torsdag, november 29, 2007

Mitt i myteriet

Jag befinner mig for tillfallet i Filippinernas huvudstad Manilla, men ar inte en av de svenskar som evakuerats fran det barrikaderade lyxhotellet Peninsula. Daremot var jag i narheten och sag saval anslutande rebellsoldater som den stora uppladdningen av tungt bevapnad polis och militar. Vi horde den skottlossning som initierade den kommande stormningen av hotellet och tvingades ta oss darifran. Det lat som att det skots i luften, men regeringen anvander nu forekomsten av skottlossning – som regeringssoldater mycket val kan ha statt for – som en del av anklagelseakten mot myteristerna. Jag ser att DN skriver att man fran regeringshall skot in i lobbyn innan stormningen borjade. Jag vet inte om det ar samma skottlossning.

Jag hinner inte beskriva bakgrundshistorien, det gors nagorlunda ok i medierapporterna.

Upplosningen av dramat har gatt relativt lugnt till, i den meningen att ingen har skadats eller dodats, troligen huvudsakligen pga att rebellerna tidigt gav upp. Det ar mojligt att de forvantade sig ett snabbare och storre stod utifran. Dock hade ledare for ett antal olika kyrkor, politiska organisationer och fackforbund samlats for att stodja myteristerna inne pa hotellet. Utanfor hade ocksa folk borjat samlas, om an inte i nagra storre skaror annu savitt jag kunde se. Folksamlingarna utanfor skingrades utan valdsutbrott. Bland de gripna inne i byggnaden finns enligt uppgifter har flera biskopar, liksom den aldrade och respekterade ledaren for det progressiva paraplyet Laban ng Masa, tidigare universitetsrektorn i Manilla, Fransisco Nemenzes.

Det kraver mer tid och ett annat lage for att bringa lite klarhet i detta, men man kan kort saga att den politiska situationen i filippinerna ar komplex, och manga grupper vander sig mot den nuvarande regeringen Gloria Arroyo kanske framfor allt for en omfattande korruption, men ocksa inskrankningar i demokratiska fri- och rattigheter samt en USA-vanlig och hogerintriktad politik. Avgangskraven mot Arroyo kommer knappast bara fran militara myterister.

I samband med tillslaget har ocksa ett flertal journalister gripits. Pa en presskonferens meddelades det fran regeringsrepresentanter att det funnits dem som `latsats` vara journalister och att man nu ska utreda om de verkligen skulle bevaka handelserna. Pa presskonferensen meddelades ocksa att det infors utegangsforbud i Manilla klockan 00-05 (17-22 svensk tid). Man anger att alla som skulle gripas har gripits, men att det anda kravs tid for att utfora `post-crisis operations`. Pa fraga om vad detta innebar nu nar alla gripits svarade den ansvarige – som jag inte fick med mig om det var forsvarsministern eller polischefen – flera ganger att detta `ar kant for alla som ar bekanta med sadana har saker`, vilket far erkannas inte ar ett jattebra svar.

Imorgon fredag ar det nationell helgdag i Filippinerna, dar man firar Andres Bonifacio, revolutionsledare i befrielsekampen mot den spanska imperialismen. Dagen ar sarskilt viktig for vanstern och arbetarrorelsen. Det kommer hur som helst att vara en del manifestationer runt om i landet, som sakert kommer att paverkas av dagens handelser, och det finns en viss oro for att regeringen ska anvanda situationen som forevandning for att sla ned pa all opposition.

Las garna vansterpartiet Akbayans (medlem i socialdemokratiska andra internationalen) kommentar till dagens handelser – dar man fordomer gripandet av journalisterna och varnar for angrepp pa oppositionen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skottlossning. Ja, varje gång en statsmakt medvetet tänkt bete sig illa brukar föregås av en falskflaggad operation, i stort sett varje krig genom världshistorien har startats så, inklusive det sk. "kriget mot terrorn". False flag operations brukar dessutom se ut som just terror på grund av sitt syfte; att göra något politiskt möjligt "politically feasible".

