måndag, november 19, 2007

Protester mot social förstörelse

Överklassens politiska gren styr i stadshuset. Det innebär angrepp på allt som är öppet, gemensamt eller kan användas för att lyfta människor och utmana överhetens upphöjda självinstängdhet.

Torg glasas in till shoppingcentra, kulturverksamheter avgiftsbeläggs och görs mer svårtillgängliga, det allmännyttiga bostadsbeståndet slaktas och marknadsanpassas.

Ett ställe där effekterna av den här politiken möter motstånd är i Järva. Här har medborgarinitiativet Husby Unite varit drivande för bildandet av nätverket Järvas framtid efter ett mycket välbesökt möte på Husby Träff. Husby Unite har bland annat arbetat för upprustning av Järvaområdet och mot en ombildning till bostadsrätter – något som skulle innebära en bedräglig övervältring av kostnader på hyresgästerna. Mötet enades igår om följande:
1) Vi vägrar skriva på och flytta.
2) Vi kräver rådrum på minst ett år, och en demokratisk process med information på flera språk.
3) Inga höghus, som alla är fullt funktionsdugliga, får rivas.
4) Hyresgästföreningen får vårt förtroende att förhandla, men får inte gå med på så omfattande och onödiga ombyggnationer att dagens befolkning inte får råd att bo kvar.
Ett lovvärt initiativ!

6 kommentarer:

Neoliberal Agenda sa...

Vänstern är verkligen stockkonservativ. Mossiga kristdemokrater framstår ju som riktigt radikala jmf. med er. Ni är ju mot alla förändringar.

-Vi flytt int!

Jag kom ihåg hur ni gnällde och surade när tele-, radio- och TV-monopolet försvann, men nu 2007 sitter ni och diggar privata radiokanaler, privata mobiltjänster och de privata TV-kanaler som finns.

Eller tycker ni på allvar att vi ska återinföra monopolen? Ska vi lägga ner Bredbandsbolaget, Tele2, TV4 mfl. och återgå till den unkna DDR-tiden med bara Televerket och SVT?

Johannes sa...

neoliberal agenda// Men snälla, gå hem och läs på lite sen kan du komma tillbaks!

Ali// Bra skrivet.

Anonym sa...

NeoliberalAgenda däremor vill ju uppenbarligen tillbaka till Stalin-tidens tvångsförflyttningar.

Kalle sa...

Neoliberal agenda

Mmm. Jag diggar verkligen de privata tv och radiokanalerna. Jättemycket. Femmans reklampauser och de superintelligenta och medryckande diskussionerna i radion är något jag dagligen längtar efter. Eller så inte. Om vi ska återinföra moonopolet? Mmm. Bra idé... Varför inte?

Men jag fattar inte ditt resonemang. Menar du att vi är lite smågnälliga nu och att vi kommer att "digga" det privata boende som vi inte kommer att ha råd att bo kvar i? Vad är ditt problem?

/Kalle

Röda Sten sa...

Bostadsrätt är världens grej... All right?

Skriver man inte blogg kan man skriva text: myspace.com/rodasten

Anonym sa...

Neoliberal Agenda
Mediamarknaden är fortfarande smal, det finns en privat svensk kanal(bolag), de andra är ju utländska svenska kanaler. När det gäller tvnyheter finns det bara SVT och TV4 nyheterna.

Ska det verkligen vara så svårt för marknaden att skapa ett hyfsat nyhetsprogram?

Men vad har bostäder med monopol att göra. Det är ju just de kommunala ägarna de är missnöjda med.

När det gäller bostadsrätter så är det en form av gemensamt ägande, vill man äga gemensamt kan man lika gärna göra det i form av kooperativ hyresrättsförening. Men då kan man ju inte låna statens pengar och sälja vidare för dubbla priset några år senare.