriget.

Sedan är det också så att man man måste prioritera. Vi kan helt enkelt inte undervisa om allt.

Men för en majoritet av de svenska skolungdomarna är dock händelserna på den andra sidan järnridån ett stort tomrum.

Då pratar vi ändå om ett systematiskt förtryck som pågått i årtionden, över tiotalet länder och efterlämnat sig fler offer än Förintelsen.

Det är synnerligen allvarligt.

Calle sa...

"när knäppskallar här och nu planerar att riva sönder fackliga rättigheter och social trygghet för människor (det är vad blogginlägget handlar om. kan ni inte läsa på högerkanten??) då ska alltså lärarna skrämma upp barnen med ddr. verkar ju skitbra och demokratiskt. idiot."

Naturligtvis passade inte mitt inlägg in här. Anledningen till att jag postade det här var för att Ali inte släppte fram det förut.

Anonym sa...

Calle,

Anser du att det är fel att berätta att om alla relativt fattiga länder sen 1959 hade fört en politik som den på Kuba, med mat, sjukvård och hygieniska levnadsförhållanden åt alla, så hade hundratals miljoner människor (kanske miljarder) sluppit gå en för tidig död till mötes?

Anser du att det är fel att berätta att kostnaden för USA:s och medlöpares folkmord i Irak hade räckt till att rädda livet på 10-tals miljoner människor årligen genom enkla hälsoinsatser?

Anser du att det är fel att berätta att Sovjetunionen och Kina, genom en massiv ökning av medellivslängden, netto har räddat livet på flera hundra miljoner människor? (Räknat i förhållande till jämförbara länder med samma utgångsläge.)

Ja, jag vet att det här är något förenklade resonemang, men i stort sett giltiga, och vi diskuterar ju ändå på borgarnivå så att säga.

Bulten i Bo sa...

Tänk om det istället för det faktiska 0 (noll) var 70 personer som i Sverige årligen strök med i terroristdåd!

Tänk om regeringen i det läget beslutade lägga ner den myndighet som denne person chefar för!

För att utvidga den aktuella jämförelsen, Arbetslivsinstitutets folk måste lära sig att marknadsföra sig bättre i media. Typ, ge intervjuer i media där man brer på lite, enligt känt mönster:

Vad gjorde du den dagen då gruvolyckan i Ukraina inträffade?

– Jag åkte tåg mellan Stockholm och Boliden. Jag blev inte speciellt förvånad när telefonen började gå varm. De första tre veckorna hade jag 3000 telefonsamtal, främst från regeringar och massmedia.


Eller:

Hur många arbetsskadade har du träffat?
- Mellan 150 och 175, alla är inte operativa.

Anonym sa...

Var glad, varje dag, för att Magnus Andersson finns. Med vänner som han behöver inte Freddie & Co några fiender.

Anonym sa...

Bra skrivet som vanligt Ali! "Kulturen" på Handels lyckades inte förstöra dig (vi läste "mikron" samtidigt).

Läste idag en artikel i senaste numret av tidningen "Lag och Avtal" som gav upphov till en välkommen aha-upplevelse. Sven-Otto Littorin (arbetsmarknadsminister) tillfrågades om varför han numera värnar om kollektivavtalen och inte vill genomföra förändringar av vare sig anställningsskyddslagen eller fackföreningarnas stridsrätt. Han svarade uppriktigt att hans tidigare fientlighet mot Sveriges regelsystem på arbetsmarknadsområdet grundade sig på okunskap. När han sedermera förstod hur allting hängde samman försvann också viljan att rasera det som byggts upp av många medvetna generationer.

Jag hoppas därför att fler av hans bundsförvanter sätter sig in i vad den svenska modellen egentligen innebär. Kollektivavtal ingås på löpande band i Sverige. Det är möjligt att säga upp folk i vissa situationer TROTS anställningsskyddslagens närvaro. Tillväxten i Sverige och Europa är god - nästan oerhört god. Kan borgerligheten därmed ta och lugna ned sig något?

För övrigt, ifall någon här hyser intresse för frågan, kommer Klagomålet (det vill säga "stämningen" mot svenska staten) i ärendet gällande avskedandet av klubbordföranden på Connex/Veolia att inlämnas till Europadomstolen under den kommande veckan. En hemsida har skapats som kommer att öppnas i samband med offentliggörandet av klagomålets innehåll.

Förresten, vill du ha en knapp med en "nice" logga på som stödjer kampen för yttrandefrihet som Europadomstolsprocessen är ett uttryck för? Sänd mig din postadress till pierre@klubb119.org så lovar jag att skicka en sådan till dig.

Ia sa...

Den som vill studera klassamhället borde studera Försäkringskassans ärenden. Vilka är det som far illa i arbetslivet? Vilka är det som tar skada? Det är en skrämmande övervikt för 1/ underklass 2/ kvinnor.

Men det är ju inte så jävla viktigt.

Anonym sa...

Helt arligt.

Om inte kroppsarbete passar sa kanske det vore en ide att dra tummen ur och plugga pa hogskola? I Sverige ar det ju gratis sa det finns ingen som helst vettig ursakt till att INTe gora det.

Att sitta pa sitt arsle och klaga over att nagon annan inte forbattrar ens liv ar patetiskt.

Erik sa...

Självklart, om alla i samhället arbetar som t.ex. filosofilärare får vi mindre arbetsskador eftersom dessa inte har fysiskt ansträngande jobb. Men jag tvivlar på att tolv filosofilärare(eller civilingenjörer, eller kulturvetare etc.) skulle göra särskilt mycket nytta på det äldreboende där jag jobbar. Hela ditt resonemang missar att det i samhället krävs grupper som jobbar även utanför den akademiska världen. Hus bygger inte sig själva. Rullstolsburna lyfter inte sig själva. Och så länge någon någonstans måste jobba i ett jobb med risker för arbetsskador - kroppsarbete - behövs också de institutioner som i största möjliga mån försöker minimera riskerna i arbetslivet. Då är det liksom irrelevant att tala om att man som individ kan välja att läsa gratis på högskolan.

Anonym sa...

Mitt resonemang missar inte. Hela poangen var ju att om man inte ar lampad for kropps arbete finns det annat....
Viss ar det, andra inte.

calle sa...

Magnus Andersson ser dessutom härligt småfet ut i sin illasittande Dressmann-kostym...