De flesta beslutsfattare, undantaget de allra mest extrema formermerna av en diktator, måste motivera sina annars dåliga och tveksamma handlignar för någon. Militärer måste motivera för sina överordnade, och dessa i sin tur för tjänstemän och i slutändan politiker som behöver motivera för andra politiker och framförhallt behöver en medgörlig opinion. Så om majoren vill men inte får, men samtidigt kan använda motståndarens uniformer för genomförande av en avskyvärd attack mot de egna, så kommer snart den politiska ordern som gör att majoren inte ens behöver fråga om han får, han blir beordrad att utföra det han tidigare inte fick.

Så, din misstanke är nog riktig.

//steelneck

Anonym sa...

Hur korrupt kan egentligen regeringen vara för att legitimera ett militärt uppror? Jag är inte insatt i vad som har hänt, men jag är skeptisk till att det var motiverat på något sätt.

bloggupproret_2007@hotmail.com sa...

Hej!

Jag vill inleda med att säga att detta snart kommande påhopp ej har något med dej som person att göra. Du råkade faktiskt bara komma upp med din ensamma blogg vi en googlesökning efter något helt annat. Men nu kan jag ej hålla inne mitt hat mot bloggar längre. Alltså helt seriöst, vad fan håller du på med? Det finns ju inte en vettig själ som bryr sig om vad fan du hade för dig förra tordagen, förurtom dina trötta vänner som du förmodligen tvingar läsa denna blogg. Vore det inte enklare att bara skicka ett mejl till dem en gång i veckan där du förklarar vad du gjort den gångna tiden så att alla kan få sitt behov av "ditt liv" tillfredsställt. För du tror väl inte på fullaste allvar att någon läser detta. Varken denna kommentar, eller din blogg. Så vad har vi uppnått med detta? Absolut ingenting. Följaktligen anser jag att både du och jag skall sluta upp med dumheterna och hänge oss åt något med lite relevans och allmännytta istället. Eller vafan, skaffa en dagbok om du vill ha nån stans att vädra åsikter. Jag ville nämligen hitta en söt tjej som jag såg på tunnelbanan häromdagen och gjorde därför en sökning efter henne på google. Och vad får jag upp, jo, 1276230 dumma jävla bloggar, och inget om henne. Så hur vore det om vi rensade internet från dessa stolletyg och levle lite på riktigt i stället? Vad säger du? Jag är öppen för debatt om du känner att detta är något du stör dig på. Vänligen skicka ett mejl (bloggupproret_2007@hotmail.com) där du med några rader kan motivera varför du tyckte att jag skulle behöva läsa denna sörja. Och återigen, kom ihåg att detta vansinnesdåd á la Michael Douglas i "Falling down" ej är personligt riktat mot din blogg. Jag skulle dock bara verkligen vilja veta varför denna cancersvulst ej vill dö, och varför du tycker att jag ska drabbas?

Hoppas att du ej tar illa upp!

Hälsningar/

Bloggupproret 2007!!! Nu räcker det.

(jag har ju nu även kommit på att vi förmodligen är ganska många som känner så här, så jag ska vara snäll. kopiera därför detta inlägg och posta på varenda fucking jävla blogg du stöter på tills dess att vi klubbat ihjäl fenomenet likt en sjuk gråsäl)

Richard sa...

"Jag ville nämligen hitta en söt tjej som jag såg på tunnelbanan häromdagen och gjorde därför en sökning efter henne på google. Och vad får jag upp, jo, 1276230 dumma jävla bloggar, och inget om henne."

Hihi. Vad sökte du på då? Brunette +"svart jacka" typ?
Mitt tips är att du startar ett eget internet, ett bloggfritt sådant, som kan konkurrera ut det som finns nu. Tills dess fortsätter iaf jag följa Alis och andras bloggar för att bredda mina perspektiv. Vad gör du i Manilla Ali? Blogga mera!