måndag, oktober 29, 2007

Hipp eller hopp?

Tja… jag vet inte. Är det inte så att metaberättelsen i den här artikeln, liksom en hel del andra mediediskussioner om ”fenomenet” bloggar utgår från en väldig närsynthet när det gäller form? Alltså, frågan om ”bloggars betydelse i opinionsbildningen”, är ungefär lika ”bred” som frågan om ”böckers betydelse i opinionsbildningen” eller, säg, ”är det roligt att läsa en tidning?” Formen är förstås inte oviktig – att det går att publicera snabbt och billigt, samt att texter naturligt kan kopplas till varandra och till andra källor påverkar det sätt som bloggar fungerar på. Liksom det faktum att internetvanor och mediekonsumtionsmönster naturligtvis är klass- och könsbundna. Men de ansatserna saknas ofta i analyser av ”fenomenet” politisk blogg.

Det känns också lite som att många – både mediekommentatorer och bloggare – egentligen bollar åsikter mot sina egna överdrivna föreställningar. Jag startade till exempel min blogg i ren frustration och just för att nå en mindre krets av politiskt engagerade på vänsterkanten. Sedan har det visat sig att betydligt fler läser och det är jag förstås väldigt glad för. Om mitt mål med bloggandet hade varit att revolutionera medielandskapet, bli mycket rik eller uppnå personligt världsherravälde, hade jag också tyckt att jag tokfloppat. Nu är jag mest ständigt irriterad över att jag inte hinner skriva oftare.


PS. Läs också en rolig kommentar på Badlands Hyena.

3 kommentarer:

Anders_S sa...

Jag störs mest av att jag inte hinner skriva om allt jag skulle vilja skriva om.

Fast jag skriver ju väldigt ofta ändå. Det är min möjlighet att upprätthålla höga läsarsiffror.

Sett i förhållande till hur mitt parti normalt når ut, är ju min blogg ett bra bidrag till att nå ut.

Sen misstänker jag faktiskt att jag har en högre andel arbetarklassläsare än många andra bloggar. Mitt språk brukar inte tilltala medelklassen.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Ja, jag instämmer, bloggarna är en flopp, lägg ner, avskaffa dem och håll tyst för bövelen! Det är väl ingen som orkar med att läsa en massa idioters personliga trams hit och dit!? Nej tacka vet jag tryckt trams i tidningsform. För övrigt anser jag även att internet är en fluga som överlevt sig själv och om 20 år kommer ingen att prata om internet längre.

Anonym sa...

Hej Ali Esbati,
vad menar du med metaberättelse? Uttrycket borde betyda något i stil med berättelse om berättelse... vad menas?

Och du får gärna utveckla resonemanget om bloggformens betydelse för debatten. Både DN och andra stycket i ditt inlägg antyder en ytlighet som står i proportion till spridningen. Eller läser jag dig fel?